Diumenge, 17 de Febrer de 2019

L'empremta de Forges a Reus

L’humorista va passar un cap de setmana a la ciutat convidat pels Amics de Reus l'any 82

01 de Març de 2018, per Text: Marc Busquets/ Fotografies: Arxiu Domènec Solé
 • Solé conserva fotografies, dibuixos i retalls de premsa relacionats amb Forges i Reus

  Arxiu Domènec Solé

 • Forges i Solé

   

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

Arran la mort de l'humorista gràfic Antonio Fraguas 'Forges', Reusdigital.cat va publicar dies emrere un escrit de Joan Mañé, en el qual aquest va explicar que el nom artístic de Forges prové de quan va ser a Reus, i va interessar-se per la forma catalana del seu cognom. Ara, dies després, i gràcies a la gentilesa de l'historiador Domènec Solé, podem ampliar aspectes sobre la segona presència de l'humorista a la nostra ciutat.

Relació per carta

Solé té un gran record de la seva relació amb l'humorista, a qui va contactar per carta. "Primer ho vaig intentar a través de la cadena SER, i després directament". L'historiador té fins i tot un parell d'àlbums de retalls de les informacions que van recollir la relació de Forges amb Reus, fotografies de les seves trobades i no poques curiositats. D'aquesta manera, Solé i Forges van mantenir una relació de correspondència durant anys, que queda recollida en els arxius personals del primer.

Agraït per la resposta a una missiva de desembre de 1980, el reusenc va adquirir un dècim de loteria que va enviar a l'humorista. Als seus escrits, el difunt va descriure Reus com una ciutat "lleial i imperial". "El reusenc és un poble que sap somriure", va subratllar. Forges va ser convidat a la ciutat per Solé i altres dels seus companys que aleshores es trobaven al Centre d'Amics de Reus amb la voluntat que aquest assistís al Carnaval de Reus de 1981. "Fets mafiosos que han deixat constància en la nostra història, com la data del 23-F, van fer que s'anul·lés la visita de l'artista a Reus", va recollir l'entitat al seu butlletí 'Lo Nunci'.

Va ser l'any següent, per tant, quan finalment aquest va poder venir a la nostra ciutat, cap a finals de maig. De fet, l'historiador conserva també el rebut del pagament de la quota anual de l'humorista com a soci de l'entitat (1.000 pessetes), i el menú d'un gran àpat a la Fonda Simonet que van fer en el seu honor. Acompanyat per la seva dona, Pilar, Forges va visitar la fira de mostres. "Vam fer fins i tot unes targetes, i com que no sabíem què posar-hi, a la portada, així mateix ho vam fer constar", apunta Solé.

L'aparell de televisió

D'aquella trobada en té desenes de fotografies, negatius inclosos, i el tiquet del banquet. Va costar 43.100 pessetes i hi van assistir 49 persones. Van degustar entremesos, calamars a la romana i crema catalana, entre d'altres. "A l'hora del cafè, el president va imposar la insígnia d'argent de l'entitat a Forges per la seva divulgació de la nostra ciutat a l'Estat espanyol", es va deixar constància al mateix exemplar de 'Lo Nunci'. Solé en té una còpia dibuixada per l'artista. Hi apareix un mapa en què s'hi indica la capitalitat reusenca i, al voltant, "tota la resta". El mar mediterrani, per cert, hi figura com 'mare reusnostrum'.

Poc abans de la celebració del Mundial de futbol que va tenir lloc a l'Estat espanyol, l'humorista va obsequiar els seus amics reusencs amb un aparell de televisió en color perquè seguissin l'esdeveniment. "Va costar unes 125.000 pessetes de l'època", revela Solé. Es va dur a terme una inauguració per presentar l'aparell en societat, amb cinta per tallar inclosa. El contacte entre Solé i Forges es va perllongar encara més temps, tal i com reflecteix una carta de condol del reusenc per la mort del pare de l'humorista el 1983. Aquest creu que l'estima que Forges va sentir sempre per Reus ve d'un viatge en tren que va fer l'humorista i que el va aturar a una ciutat llavors desconeguda. "Va baixar i quan va veure el carrer Ample i la gent amunt i avall se'n va enamorar", conclou. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital
Forges Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)

Comentaris

Anton Joan Carricondo  01 de Març de 2018

FORGES porta Reus al món!

Les iniciatives dels reusencs, com ara en Domènec, fan possible que la nostra ciutat sigui més i més coneguda arreu del món de la mà de personalitats culturals d'enorme prestigi. És important que la societat civil, amb el cor en forma de rosa, recuperi i potenciï els contactes i les expressions favorables a la ciutat. Enhorabona i endavant!