Dijous, 25 d'Abril de 2024

Reus reclamarà a la Generalitat les subvencions impagades pel cofinançament de les escoles bressol

Un informe dels serveis jurídics municipals apunta que la quantitat total a reclamar ascendeix a més de dos milions d'euros

17 de Gener de 2018, per Marc Busquets
  • Imatge d'arxiu d'una escola bressol municipal

    Reusdigital.cat

L’Ajuntament de Reus reclamarà a la Generalitat de Catalunya l’import de les subvencions que va deixar d’ingressar a partir del 2014 pel cofinançament de les escoles bressol municipals. Reus se suma d'aquesta manera a d’altres municipis del país (entre els quals Tarragona), "i fonamenta la seva reclamació en la normativa vigent, els convenis formalitzats entre les dues administracions i, especialment, en les recents sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que conclouen que la Generalitat té responsabilitat financera en les llars d'infants gestionades pels consistoris", han indicat aquest dimecres fonts municipals.

La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus, M. Dolors Sardà, ha exposat que "el govern municipal té un informe dels serveis jurídics, que avala la reclamació, la qual caldrà fer-la en format de requeriment en primera instància (que hauria de rebre resposta en un mes), i de recurs contenciós adminitratiu, en cas que no prosperi". No obstant això, l'Ajuntament de la capital del Baix Camp manté "la porta oberta" amb la Generalitat per acordar la quantia final i la millor fórmula per establir el pagament de les subvencions pendents de cobrament. En aquest sentit, Sardà ha recordat que el ple ja va acordar, en dues ocasions, que s'iniciessin els tràmits necessaris per millorar el finançament de les escoles bressol. "Es van presentar dues mocions, una de C's el 2016 i una de PSC l'any passat, a les quals ens vam adherir com a govern i que van rebre el suport unànime de tots els grups", ha explicat. "Hem traslladat els acords a la Generalitat sense haver obtingut resposta", ha afegit, raó per la qual s'ha decidit "anar al gra". 

El suport de la Diputació

Sardà ha aclarit que no s'ha iniciat abans el procés de reclamació per "sensibilitat amb la Generalitat i amb el context econòmic que es va viure al país" l'any 2012, quan l'ens va deixar de cofinançar les subvencions. "S'estaven aplicant retallades, també des del Ministeri, i vam voler esperar un temps per si la situació millorava". En qualsevol cas, el suport rebut tot aquest temps per la Diputació de Tarragona ha cobert, en part, la quantia de la Generalitat. Sardà ha detallat que si bé l'ens supracomarcal "no té competència directa en aquest afer", l'ajut ha estat "una mostra de bona voluntat". De cara a enguany, la subvenció "no està demanada" però per les converses mantingudes amb el seu president, Josep Poblet, "tot fa pensar que no hi hauria d'haver problemes" per rebre-la. 

Segons l’informe jurídic, la reclamació ha de referir-se a impagaments posteriors a gener de 2014, ja que el dret al reconeixement o la liquidació de les obligacions prescriu, segons la normativa, al cap de quatre anys. Així mateix, l’informe en poder del govern municipal determina que "la quantia de la reclamació haurà de ser de 1.300 euros per plaça, que s’estableix en el darrer conveni que formalitzat entre l'Ajuntament i la Generalitat, el març de 2013 per al curs 2011/2012". Actualment, i segons els càlculs, l'import total a requerir és de 2.250.300 euros. En cas que es recuperin, Sardà ha avançat que podrien destinar-se a diverses accions, per tal que "reverteixin en les escoles bressol, que tenen projectes per fer als patis, o als professors, o fins i tot a les famílies". 

Línia de subvencions municipals

A Reus, les escoles bressol municipals han rebut finançament de la Generalitat des de l'inici de funcionament de la primera, el curs 2001-2002, fins al curs 2011-2012. Les escoles bressol municipals de Reus van tornar a obrir totes les aules disponibles a partir del curs 2016-2017, després de sis anys de no poder-ho fer a causa de la menor demanda de places motivada, principalment, per les conseqüències de la conjuntura econòmica en les famílies, segons han argumentat fonts municipals.

La política de preus, amb una rebaixa de les tarifes durant tres anys consecutius, "ha posat de manifest la clara tendència del servei municipal a recuperar l’alumnat que havia perdut". A més, "la política de preus s’acompanya d’una línia de subvencions per a les famílies amb més dificultats econòmiques", s'ha afegit, tot subratllant que "la meitat de les famílies usuàries de les escoles bressol municipals reben subvenció de l’Ajuntament".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.A.C.O.  17 de Gener de 2018

Després de 4 anys!

Sembla que és molt difícil portar els comptes al dia. La segona ciutat de Catalunya amb més deutes no pot fer un esforç per reclamar, sense aturades, els deutes? Potser abans no era un moment polític apropiat per algú? Els deutes els paguen tots els reusencs! Més agilitat, si us plau.