Dijous, 28 de Març de 2024

L'Ajuntament impulsa una campanya de sensibilització sobre la situació de les persones refugiades

'Reus, ciutat d'acollida' difondrà 'la realitat de l'asil' per mitjà de diferents canals amb l'objectiu de despertar l'empatia i la solidaritat entre els reusencs

30 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • La regidora Montserrat Flores, durant la presentació de la campanya.

    Cedida

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència de l'Ajuntament de Reus ha impulsat la campanya 'Reus, ciutat d'acollida', que difondrà entre els reusencs la situació de les persones refugiades per tal de facilitar-ne la inclusió. Aquesta iniciativa, tal com ha recordat la regidora Montserrat Flores, respon al compromís del consistori amb l'acollida de persones sol·lictants d'asil. Flores ha manifestat que "calia articular una resposta col·lectiva" a "la crisi humanitària" de les persones refugiades, aguditzada pels efectes de la guerra de Síria.

Amb el propòsit d'informar i sensibilitzar els ciutadans sobre aquesta qüestió, així com de combatre possibles rumors i missatges infundats, l'ajuntament ha endegat, amb la col·laboració de diverses entitats, un cicle de xerrades i exposicions que tindrà lloc al llarg d'aquesta tardor, però que Flores ha assegurat que es perllongarà durant el 2019. A més a més, el consistori ha editat un fulletó amb informació bàsica sobre qui són les persones refugiades, quins són els seus drets i quin és el context que els porta a demanar asil.

A banda d'aquestes accions adreçades a la ciutadania en general, el consistori també ha promogut unes fitxes d'activitats i recursos educatius pensades perquè les escoles i els institus de la ciutat també s'impliquin en la tasca de conscienciació entre els més joves. La regidora Flores ha avançat que aquests tallers, que s'organitzaran durant el curs acadèmic, ja compten amb la participació de 12 escoles i 2 instituts, i hores d'ara "tenen les places exhaurides".

Flores ha recordat que el desembre de l'any 2015 l'Ajuntament de Reus es va afegir, per mitjà d'una declaració institucional aprovada per unanimitat, al projecte Xarxa de Ciutats Refugi, i que des d'aquest estiu el municipi rep i dona suport a persones diverses refugiades per mitjà del Centre d'acollida de refugiats de Reus.

El cicle de xerrades i exposicions començarà el 8 de novembre

El pròxim dijous 8 de novembre s'iniciarà el cicle de xerrades i exposicions del projecte 'Reus, ciutat d'acollida', amb la inauguració, a dos quarts de 7 de la tarda, de l'exposició fotogràfica 'Reufigats. L'Odissea cap a Europa', que es podrà visitar als rentadors del Casal de les Dones fins al 20 de novembre. Durant l'acte, també es representarà la narració musicada, a càrrec de Carme González i Carles Sabaté, del conte per a adults 'El viatge de Rachid'.

El Casal de les Dones serà l'emplaçament on també es presentarà, el dijous 15 de novembre, a dos quarts de 7 de la tarda, el llibre 'Las emociones hacinadas', escrit per Xifré Ramos i il·lustrat per Maria Sanmartí. Tot seguit, a les 7 de la tarda, la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat oferirà una xerrada, en el mateix espai, sobre el paper que desenvolupa l'entitat en el procés d'acollida i inclusió de persones refugiades.

El corpus central d'aquest conjunt d'activitats se celebrarà el dissabte 17 de novembre, amb unes jornades de sensibilització organitzades per l'entitat Reus refugi al local de la colla castellera Xiquets de Reus. L'esdeveniment engegarà motors, a partir de les 10 del matí, amb un seguit de conferències dedicades a la realitat del poble rifeny, les principals rutes dels migrants que volen accedir a Europa i les conseqüències del negoci de la guerra. A dos quarts de 3 del migdia, es farà una pausa per celebrar un dinar popular al casal Despertaferro. Per la tarda, es reprendran les activitats al local dels Xiquets de Reus amb una actuació musical i tres xerrades més sobre l'ocupació a Palestina, les experiències dels qui intenten arribar al continent europeu des del Mediterrani i el paper de Reus com a ciutat d'acollida.

El 30 de novembre el Bravium Teatre acollirà el concert 'Palestina Batega', organitzat per l'Associació Catalana per la Pau (ACP), i que comptarà amb l'actuació conjunta dels grups Al Kamandjati Ensemble i Cordes del Món.

Per últim, el 10 de desembre, a dos quarts de 7 de la tarda, s'inaugurarà una segona exposició als rentadors del Casal de les Dones, aquesta vegada dedicada al treball que desenvolupa l'organització Proactiva Open Arms al Mediterrani, i el 12 de desembre, a les 6 de la tarda, es clourà el cicle amb una taula rodona, a la sala d'actes de l'Antic Hospital, que comptarà amb el testimoni de diverses persones que han estat refugiades.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics