Dilluns, 15 d'Octubre de 2018

L'Arxiu de Reus organitza unes jornades al voltant de l'Edat Mitjana

27 d'Octubre de 2017, per Redacció
  • Les jornades es faran a l'Arxiu Municipal de Reus

    Cedida

L’Arxiu Municipal de Reus i Comarcal Baix Camp, presenten les primeres Jornades d’Arxius, recerca i difusió, nascudes de la voluntat de posar en valor tots els documents, reflexionar sobre quina és la seva funció, i mostrar com pot ser útil a la ciutadania i, en especial, als investigadors, a l’alumnat universitari i de batxillerat, així com al professorat de secundària.

L’àmbit històric, en aquesta ocasió, se centrarà en l’Edat Mitjana. La voluntat de l’organització és continuar en futures edicions amb altres moments i èpoques.

Aquesta primera edició de les Jornades posarà punt i final a la programació realitzada aquest 2017 a l’Arxiu, vinculada amb la celebració de Reus, Capital de la Cultura Catalana, i enllaçarà tres àmbits estretament relacionats: arxius, recerca i difusió – aquesta darrera entesa com un dels instruments que posa en valor la informació com un dels actius principals dels arxius.

Les jornades compten amb la col·laboració de diverses institucions: la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp – que ofereix l’activitat dins del Pla de Formació de Zona del professorat de Secundària -, el Centre de Lectura de Reus i el Centre de Conservació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Les jornades s’iniciaran el 23 de novembre a les 10 del matí seran inaugurades pel director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, el Jordi Agràs i pel regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech.

A la sessió del matí del 23, s’explicarà quina és la funció dels arxius, què s’hi fa i quins són els fons documentals que custodia i preserva el nostre Arxiu. Posteriorment es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions. A dos quarts d'1 del migddia, Ezequiel Gort presentarà la ponència 'La construcció de la història local medieval a través de les fonts d’arxiu'.

A la tarda, quatre investigadors exposaran les seves línies de recerca actual i plantejaran quins han estat els seus principals reptes, les metodologies i com han anat ressolent les diferents dificultats amb les que s’han trobat. Destaca la presència d’Eduard Juncosa, que parlarà sobre el Tapís de la Bona Vida (s. XV); Jordi Morelló, especialista en temes de fiscalitat del període baxmedieval; Coral Cuadrada, parlarà de les beguines; i Stafano Maria Cingonali, que exposarà la seva recerca centrada en les tombes reials de Santes Creus i Poblet.

El dia 24 es comptarà amb la presència de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, que explicarà la tasca que es duu a terme en aquesta institució. Posteriorment, Daniel Piñol, reconegut diplomatista i paleògraf, durà a terme una classe pràctica de paleografia medieval.

Les jornades finalitzaran amb un visita guiada a la biblioteca del Centre de Lectura de Reus, per conèixer el seu fons antic: els incunables i la col·lecció de pergamins.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)

Reportatges