Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Les obres del Centre social el Roser avancen 'a bon ritme' amb la previsió que s'enllesteixin la primavera de 2021

29 de Juliol de 2020, per Redacció/ Fabio Castellano
  • Imatges de les obres del Centre social el Roser

    Fabio Castellano

  • F.C.

  • F.C.

  • F.C.

  • F.C.

Les obres del Centre social el Roser, l’equipament que "donarà un impuls" a les polítiques municipals d’atenció a les persones, avancen a bon ritme amb la consolidació de l’edifici original i la recuperació dels elements arquitectònics més rellevants, segons han fet constar fonts municipals. El projecte arquitectònic recupera l’esperit de l’edificació original, inclosa per la Generalitat de Catalunya en el catàleg de patrimoni arquitectònic. Actualment, les obres es troben en fase de consolidació de l’edificació original, l’antiga presó preventiva de la ciutat de Reus, recuperant tots aquells espais interiors que formen part del nou equipament.

També s’ha finalitzat l’estructura del que serà el nou menjador social. En aquests moments s’inicien els treballs de replanteig del paviment i recuperació dels elements més rellevants de l’edifici, com son les encavallades metàl·liques de l’antiga estructura i l’aspecte original de les façanes. En aquest sentit, s’ha executat un 20% del pressupost del projecte, amb la previsió que les obres estiguin enllestides cap a la primavera de 2021.

El Centre social el Roser apostarà per programes existents, com la Gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla local d’inclusió social, segons s'ha precisat. Les obres es van adjudicar per 1,8 milions d’euros, "un dels contractes de més valor econòmic que l’Ajuntament licita en els darrers anys", tal i com s'ha subratllat.

El centre

Un cop completat, el centre inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns dels Xalets Quintana; a més d’aules i sales de reunions.

El projecte arquitectònic planteja la rehabilitació de l’edifici, format per tres blocs diferenciats, i cadascun d’ells amb un programa totalment diferent. D'aquesta manera, un inclou la zona de cafeteria i menjador social, la cuina i l'emmagatzematge d’aliments de la cuina; i el segon, el rebost solidari, el punt de gestió di distribució d’aliments i el servei acollida de les persones sense sostre; el tercer, finalment, les oficines d’administració i de l’associació de veïns del barri.

Ús per a un 'edifici històric'

En la visita d'obres duta a terme aquest dimecres, el batlle, Carles Pellicer, s'ha mostrat "content i emocionat" de poder explicar i donar visibilitat finalment a aquesta inversió municipal, que es transformarà en el primer centre d'aquestes característiques a tot Catalunya i ha agraït la "tenacitat i perseverança" de la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, per impulsar aquest projecte.

Vilella ha remarcat la importància de donar-li ús i valor a un edifici històric, d'una forma "moderna, ètica i integrada, que servirà com equipament de ciutat i s'adaptarà a les necessitats que vagin apareixent". El projecte emergeix, també, com una resposta a les crisis socioeconòmiques que es viuen i s'han viscut en els darrers anys i que han deixat a tanta gent en situació de vulnerabilitat, s'ha argumentat en la roda de premsa.

Si bé es cert que els serveis socials no compten amb totes les competències en aquest aspecte, sí que disposen de la d'atenció immediata i allotjament temporal de persones en situació d'urgència, tal i com ha assenyalat. Per aquesta raó, Vilella ha expressat que "calia donar sentit i unitat a un edifici que permeti que aquesta competència pròpia es pugui desenvolupar de forma adequada."

La institució vol fer, també, "la funció de trampolí, mitjançant la gestació de programes que possibilitin un lloc de treball i formin a les persones més vulnerables". Per una banda, es demanarà que l'empresa encarregada de la gestió sigui "inclusiva i doni oportunitat a persones que vulguin tornar al mercat laboral", 'ha avançat. Per l'altra, es buscarà que l'empresa de càtering ajudi a formar nous treballadors. La regidora ha assegurat que "ja s'està treballant amb el Mas Carandell per tal de que la part de formació d'algunes categories professionals es pugui realitzar en aquest espai".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

centre social el roser reus obres juliol 2020 reusdigital
centre social el roser reus obres juliol 2020 reusdigital
centre social el roser reus obres juliol 2020 reusdigital
centre social el roser reus obres juliol 2020 reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics