Divendres, 29 de Març de 2024

L'Ajuntament retirarà les plaques feixistes que resten als edificis

El ple valida la proposta socialista d'establir un servei d'assessorament gratuït per als afectats per les clàusules sòl

23 de Gener de 2017, per Marc Busquets
  • Els regidors del PSC i la CUP, al plenari d'aquest dilluns

    Enrique Canovaca

La CUP ha aprofitat el ple d'aquest dilluns per recuperar el debat sobre la presència de símbols feixistes a la capital del Baix Camp. "Ens fa vergonya ser la tercera ciutat del país amb més plaques franquistes", ha admès la regidora Mariona Quadrada, quelcom reflectit per Reusdigital.cat dies enrere. "Estem en fals amb la llei de la memòria històrica i no es pot tolerar que més de 40 anys després de la mort de Franco encara en quedin restes a la via pública, de tot allò", ha criticat. La moció cupaire insta l'Ajuntament a retirar les plaques a través de les brigades municipals, quelcom que no ha estat del gust del PP. "De passada podríem esborrar les guixades comunistes i de la lluita de classes", ha proposat el portaveu Sebastià Domènech. Els populars, per cert, s'han abstingut. La moció ha rebut 25 suports, amb els vots de C's inclosos.

"No sé què farien, vostès, sense el comodí Franco", ha etzibat a la CUP la regidora de C's Pepa Labrador. "Ja ens hem reconciliat, no entenem per què seguiu remenant aquestes coses", ha seguit just abans de demanar als independentistes que "no parleu més del passat i feu propostes de futur"."Per vostès potser sí, que tot està tancat, però per a alguns de nosaltres encara queden comptes pendents", ha contestat Quadrada a Labrador. Des del govern, Arza ha indicat que "hem fet els deures" i ha recordat que l'acord de 2012, impulsat per la CUP, recollia que el consistori havia de fer un inventari de les plaques a la ciutat. "Està fet i es pot visitar a la xarxa", ha detallat.

Un servei d'assessorament sobre clàusules sòl

D'altra banda, el PSC ha vist prosperar per unanimitat la seva proposta d'establir una sèrie d'ajuts per accedir als casals municipals. "Compartim la idea, però creiem que pot afavorir la picaresca", ha raonat des de C's la regidora Pepa Labrador. "Acceptarem la moció per millorar l'oferta existent, ja que ara només ens poden demanar subvencions les AMPA i els centres de lleure", ha assenyalat des del govern la regidora Sardà. El grup socialista encara ha vist com ha tirat endavant una nova moció, també per unanimitat, en aquest cas per fixar un servei d'assessorament als consumidors que tinguin un préstec hipotecari.

Tant el PP com C's han manifestat el seu suport a la proposta, quelcom que ha secundat també la CUP. "Si us hi fixeu, tot plegat el que evidencia és que el ric (el banc, en aquest cas) sempre se'n poden sortir només que tornin el que han robat", ha criticat Edgar Fernández. Els voluntaris que col·laboren ja a l'oficina municipal de l'habitatge seran els qui, en paraules d'Arza, prestaran el nou servei als consumidors que ho requereixin.

El PP ha vist com també ha tingut èxit la seva proposta per iniciar l'estudi del projecte 'Reus rehabilita', tot i els dubtes de la resta de grups municipals en relació a les fonts de finançament que podran aconseguir-se per ser viable. Per la seva part, C's n'ha posat dues a debat. La primera, centrada en trobar la manera d'aconseguir que les voreres de la ciutat causin menys relliscades als vianants, ha fet que la CUP hagi recordat que "nosaltres havíem fet una petició similar temps enrere". La moció, que ha prosperat, preveu que es destini una partida pressupostària a aquest assumpte. A la segona, la formació ha instat el consistori a instal·lar "un conjunt semafòric amb passos de vianants" a l'avinguda de Bellisens per millorar la seguretat viària de l'entorn. Segons els seus càlculs, tot plegat suposaria una inversió de 25.000 euros.

