Cookie control
Diumenge, 25 d'Octubre de 2020

Les ràdios privades impedeixen que LANOVA Ràdio segueixi emetent per la FM

De moment, a partir del 16 de juny, LANOVA emetrà a través de lanovaradio.cat i Reusdigital.cat

12 de Juny de 2017, per Redacció
  • LANOVA Ràdio emetrà per Internet a partir del dia 16 de juny

    LANOVA Ràdio

  • Les pressions a LANOVA Ràdio van començar 6 mesos abans de l'obertura del mitjà

     

  • Arguments falsos exposats per l'ACR perquè LANOVA Ràdio deixi d'emetre

     

LANOVA Ràdio deixarà d’emetre pel 99.8 de la FM el 16 de juny, a causa de les pressions exercides per la patronal de les ràdios privades del país sobre l’Ajuntament de Castellvell, el titular del dial per on s’emet la programació de l’emissora. La ràdio de proximitat del Camp de Tarragona, de moment, oferirà la seva programació en directe a través d’Internet pel web de LANOVA Ràdio i per Reusdigital.cat.

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR), la patronal que agrupa les grans ràdios i cadenes privades del país, va presentar denúncies a diferents institucions, el març de 2014, amb un seguit d’acusacions falses, malintencionades i difamatòries contra LANOVA Ràdio, que qüestionaven el model d’una emissora que no existia i que no sabien com seria, ja que el mitjà de comunicació no va arrencar fins a l’Onze de Setembre d’aquell any, sis mesos més tard.

Les denúncies van ser desestimades per part de les administracions estatals i del Govern competents per faltar a la veritat i les mateixes institucions les han considerat com una manera de desestabilitzar un mitjà que pot fer la competència a les cadenes de ràdio de l’ACR presents a la nostra zona. La principal patronal de ràdios privades del país, fins i tot, es va molestar a presentar un requeriment a l’Ajuntament de Reus qüestionant, sis mesos abans de l’inici de l’activitat, si LANOVA tenia la llicència d’activitats corresponent al pis de la plaça de Prim on hi ha els estudis, un tràmit que l’associació que gestiona el mitjà va fer coincidint amb l’arrencada de l’emissora. A més, s’han proferit greus acusacions gratuïtes sobre la ràdio reusenca, com que ha emès publicitat “amb continguts de serveis 806, clubs nocturns, etc...”, una afirmació que els responsables de la denúncia no han pogut demostrar amb cap tipus d’argument.

Una d’aquestes accions instades per l’ACR, en forma de recurs contenciós - administratiu contra l’Ajuntament de Castellvell del Camp, però, ha aconseguit afectar la renovació i actualització del conveni que l’associació que gestiona LANOVA mantenia amb el consistori des del 2001, any en què s’emetia amb el nom de Punt 6 Ràdio. Entre altres aspectes, gràcies a aquest acord, proposat i supervisat per la Generalitat, la programació de l’emissora va deixar de ser nòmada en el dial i es va consolidar al 99.8 de la FM, la freqüència municipal de Castellvell que es deixarà d’utilitzar a partir del pròxim 16 de juny.

El director de LANOVA Ràdio, David Fernàndez, afirma que “és una llàstima que l’Associació Catalana de Ràdio es dediqui a difamar i a fer la vida impossible a un petit mitjà de tipus associatiu, que compta amb pocs recursos i amb una alta dosi de voluntariat; i no s’ocupi, de vetllar pels interessos reals de les emissores del país o, per exemple, de resoldre les greus irregularitats d’alguns dels seus associats referents a les llicències de freqüències“.

El dia de Misericòrdia d’enguany, el col·lectiu que tira endavant la ràdio compleix 35 anys, ja que abans va es va emetre com a Ràdio Music Club (1982-1997) i com a Punt 6 Ràdio (1997-2013); i per això lamenta que l’any que se celebra aquest aniversari es deixi d’emetre per la FM. “L’evolució que ha fet el mitjà l’únic que ha demostrat és que som una gent apassionada per la comunicació local i pel món de la ràdio, i que tenim un alt sentit de servei públic i de compromís amb la ciutat i el territori, tot i tenir els recursos propis d’una associació”, explica Fernàndez, el qual afegeix que “el que haurien de fer alguns mitjans és preocupar-se de pe rquè ells no poden tenir més hores de programació local, enlloc d’intentar impedir l’arrencada d’un petit mitjà de caràcter comunitari”.

LANOVA Ràdio es troba fent gestions a tots els nivells per poder tornar a la freqüència modulada i demana una vegada més a les administracions competents que es reconegui una normalització administrativa que reguli la situació d’aquest tipus de mitjans històrics que no poden disposar d’una freqüència pròpia.

A partir d’ara, LANOVA continuarà amb la seva activitat radiofònica habitual i, de fet, en els pròxims dies anunciarà importants novetats pel que fa a la seva programació.

Ràdio Music Club, Punt 6 Ràdio i LANOVA Ràdio: 35 anys de ràdio local a Reus

El 25 de setembre de 1982 va néixer a Reus, Ràdio Music Club, una experiència radiofònica inspirada en les ràdios lliures o comunitàries sorgides a Itàlia, França i arreu de l’estat espanyol, entre finals de la dècada dels 70 i principis dels 80. Aquell mitjà, constituït com a associació cultural, va néixer amb un fort caràcter dinamitzador i de col·laboració amb el seu entorn més proper, tal com ho demostra l’organització de nombroses activitats que es van dur a terme durant els inicis de l’emissora.

Amb els anys, es va anar consolidant el seu compromís local i, coincidint amb la seva professionalització, Ràdio Music Club passà a denominar-se Punt 6 Ràdio (i Punt 6 Camp durant una etapa). Durant els 90 i principis dels 2000, Punt 6 Ràdio va vertebrar la seva programació a través de magazíns, informatius i tertúlies de marcat caràcter local i amb clara vocació de servei públic. Sovint es va convertir en l’únic altaveu de nombroses entitats i manifestacions socials ciutadanes, que en algunes ocasions fins i tot disposaven d’espais propis dins la graella de la ràdio.

Al marge de l’activitat purament radiofònica, entre altres aspectes, Punt 6 Ràdio va ser fundadora i va ostentar càrrecs directius de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, va rebre nombrosos premis i reconeixements per la seva tasca, va organitzar centenars d’iniciatives en col·laboració de moltes associacions de la ciutat, va promoure vuit edicions de les Jornades de Comunicació de Reus, va organitzar durant dècades els Tallers de Ràdio per a Joves d’on han sortit nombrosos professionals que avui dia treballen als principals mitjans de comunicació del país, i va esdevenir un referent informatiu de la zona actuant com a corresponsalia al Baix Camp de Ràdio 4 - RNE (1998-2009) i de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) (2000-2009).

Punt 6 Ràdio va tancar les seves emissions el juny de 2013. Començant des de zero, un grup de socis de l’entitat que havien tingut càrrecs de responsabilitat a Punt 6 Ràdio, i amb el suport manifest de tota l’associació, van encapçalar un nou projecte radiofònic que va engegar l’11 de Setembre de 2014, sota el nom de LANOVA Ràdio. Una emissora que va néixer amb la clara voluntat d’esdevenir un mitjà de referència a Reus i el Camp de Tarragona, que des del primer dia ha tingut clara la seva vocació de servei públic amb una programació de proximitat, que inclou espais informatius, esportius i culturals conduïts per prop d’una trentena de col·laboradors i socis de l’entitat. LANOVA és, a més, la ràdio que representa Reus i el Baix Camp dins La Xarxa de ràdios locals de Catalunya.

Durant tres temporades, LANOVA Ràdio s’ha implicat amb Reus i el seu entorn organitzant nombroses activitats com ara presentacions de llibres, taules rodones, cicles de xerrades itinerants per entitats de Reus, taules-rodones, concerts... A nivell radiofònic, ha recuperat les transmissions del CF Reus Deportiu i de diferents actes populars com ara la Solemne Funció de l’Agonia del Divendres Sant reusenc, entre altres.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital tancament emissions FM LANOVA Ràdio
reusdigital.cat Reus Diari Digital tancament emissions FM LANOVA Ràdio

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  14 de Juny de 2017

Puc dir quelcom?

Per tercera vegada intento donar suport a un mitjà de comunicació, en aquest cas de Reus i comarca. Crec que és possible donar l'opinió i fer un comentari, o no? Fa més de trenta anys -30- que he participat, col·laborat i treballat en diversos mitjans: diari Avui, Diari de Tarragona-Reus, COPE, Cadena 13, Punt 6 Ràdio i altres. Salutacions

Antonio Zaragoza Mercade  13 de Juny de 2017

COM AGRAIMENT ?

Posiblement el cosistori del Ajhuntamen de castellvell del Camp, deu ingionmrar que la ermita de Santa Anna, s va pagara amb diner del Ajuntament de Reus, perque en quellas epoques, la gent de Reus, ttenia la costum de volguer respirar aire sa i gaudir de una bona vista. Jo penso, que si donesin un repas a la historia, sabrian d'aquest fet i els faria recapacitar. Reus (en aquest cas LANOVA) no mereix aquest tracte, apart de que son molts el resusencs que i tenen la segona residencia, tambe al inreves. Sempre i ha agut bona armonia dentre els dos pobles i no tindrie que camviar.

Biel Ferrer Puig  13 de Juny de 2017

Tot el meu suport a La Nova Ràdio

Tot el meu suport a La Nova Ràdio i tot el meu rebuig a l'acció mesquina de l'Associació Catalana de Ràdio: els hauria de caure la cara de vergonya de boicotejar una ràdio honesta, competent i arrelada com és La Nova Ràdio.

Guirasal  12 de Juny de 2017

Efa (e) Ema (s)

Només cal que demaneu els plecs de clàusules de les concessions de les llicències dels úlitms 25-30 anys. La majoria de les emissores privades no compleix amb els requisits que es van comprometre a complir (socis, potència, capital, personal, programació, producció pròpia, producció compartida). Hi ha llicències que corresponien a zones territorials concretes que van acabar sent repetidors d'emissores comercials generalistes. Hi ha emissores de l'ACR que ni tan sols tenen personal contractat i viuen del que els paguen per fer de repetidors. Els amics convergents arreu i els socialistes a Barcelona es van fer un tip de regalar-se, durant anys, emissoretes on poder deixar els diners de la publicitat institucional... Però no us feu il·lusions, la resta no són pas millors. Tan sols és que no han tocat prou poder.