Divendres, 29 de Març de 2024

L'educació nutricional per millorar el rendiment esportiu

La Facultat de Medicina de la URV acull les II Jornades 'Nutrició, activitat física i esport', en què intervenen diversos experts del món de la salut i la pràctica esportiva

01 de Març de 2016, per Marc Busquets
  • El cap de nutrició del Team Sky de ciclisme, Nigel Mitchell, ha ofert una xerrada centrada en la seva experiència professional

    Marc Busquets

La relació entre els avenços en l'alimentació i la nutrició i la seva relació amb l'esport ha estat objecte de debat a les II Jornades 'Nutrició, activitat física i esport', que se celebren aquest dimarts a l'Aula magna de la Facultat de Medicina de la URV, a Reus. L'aplicació a la pràctica esportiva de les noves tecnologies, la recuperació quan s'ha produït una lesió o la creixent presència al mercat dels suplements alimentaris s'han tractat també durant la trobada, adreçada, en especial, a estudiants de nutrició i dietètica, tot i que també a professionals del sector.

El paper de l'estratègia

Després d'una breu presentació dels Jocs del Mediterrani de l'any vinent a Tarragona per encetar la cita, el cap de nutrició del cèlebre Team Sky de ciclisme, el britànic Nigel Mitchell, ha ofert una xerrada centrada en la seva experiència i en les pautes concretes que el col·lectiu professional ha de dur a terme per tal "de millorar el rendiment dels atletes", segons ha explicat. "La nostra feina, al capdavall, té per objectiu que al final del dia els nostres esportistes estiguin ben alimentats", ha apuntat Mitchell, que també ha exercit com a nutricionista d'atletes olímpics.

El cap de nutrició del Team Sky també ha destacat que, a la seva feina, i si bé "l'estratègia hi té un paper destacat", l'acció té cada cop més pes. "Duem a terme actuacions específiques per als esportistes, i ens comuniquem molt amb ells", ha subratllat després. No obstant això, Mitchell ha posat en valor la importància "de la recerca i la innovació". A nivell pràctic, això sí, el britànic ha destacat que "el que compta és el triomf de l'esportista", motiu pel qual tot plegat és "molt exigent", segons ha valorat. Pel que fa a la relació que s'estableix entre el professional nutricionista i l'esportista, Mitchell ha dit que "el seu compromís i la seva motivació són fonamentals per assolir els reptes que s'hagi marcat".

Ús i abús dels suplements alimentaris

Finalment, Mitchell ha il·lustrat la seva intervenció amb diversos exemples del seu dia a dia. Així, ha assenyalat que la preparació de les pautes alimentàries dels esportistes d'elit passa, entre d'altres, "per entendre les necessitats de cadascun d'ells, perquè no és el mateix preparar algú que ha de fer una esprintada que algú que farà una etapa de set hores", ha precisat. El nutricionista ha revelat quins són alguns dels aliments clau en la dieta d'un esportista, tals com "pollastre, arròs i iogurt" i ha afegit que "el pistatxo és un gran 'snack'". "Com veieu, no fem res especial, la nostra feina és ben simple però hem d'educar els esportistes", ha conclòs.

Després, ha intervingut el jove Albert Martínez, ex alumne de la URV i emprenedor amb l'empresa NutriEsti&Esport. Martínez ha proposat a l'audiència una reflexió sobre el paper que els suplements naturals i els ajuts ergogènics estan tenint en la preparació dels esportistes, actualment. "És molt fàcil passar de l'ús a l'abús d'aquestes substàncies", ha alertat. A l'hora d'establir la situació actual del sector, Martínez ha descrit un mercat a l'alça, especialment als Estats Units. "Es gasten 26.000 milions d'euros en suplements ergogènics", ha apuntat, per després dir que "a l'Estat espanyol cada cop són més els qui en consumeixen". Amb tot, l'expert ha lamentat que no se'n faci un ús adequat. "Molts els prenen per sentir-se millor, per veure's millor al mirall, no pas per rendir més", ha declarat.

Martínez ha afegit que la comunitat científica, a més, és crítica amb aquests productes. "No sempre funcionen, són cars i no estan regulats", ha seguit. "S'ha de ser prudent, ja que en alguns casos poden contenir substàncies dopants", ha detallat. Amb tot, Martínez ha explicat que "els suplements no fan miracles i han d'estar per sota de la dieta" i ha citat en estudi mèdic en què "els atletes que creien haver pres un determinat suplement obtenien el mateix rendiment que els qui de debò l'havien pres", motiu pel qual "l'efecte placebo està més que demostrat".

Quan l'esport es converteix en una obsessió

Ja al migdia, la doctora Montserrat Pujol, del Consell Català de l'Esport, ha liderat una ponència dedicada a les lesions esportives al bíceps femoral, "molts freqüents i de complexa recuperació", ha dit. La doctora ha ofert als assistents una sèrie de recomanacions i exercicis físics per "prevenir lesions". La jornada, d'altra banda, s'allarga fins a les 6 de la tarda i inclou altres xerrades en què prendran part altres destacats professionals del món de la salut. Així, i en representació del Campus de l'alimentació de Torribera, de la UB, Jaume Giménez ofereix una xerrada dedicada al coaching nutricional per a esportistes, i la professora Marcela Gómez, de la Universitat Politècnica de Madrid, parla sobre la hidratació al món de l'esport.

A la tarda té lloc la ponència 'Quan l'esport es converteix en una obsessió: aspectes clínics implicats', a càrrec del psiquiatre Fernando Fernández-Aranda, de l'Hospital de Bellvitge. L'electroestimulació en la pràctica esportiva i les noves tecnologies aplicades a la nutrició personalitzada seran els temes de treball amb els quals es tanquen les jornades, organitzades per la Unitat de nutrició humana de la URV i per Esports URV.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics