Dissabte, 20 d'Abril de 2024

L’arquitecte Teddy Cruz reivindica un urbanisme 'més social i públic' per gestionar les ciutats

L’acadèmic de la Universitat de Califòrnia inaugura les II Converses al Camp de Tarragona defensant una arquitectura compromesa amb la desigualtat i la política

23 de Maig de 2017, per Redacció
  • Teddy Cruz, durant la conferència

    Cedida

El prestigiós arquitecte nord-america Teddy Cruz ha reivindicat aquest dilluns al Centre de Lectura de Reus un urbanisme "més social i d’inversió pública per gestionar les ciutats del segle XXI des d’abaix". Cruz ha defensat una arquitectura compromesa amb les desigualtats creixents a tot el món i també amb la política en la conferència inaugural de la segona edició de les Converses al Camp de Tarragona, que organitza la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC).

Partint del seu treball "de laboratori" a la frontera entre Tijuana (Mèxic) i San Diego (EEUU), dissortadament famosa pel mur que l’actual president nord-americà, Donald Trump, vol fer encara més gran, Teddy Cruz ha explicat el seu projecte "local i alhora global" per convertir "els conflictes urbans en instruments creatius de repensament de les ciutats". Segons l’arquitecte, "el futur de l’urbanisme depèn menys dels edificis i més de la reconfiguració de les relacions socials".

El conferenciant ha reivindicat la figura del "ciutadà transfronterer amb interesos comuns i valors compartits" amb les comunitats veïnes. Fent servir també com a exemple els projectes municipals engegats els darrers anys a Bogotà i Medellín (Colòmbia), l’arquitecte ha parlat de l’espai públic com un "instrument per a incrementar la capacitat política d’una ciutat". I ha defensat una "arquitectua que sorgeix des d’abaix i amb els immigrants com actors destacats, treballant conjuntament amb les administracions". "Anem cap a un urbanisme públic i dels barris", ha afirmat davant les autoritats i el públic que omplia la sala.

Cruz ha estat presentat pel director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Pau de Solà-Morales, que ha reconegut que als urbanistes els hi calen "noves idees per solucionar els problemes actuals de les ciutats". L’acte l’ha iniciat el president de la FPMC, Joan Josep Marca, que ha recordat que les Converses al Camp de Tarragona van nèixer l’any passat per recollir el testimoni de les Converses de Salou, celebrades entre els anys 1964 i 1970, amb la voluntat de fomentar el diàleg, el debat i la participació sobre temes d’interès a la demarcació.

A l’acte han participat també el rector de la URV, Josep Anton Ferré, el president de la demarcació a Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, Joan Tous, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, i la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles.

A la segona jornada, aquest dimarts, quatre col·lectius de joves arquitectes i urbanistes del territori (Espais ocults, NUA Arquitectes, Sopes d’all, Arquitectes Ear i Centre de Recerca Urbana del Camp) oferiran, des de la seva experiència, una diagnosi sobre el present i el futur de l’urbanisme al Camp de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics