Divendres, 19 d'Abril de 2024

L'Hospital Sant Joan de Reus nega ser el menys eficient de Catalunya

La direcció recorda que el centre és el referent oncològic de la demarcació, la qual cosa fa que hi hagi menys casos de cirurgia sense ingrés

19 de Novembre de 2014, per ACN
  • Passadís principal de l'Hospital de Sant Joan de Reus

    ACN

Segons la direcció, en aquest informe l'eficiència es mesura mitjançant la utilització de dies de llit i el percentatge de cirurgia sense ingrés -CSI, que estalvia dies de llit-. Els responsables del centre afirmen que els indicadors emprats no estan dissenyats per comparar hospitals entre si, especialment si la casuística entre ells és molt diferent, sinó que serveixen per veure l'evolució d'un mateix centre al llarg del temps. Així, afegeixen, l'Hospital de Reus té una casuística peculiar pel fet de ser el centre de referència oncològic de la demarcació.

Respecte del baix percentatge de cirurgia sense ingrés de l'Hospital, la direcció recorda que aquesta activitat es deriva, en bona part, al Centre MQ Reus, que alhora presenta un percentatge de CSI superior a la mitjana. A més, el centre sosté que el fet que sigui referent per a pacients oncològics fa que una part important de la cirurgia que s'hi practica sigui d'alta complexitat i, per tant, no sigui candidata a CSI. 

La direcció afirma que, amb tot, aquests aspectes ja eren coneguts i considerats millorables i que la utilització de dies de llit superior a l'esperada és deguda als ingressos quirúrgics, la qual cosa està directament relacionada amb el baix percentatge de CSI que també presenta el centre. En aquest sentit, durant el 2014 ja s'han establert mesures per incrementar la CSI i optimitzar l'ús de llits quirúrgics, amb bons resultats, segons l'Hospital Sant Joan.

Durant el 2014, l'hospital ha impulsat la derivació a sociosanitaris dels pacients amb cirurgia de maluc i genoll per completar allí la rehabilitació, amb la qual cosa s'espera contribuir a la millora de l'eficiència.

La direcció admet que l'àmbit en què l'hospital rep el pitjor resultat entre els centres analitzats és en l'adequació. Per primer cop s'ha utilitzat un Índex Sintètic d'Adequació basat en deu indicadors i, segons els responsables del Sant Joan, la posició desfavorable de l'Hospital seria deguda, d'una banda i sobretot, als pacients d'ictus i de cirurgia de maluc que han estat ingressats més de 20 dies a l'hospital. Amb un 10% i un 12%, respectivament, són els que més contribueixen a situar l'hospital a la cua dels centres analitzats. 

D'altra banda, en menor mesura causen un índex desfavorable l'alt percentatge d'hospitalitzacions evitables de dues patologies: malalts respiratoris crònics i malalts amb infeccions urinàries. La direcció sosté que les hospitalitzacions potencialment evitables mesuren l'actuació del sistema sanitari en conjunt, no únicament dels hospitals. Taxes baixes d'hospitalitzacions evitables indiquen un estricte criteri d'ingrés, però també una millor qualitat de la prevenció en tractament ambulatori, recorda la direcció.

Dels altres sis indicadors que contribueixen a l'Índex Sintètic -urgències, cesàries, hospitalitzacions per diabetis, insuficiència cardíaca o pneumònia- l'hospital està en "l'esperat" o "molt millor de l'esperat". També es destaca que el Sant Joan i la resta de centres del Grup Sagessa presenten millors resultats que el conjunt en l'ús de la història clínica electrònica i la digitalització de continguts accessibles per l'assistència primària i altres proveïdors.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat - Reus  20 de Novembre de 2014

Eficiència si, pero sanitaria.

Si a la sanitat introduïm el concepte d’eficiència en clau económica, el que estem fent es, únicament, una clara aposta per la privatització d’un servei públic encara de qualitat, que hem aconseguit en tots aquest anys gracies a polítiques d’esquerra clares i concretes a tot l’estat. Òbviament a personatges com l’actual conseller de sanitat i als partits que manen a Catalunya (CiU i ERC) i a Reus, els interessa molt fer córrer aquesta brama de preteses ineficiències que alguns articulistes locals de bona casa i fàcil viure, ja procuren publicitar al màxim. La salut de les persones ha d’estar per sobre de conceptes econòmics neo-lliberals.