Moció cupaire sobre salut

Finalment, i en representació de la CUP, Marta Llorens ha defensat una moció referent a la incompatibilitat de l'exercici simultani públic i privat de la professió mèdica en l'àmbit del Grup Sagessa. "L'estructura de Sagessa fa que pugui fer-se l'exercici de la sanitat privada en dependències públiques", ha argumentat. Davant d'aquesta situació, la cupaire ha instat el consistori, entre d'altres tasques, a "controlar i fiscalitzar" l'activitat sanitària per evitar que professionals del sector públic promoguin l'activitat privada durant la seva feina. "Són casos puntuals, de ben segur, però suficients per denunciar-los", ha assegurat.

C's ha criticat els independentistes per presentar una moció d'un afer que "si és demostra que és cert, s'hauria de dur als jutjats". En la mateixa línia s'ha expressat la regidora de Salut, Noemí Llauradó. "Si saben de casos d'això que diuen, ens n'han d'informar", ha exigit. El PP, per la seva part, ho ha aprofitat per descriure el pacte de salut com "un document que no és precisament la panacea". Posteriorment, C's ha carregat contra els cupaires tot acusant-los d'haver contribuït a "sembrar el dubte" entre els professionals sanitaris. La votació, que s'ha fet per punts, ha validat precisament el control sobre els sanitaris per detectar i evitar els casos en què es produeixin les males pràctiques exposades per la CUP.

Puig rebutja la medalla

D'altra banda, María del Carmen Pozuelo i Marta Puig han pres possessió del seu càrrec de regidores durant el plenari d'aquest dilluns a la tarda. La primera, part des d'ara del grup municipal del PSC, ha assegurat que "pensa treballar per la gent", mentre que la segona ha apuntat que promet "per imperatiu legal" l'obediència a la Constitució de l'Estat. La membre de la CUP reusenca l'ha definida com "un herència del franquisme" i ha garantit que "treballaré per fer caure el règim que encara ens domina". Puig, a més, ha rebutjat la medalla de regidora quan aquesta li ha estat lliurada.

L'ordenança de civisme ha tornat a ser objecte de debat durant la primera part del plenari. La CUP ha exposat els motius pels quals s'ha presentat un contenciós administratiu al Suprem de Catalunya, pel qual el govern presentarà recurs. El cupaire Edgar Fernández ha carregat contra l'equip de Pellicer tot acusant-los d'haver "prohibir la mendicitat" als carrers de Reus en un context com l'actual. El portaveu de C's, Juan Carlos Sánchez, ha recordat als independentistes que "la Constitució hi és per complir-la" i el PSC, a través d'Andreu Martín, ha anunciat la seva abstenció a la votació. 17 regidors (govern, PP i C's) han votat a favor d'interposar l'esmentat recurs, mentre que els cupaires s'hi han oposat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  24 de Gener de 2017

ULL AL DATO

Ara ja i tornem a ser amb la retirada dels signes franquistes, be es un acord que es va pendre, pero seia molt mes adecuadat que LA VIGILANCIA DE DAMUNT DE LES ORERAS DELS QUE VAN AMB BICLETA A LA NIT, QUE PASSA ?, es cada dia per les mateixas voreras i passa personal i no ja vigilancia ni de u niforme ,ni de paija. Aquest son un perill i els signes franquistas son un perill per la vista dels que el miran i , ara, per fer merit com anti-franquistes donen el pit. La salud i la integritat fisica dels peatons, els importa dues bledas. Caldria ser mes positus en coses practiques i siguin un parany.

JOSE  24 de Gener de 2017

Cuentas pendientes

Pero que cuantas pendientes se refieren estos señoritos de la CUP si muchos de ellos saben muy poco tanto de los republicanos, como de los franquistas, déjense de tanta tontería y miren al futuro, hagan propuestas políticas de mayor calado y dejen el resentimiento a un lado, ya hemos pasado esta pagina, busquen otros argumentos que sean mas rentables para los reusenses, inyecten, propongan, cosas que sean para el bien de todos, no busquen la foto fácil,

Juan Antonio Carricondo Oyonate  23 de Gener de 2017

Cal veure si els acords es duen a terme!

En moltes ocasions els acords es perden als calaixos. Potser, menys acords, normes, reglaments i lleis i més actuar d'acord amb aquestes.