Dijous, 28 de Març de 2024

L’associació de veïns del barri del Carme presenta al·legacions al pressupost municipal i a les ordenances fiscals

L’entitat veïnal ha definit les propostes com 'proactives' per aportar 'dinamisme' a la zona

16 de Desembre de 2019, per Redacció/ I.M.
  • Machado i altres membres de la junta de l'associació, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

A través d’una nota de premsa, l’associació de veïns L’Harmonia del Carme de Reus ha anunciat que presenta al·legacions al pressupost municipal 2020 i a l’expedient d’ordenances fiscals de l’any vinent aprovat fa unes setmanes pel consistori reusenc. Així mateix, l’associació veïnal també ha demanat bonificacions en les taxes i impostos dels locals comercials de la zona. Segons el comunicat veïnal, existeixen tres aspectes bàsics de millora com són l’accessibilitat exterior i perimetral i operacions focals d’equipaments i espais públics; la reforma de millora de les cases tancades en mal estat, i, finalment, la millora dels carrers i potenciar a la edificació dels solars en mal estat.

L’entitat presidida per Josep Machado reclama “una acció decidida de l’Ajuntament” davant una problemàtica de “degradació” que considera que arrossega des de l’any 1998 i valora que la reforma del barri que es va aprovar el 2004 en el marc de la llei de barris “no ha estat viable”. La nota també reclama incentivar les inversions al barri al llarg de l’exercici pressupostari 2020 d’acord amb el pla d’obres presentat pels veïns el 2010. El document sosté que es tracta d’unes al·legacions “proactives” que no busquen l’enfrontament amb l’actual corporació sinó “un conjunt d´aportacions i mesures positives” i que, d’estimar-se, “portaran un gran dinamisme pel barri el Carme, tant en l´àmbit urbanístic, social com el comercial”.

Concretament, les al·legacions presentades al pressupost municipal 2020 reclamen actuar en 11 àmbits diferents. Un dels quals contemplaria articular despesa d´execució subsidiària en relació als propietaris de cases abandonades i en mal estat. Segons l’entitat veïnal, aquesta acció aniria destinada a propiciar que es pugui “actuar per part de l´Ajuntament en contra dels propietaris que no siguin curosos i responsables de l’estat de les seves edificacions” i puguin causar perill. L’associació recorda que el consistori disposa d’un informe elaborat pels veïns que posa en evidència la situació de precarietat dels inmobles del barri. En aquest mateix camp, es proposa consensuar amb els veïns i comerciants del barri una modificació puntual del pla general que considera “inactiva” des de fa 15 anys.

En l’àmbit de les al·legacions als pressupostos també es proposen fomentar la rehabilitació d’edificis i habitatges, fomentar el lloguer social en relació a 100 edificis que ja ha identificat la mateixa associació, millorar el sistema de vigilància i presència policial al barri, entre d’altres. En relació a les al·legacions presentades a l’expedient d’ordenances fiscals, l’entitat n’ha presentat a l’ICIO, l’IAE i a l’IBI. Sobre el primer, el veïnat demana la bonificació de fins un 50% de l’impost de construcció i obres per la construcció d’habitatges de protecció oficial i d’un 95% sobre la remodelació d’edificis d’interès social, cultural, històric i/o artístic i les obres de rehabilitació i arranjament de les façanes dels edificis del barri en façanes en mal estat.

Respecte l’IAE, l’associació demana la bonificació del 50% a les empreses que generin nous llocs de treball en el barri al igual que a qualsevol activitat professional durant els 5 primers anys d’activitat. Així mateix, es reclama que les persones físiques que implantin algun negoci al barri quedin exemptes de manera permanent al pagament d’aquest impost. Per últim, les al·legacions a l’IBI que es reclamsón la bonificació d’un 75% de la quota íntegra de l’impost pels immobles de nova construcció, en fase constructiva i d’un 50% pels habitatges de protecció oficial. També es volen bonificacions per les famílies nombroses o monoparental, residents al barri, entre d’altres.

En l’apartat d’altres impostos i taxes relacionats com la vida comercial, l’associació veïnal destaca que no vol que “per inmobilitat urbanística marxin petits comerços del barri”, una idea per la qual demanda la bonificació del 100% de la taxa d’obertura de locals comercials afectats per expropiació que vol que sigui també en enderrocament forçós, ruïna o altre incident que provoqui el trasllat de l’activitat. A més, aquesta bonificació s’ha d’estendre al canvi de nom de les activitats consolidades al barri amb l’objectiu que “un traspàs no sigui un obstacle per la continuïtat del petit negoci del barri”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics