Dissabte, 20 d'Abril de 2024

'L'estat ha usat els presos com a parany emocional per a l'independentisme'

El tuitaire Koldo Pereda ofereix una xerrada a la Palma en què analitza la via unilateral i la negociada per fer la república

09 de Juliol de 2020, per Marc Busquets
  • Pereda, aquest passat dimecres a la Palma

    Reusdigital.cat

Cadires separades, gel a l'entrada per a les mans i públic amb mascareta. Amb aquestes mesures de seguretat per evitar contagis de covid-19, la Palma de Reus ha acollit aquest passat dimecres al vespre una xerrada amb el tuitare Koldo Pereda, "un basc que va escollir viure a Catalunya", segons s'ha autodefinit, i que en concret es va decidir per la nostra ciutat. Funcionari de presons, "sense formació acadèmica però amb ganes d'aprendre i de tenir les coses clares", va entrar a Twitter l'any 2019 per crear el cèlebre fil 'Escac i mat en quatre jugades' i exposar la seva teoria per assolir la independència. L'acte, organitzat per col·lectiu Construïm República, ha aplegat desenes d'assistents. 

La via unilateral

La seva irrupció a les xarxes socials es va produir, ha dit, per desmuntar l'estratègia del president Carles Puigdemont i del seu advocat, Gonzalo Boye, a l'exili. "Em vaig voler documentar sobre legislació", ha apuntat, tot fent constar que cal centrar els esforços en dur les causes lligades a l'1 d'octubre al Tribunal de justícia de la Unió europea (TJUE) si l'aposta segueix sent la unilateral. "Vaig voler saber si la independència seria possible a través d'un entramat judicial", ha afegit, per revelar a posteriori que fins i tot en un escenari de negociació amb l'estat espanyol "la república catalana és factible". 

Un cop s'ha centrat en fer valer el referèndum de farà tres anys com a motor del procés, ha argumentat que Boye "no està sol" i que, de fet, "s'ha envoltat de juristes solvents i amb èxits en casos similars" al català. Per a Pereda, l'entorn de Puigdemont s'ha adonat que "per canviar el món pot ser més útil recórrer a la justícia que no pas sortir al carrer per manifestar-se" i que, en certa manera, el 'cas català' pot suposar "una nova caiguda del mur de Berlín" a l'hora de desllorigar un nou context polític al continent. En aquesta línia, ha exposat que cal trencar el concepte de l'estat-nació, ja que en aquests sistemes "els ciutadans no són lliures, són súbdits". De fet, ha anat més enllà per dir que hi ha estats que són "l'última herència dels imperis". 

La via negociada

Per tot plegat, ha raonat el tuitaire, l'objectiu ha de ser que el TJUE reconegui el dret a l'autodeterminació de Catalunya. "I tot ha de dur a nou referèndum, però sense policies que ens estomaquin per votar", ha carregat. Si bé "queda molt per fer", Pereda ha assegurat que al continent "ja s'han aconseguit moltes coses" pels casos de Puigdemont i Oriol Junqueras al Parlament europeu. Pel que fa a la via negociada, "per la qual aposta Esquerra", ha indicat que aquesta resta "supeditada a tot allò que pugui aconseguir la unilateral en un futur de mig any a un any". 

En aquesta línia ha volgut alertar del rol dels presos. "L'estat els ha usat com a parany emocional per a l'independentisme", ha subratllat Pereda. El judici al Suprem, les informacions de diversos mitjans estatals i les ofertes del govern central (ha pronosticat que poden ser moneda de canvi per renunciar a segons què, o que la proposta de Madrid serà la de votar un nou estatut) no són sinó "estratègies" per "dividir" els independentistes. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics