Dimarts, 19 de Març de 2024

L'home de les tres erres

Francesc Cailà i Mestre (1929-2002) va ser un home clau perquè la Facultat de Medicina s'instal·lés a la ciutat

10 de Juliol de 2019, per EGJ
  • Cailà, al centre de la imatge, publicada en el llibre 'Guardadors de la Tronada: 50 anys d'història'

    Pere Martorell Jareño

Li deien l’home de les tres erres: Reddis, per la mútua d’assegurances en la qual treballava, Reus, per la ciutat que el va veure néixer, i Romero, pel cognom de la seva muller. Francesc Cailà i Mestre (1929-2002) va ser un advocat i economista reusenc implicat en l’activitat social, cultural i empresarial de la capital del Baix Camp. Ell va ser l’encarregat, de fet, de rellançar la marca Reddis, que sota la seva direcció va viure uns anys d’esplendor, amb oficines arreu de l’Estat espanyol. L'any 1991 també va assumir responsabilitats en el consell de direcció de la companyia asseguradora Mapfre. 

“Era molt actiu, rondava poc per casa”, rememora, amb una rialla, el seu fill Francesc, qui també destaca que Cailà era “una persona apassionada de la cosa pública”. D’ell en va aprendre “l'entusiasme i l’estimació per Reus”. En l’àmbit polític, amb un paper actiu durant la denominada Transició, va arribar a esdevenir president de la Diputació de Tarragona (1979-1980), càrrec pel qual, tot i exercir-lo durant un periode breu, encara és recordat a diferents poblacions de la demarcació, on va instal·lar les primeres piscines municipals.

Cailà també va ser l’alcaldable per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a les eleccions municipals de 1979, i regidor del consistori reusenc. "No era un home de partit, de marcat perfil polític, sinó que més aviat era un reusenc inquiet, que feia moltes coses, i és per això que des de CDC el van venir a buscar", explica Francesc Cailà fill. Després del seu pas per la política institucional, Cailà va retornar a la seva activitat empresarial.

Cailà va ser, en bona mesura, responsable que els estudis de Medicina de la Universitat de Barcelona —embrió de l’actual Universitat Rovira i Virgili (URV)— no es perdessin a la demarcació, i l’artífex del seu trasllat a Reus. És per aquest motiu que l’aula magna d’aquesta facultat duu, des de l’any 2004, el seu nom. A més a més, Cailà va impulsar també la creació de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials a la ciutat. En el teixit cultural, va estar vinculat, entre d'altres, al Centre de Lectura, on va organitzar, l'any 1982, un col·loqui sobre les possibilitats econòmiques de futur de Reus. L’any 1995, l’Ajuntament de Reus li va atorgar la Medalla d’Or.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics