Cookie control
Dilluns, 20 de Maig de 2019

L'Ajuntament 'intensificarà' el contacte amb les entitats socials per combatre la pobresa energètica

La CUP fa prosperar part de la moció que ha defensat al ple d'aquest dilluns

21 de Gener de 2019, per Marc Busquets
  • L'última moció del ple ha abordat la implantació de mesures contra la pobresa energètica

    Reusdigital.cat

Les dues últimes mocions del ple d'aquest dilluns les ha presentades la CUP. En la primera, els independentistes no han comptat amb el suport de la resta de forces per fer de Reus 'una ciutat amiga dels èquids'. En la segona, els cupaires han insistit en demanar que s'implantin mesures per combatre la pobresa energètica, després d'una iniciativa similar el passat mes de desembre. Llavors no va prosperar, però en aquesta ocasió s'ha validat parcialment, ja que els seus punts s'han votat per separat. Els que han prosperat i són més rellevants passen per dotar els Bombers d'un protocol que els comuniquin amb els Serveis Socials si detecten famílies vulnerables, així com la redacció d'un pla local per analitzar la situació i les necessitats de la ciutat en la matèria. 

Es mantenen els dos anys d'empadronament

Ha estat el regidor Edgar Fernández qui ha exposat els motius de la moció, tot alertant que el cost de l'electricitat "s'ha multiplicat per set", el que "aboca molta gent a una situació límit". Aquest ha comentat els punts d'acord del text, que no s'han modificat després de les esmenes del govern. D'aquesta manera, s'ha demanat que els Bombers tinguin un protocol per contactar amb els Serveis Socials si detecten famílies vulnerables; que s'intensifiquin els contactes amb entitats com la PAH o la Taula estratègica contra la pobresa energètica per "treballar polítiques clares" en aquest assumpte; que es faci un pla local d'anàlisi i necessitats de la ciutat en la matèria; i que de cara a properes licitacions, l'Ajuntament fixi com a requisit de les companyies subministradores que es compleixi amb la normativa que se centra en els consumidors vulnerables.

Un últim punt ha proposat que s'elimini el termini mínim de dos anys d'empadronament al municipi per poder optar a les ajudes per pagar els rebuts de subministraments. Des de Cs, Pepa Labrador ha avançat el suport a la totalitat de la moció, excepte en aquest darrer cas. Tan sols el PSC, de fet, ha votat a favor dels cupaires. Per unanimitat, amb tot, s'ha aprovat dotar el cos de Bombers del protocol adequat per detectar els casos vulnerables en matèria d'energia a Reus; la intensificació dels contactes amb les entitats socials; i els nous requisits que s'exigiran a les companyies del sector. El tercer, relatiu a la redacció del pla local de necessitats, ha prosperat tot i l'oposició del govern. La regidora del ram, Montserrat Vilella, ho ha argumentant tot indicant que "a uns mesos de les eleccions, elaborar el pla no és idoni". Per contra, novament s'ha rebutjat la demanda cupaire per eliminar els dos anys al padró per demanar ajuts en aquest camp. 

Vilella ha subratllat, a més, que com a esmena s'han introduït en la moció cupaire les mateixes que en una anterior proposta de Cs, tractada al plenari, per comptar "amb el compromís" de l'administració en matèria de pobresa energètica.

 

La moció dels èquids

Amb anterioritat, la CUP ha defensat sense èxit al ple una moció animalista consensuada amb l’Associació de Defensa dels Èquids (ADE), per garantir el benestar dels cavalls que participen a la ruta dels tres tombs i fer de Reus una 'ciutat amiga dels èquids'. Algunes de les millores que s'han plantejat han estat substituir la càrrega dels carruatges per atrezzo que minori el pes que suporten els cavalls o garantir un tiratge mínim per eix de cada vehicle, i així reduir l’esforç individual de cada animal. A més a més, s'ha eixigit la presència de veterinaris durant les rutes.

El govern, a través del regidor del ram, Daniel Rubio, hi ha volgut introduir diverses esmenes sense que la força proposant les hagi validades. Llorens ha apuntat que no les han subscrit perquè "haurien rebaixat el to de la nostra moció". "La seva moció es contradictòria. Diuen que volen protegir els cavalls, però el que passa és que diu que els volen fora dels actes tradicionals", ha reblat el titular de Medi Ambient. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges