Divendres, 14 de Desembre de 2018

L'Home dels Nassos acomiada l'any a Reus

01 de Gener de 2018, per Redacció
  • L'Home dels Nassos, al centre de Reus

    V.B

Com ja és tradició, i de bracet del Patronat Foc Nou i la Colla Gegantera de Reus, acompanyat del grup de grallers de Reus, Xarrups, cada 31 de desembre és present a la ciutat l'Home dels Nassos. A Reus, ha arribat aquest diumenge, al matí, i ha fet un passeig pels carrers del centre de la ciutat. La cercavila ha comptat amb l'acompanyament musical de la Banda del Nas.

L'Home dels Nassos és un personatge mític català, imaginari, d'origen ancestral, que simbolitza l’any i que sovint s’explica a la canalla. Se'ls diu que aquest dia surt "un home que té tants nassos com dies té l'any". Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser amb 365 nassos. 

Aquest personatge vivia a la soca de l’arbre dels nassos, que era el símbol reial de l’any, i que l’últim dia de l’any es vesteix amb fulles de dotze arbres diferents i de quatre colors, i es dirigeix cap a Catalunya. Probablement, fa referència a un culte antic d'una divinitat perduda vinculada a l'esperit de l'arbre. Hi ha qui diu que aquest arbre es troba ben amagat entre el Pirineu i la Plana del Rosselló. Segons el Costumari Català, de Joan Amades, el trobem documentat en tot el llegendari popular del país i a la primeria del segle passat, les cases de pagès plantaven un ninot al cim del paller, semblantment al Carnestoltes, que duia el nom de l'Home dels Nassos. La visió de l'any sota la forma d'un arbre és molt corrent en l'enigmari de molts pobles i obeeix a l'esperit de la vegetació que hom ha venerat des de temps antics.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)

Comentaris

J.A.C.O.  02 de Gener de 2018

Millor els costums reusencs i catalans!

Podem potenciar l'espetec de Reus, la rifa de confitura, els innocents, el carnaval, la cursa de sant Silvestre, l'anada a l'antiga, la Expo Profit, els Tres Tombs, la batalla de confeti, les Caramelles, el mercat antic i les havaneres, sense oblidar-nos de les festes majors de Reus.

Joan Anton Carricondo Oyonate  02 de Gener de 2018

Millor l'home dels nassos...

Si potenciem l'home dels nassos i el tió ens podem oblidar dels reis. Quina falta fan?

Reportatges