Cookie control
Dijous, 28 de Maig de 2020

Un informe encarregat per la CUP conclou que 'és un bon moment' per municipalitzar el servei de la brossa

Aquest pas no perjudicaria la plantilla actual de treballadors, asseguren els anticapitalistes

12 de Març de 2020, per Alba Cartanyà
  • La regidora de la CUP, Marta Llorenç, amb els responsables de l'informe

     

La CUP ha encarregat un informe a una consultoria de dret ambiental perquè analitzi el contracte de la brossa de la ciutat. Els experts han conclòs que el servei "legalment s'aguanta amb pinces" i que la situació actual és fruit de "no haver fet la feina a temps". Per això, indiquen que és "un bon moment per municipalitzar" el servei, ja que existeixen "nombrosos exemples arreu del país que avalen aquest mètode". També han remarcat que els treballadors no perdrien la seva feina.

La recollida selectiva, a la baixa

Durant la roda de premsa celebrada aquest dijous 12 de març, la portaveu Marta Llorens, ha indicat que des del grup municipal es considerava que "mancava visió tècnica" i per això van encarregar aquest informe a la consultoria de l'ambientòleg Joan Pons. Llorens ha remarcat la "incapacitat" del govern i la "falta de lideratge" del seu equip tècnic en aquest afer. Ha tornat a defensar la proposta dels cupaires de municipalitzar el servei: "Ens estalviaríem més diners", ha assegurat.

Pons ha explicat que al llarg dels vuit anys que ha durat el contracte, el percentatge de recollida selectiva a la ciutat ha disminuït, en xifres aproximades, del 35% l'any 2010 al 29% el 2017. "En l'àmbit català també ha baixat, però tant", ha assenyalat. Ha explicat que un cop estava finalitzant el període del contracte, s'hauria d'haver "començat a treballar en un nou contracte o en la municipalització" però que, contràriament, "s'ha deixat passar el termini de la pròrroga i el de la pròrroga forçosa, per presentar el nou plec de condicions".

Una empresa pública ja existent, entre les opcions plantejades

Davant la situació actual, l'ambientòleg ha assegurat que el servei "es continuarà prestant" perquè l'empresa hi està obligada fins que no hi hagi un nou licitant. Tanmateix, "és un bon moment per plantejar la municipalització", ha indicat, a través d'alguna empresa pública ja existent del consistori o amb la creació d'algun nou organisme públic que ho gestioni. En aquesta línia, Llorens ha apuntat que, per exemple, se'n podria encarregar Aigües de Reus.

Com que l'empresa que ho porta a dia d'avui, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), ha "exhaurit els anys amb els quals amortitzava la maquinària", ha indicat Pons, si vol continuar prestant aquest servei "n'ha d'adquirir de noves". Això es tradueix en el fet que l'Ajuntament haurà de pagar, a més dels 11 milions d'euros (aproximadament) pel servei, uns 958.000 euros més pel lloguer de la maquinària necessària. Així doncs, l'import real que ha d'assumir el consistori s'enfila a més de 12 milions d'euros. Pons conclou que la situació actual "es podria haver evitat", ja que "si s'hagués optat per una altra via, ara no estaríem així".

Fons FEDER

Des de la CUP també han apuntat que el comitè d'empresa de la UGT està "jugant amb la por dels treballadors" de perdre la feina. El grup, sostingut per l'informe, veu "perfectament viable" que, si es municipalitza el servei, se subroguin els treballadors actuals. "La gent no ha de patir, la ciutadania hi guanyarà i els treballadors també", ha apuntat el grup municipal.

Per últim, Llorens ha posat sobre la taula els Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que estan "alineats amb la tendència de respecte mediambiental" i que "subvencionarien la meitat del cost dels vehicles adquirits". A més, "si es tingués la gestió directa del servei de recollida de la brossa, es podrien fer polítiques per incentivar la ciutadania", ha reflexionat Llorens.

Pons ha recomanat "començar a treballar-ho des d'ara mateix" per tal de "començar el 2021 amb un servei nou".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics