Dijous, 25 d'Abril de 2024

Les propostes guanyadores dels pressupostos participatius 2019 aposten per projectes inclusius i per la canalla

Aquesta edició han disminuït un 25% els vots emesos

29 de Gener de 2019, per Arnau Martínez
  • La regidora Flores, durant la seva intervenció

    Reusdigital.cat

Un total de 13 projectes seran possibles gràcies als pressupostos participatius de l'any 2019. Després de tancar les votacions aquest dilluns, ara ja es coneixen on aniran a parar 750.000 euros. Pel que fa a grans projectes, el més votat ha estat la millora del parc de la plaça d'Antoni Correig i Massó, amb 317 vots i una partida de 120.000 euros. En segon lloc, trobem com a grans projectes millores a l'espai de La Palma, tant a la sala polivalent com a l'exterior (120.000 euros). Si ens fixem en els petits projectes, l'adaptació de les escoles bressol amb elements per a infants amb capacitats diferents ha estat el que ha aconseguit més adeptes, amb 367 vots.

La regidora de Participació, Transparència i Ciutadania, Montserrat Flores, ha destacat el caire "inclusiu" de moltes de les propostes guanyadores. En aquesta línia trobem una partida de 150.000 euros per fer de Reus una ciutat més inclusiva o posar rajoles-guia a les voreres i als passos de vianants (50.000 euros).

Flores també s'ha fixat en la canalla. A banda de les dues propostes que encapçalen el rànquing tant de grans com de petits projectes, hi ha 30.000 euros per l'ampliació del parc infantil del Parc de Sant Jordi o 25.000 euros per millorar el Parc del Trenet. També es contempla la il·luminació del carrer d'Astorga amb 60.000 euros, la instal·lació de desfibril·ladors als poliesportius lleugers (6.000 euros), la insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent (25.000 euros) i de fonts a les zones públiques (50.000 euros). Finalment la creació d'un banc de recursos per entitats i col·lectius valorat en 50.000 euros i posa contenidors de cigarretes a la ciutat amb una partida de 10.000 euros.

La proposta de l'Escola Alberich i Casas ha estat descartada

D'altra banda, s'ha explicat que una de les propostes guanyadores s'ha hagut d'eliminar. Es tracta de la reforma i l'adaptació d'una de les entrades de l'escola Alberich i Casas, que s'ha descartat després "d'una anàlisi tècnica". Segons el consistori, els pressupostos participatius s'han de materialitzar a la via pública i aquesta reforma s'havia de produir a l'interior del centre educatiu. La proposta va ser acceptada en un inci, però "amb la concreció i l'explicació del projecte vam veure que no hi tenia cabuda", ha dit Flores. Malgrat això, la regidora ha assegurat que es traslladarà la iniciativa a Urbanisme perquè s'estudiï si es pot materialitzar.

2.000 vots menys

Les 60 propostes finalistes han rebut 6.214 vots, uns 2.000 menys respecte l'any passat, el que significa un descens del 25%. La xifra de votants únics encara no s'ha facilitat a causa del poc marge de temps. Pel que fa al descens de vots emesos, Flores ha subratllat que "és una tendència estadística entre tots els municipis que han apostat pels pressupostos participatius". També ha apuntat que comparant-ho amb municipis similars "tenim menys disminució que altres".

Malgrat això, Flores ha valorat positivament la campanya d'enguany: "S'ha creat expectativa i amb aquest exercici tenim una ciutat més democràtica". Aquesta vegada, s'ha ampliat el vot als 14 anys i s'han repartit una vintena de punts de votació descentralitzats a diferents llocs de la ciutat. Ara el procés continua. En un mes hi haurà una sessió d'avaluació amb la ciutadania i es reuniran diferents comissions amb tècnics municipals per tirar endavant els projectes que han rebut més suport. Finalment, Flores ha assegurat que aquest any s'acabaran d'executar les propostes guanyadores del 2018.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics