Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Lleugera disminució dels naixements a Reus durant el 2015

El decrement es produeix, bàsicament, entre les mares estrangeres

10 d'Octubre de 2016, per Enrique Canovaca
  • La Noèlia va ser el primer nadó nascut a l'Estat el 2015, concretament, a Tortosa

    ACN

L'estancament de la natalitat és un fet a la capital del Baix Camp. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, a Reus van néixer, l'any 2015, un total de 1.067 nens i nenes, una xifra que suposa 40 menys que el 2014 (-3,62%). L'evolució dels darrers anys, des de l'inici de la crisi econòmica (2008), quan es van registrar 1.501 naixements, ha estat gairebé sempre negativa, a excepció d'alguns petits increments internauals. No obstant, el nombre de nadons inscrits al registre de la ciutat és de 1.161, pràcticament un centenar més que no han nascut aquí però sí hi viuen, i per tant, s'han de tenir en compte en les polítiques educatives, per exemple.

Una de les estadístiques més novedoses, respecte a d'altres anys, és que la reducció de la natalitat es produeix gairebé en la seva totalitat entre les mares estrangeres, que han tingut 35 nadons menys. Per contra, en les mares espanyoles, el decrement del naixements és pràcticament inexistent, amb només 5 menys. D'altra banda, i com a aspecte positiu, l'Idescat assenyala que els naixements de menors d'edat només s'han produït en 3 casos a la ciutat i cap d'ells amb noies de 15 anys o menors.

Pel que fa a l'edat de la mare, es confirma la tendència a tenir els infants per sobre dels 30 anys. Les mares de 35 anys són les que van donar a la llum més vegades durant 2015 (un total de 90), seguides de les de 31 anys (81), les de 33 anys (80) i les de 32 anys (76). Només un 13,5% dels nadons nascuts a Reus l'any passat ho són de mares amb 25 anys o menors. Per últim, cal assenyalar que els mesos amb més naixements són l'octubre (111), el juliol (107) i el novembre (105).

Marc i Martina, els noms més posats

El Camp de Trarragona és juntament amb les comarquers gironines el territori del país amb una taxa de natalitat més elevada, que se situa al voltant del 10%, segons les dades de l'Idescat corresponents al 2015. Per contra, el Priorat és una de les comarques amb les taxes de natalitat més baixes, del 6%, mentre que al Baix Camp la xifra és del 9,8%. En el cas del conjunt del Camp de Tarragona, l'edat mitjana de la maternitat del primer fill és de 30,3 anys, mentre que l'edat mitjana general és de 31,6 any, molt simlar a la del conjunt del país.

Els municipis on neixen més nens de mare estrangera són Salou, que ocupa el vuitè lloc del país en aquest rànquing, amb un 39% del total. A Reus, Valls i Tarragona les mares estrangeres són també més del 27%. Pel que fa als noms més freqüents que es posen als nadons, al Camp de Tarragona Marc continua encapçalant i de molt el rànquing amb el 27% del total, seguit, en el cas dels nens, per Hugo, Biel, Pol i Èric. En el cas de les nenes el nom que més es posa és el de Martina que té a tocar, però, els de Carla, Júlia, Paula i Aina.

Disminució de naixements del 2% a Catalunya

L’any 2015 el nombre de nascuts vius registrats a Catalunya és de 70.138, xifra que representa una disminució del 2% en relació amb el 2014, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La tendència descendent del nombre de nascuts vius, iniciada l’any 2008 i que pot tenir continuïtat fins a ben entrada la tercera dècada d’aquest segle, ve motivada per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil, ja que el nombre mitjà de fills per dona (1,39) és lleugerament superior al del 2014.

L’edat mitjana a la maternitat (31,9 anys) s’ha endarrerit un any des del 2005 pel descens de la fecunditat de les dones joves i per l’augment de la fecunditat de les dones de 35 anys i més. L’augment principal correspon a les edats de 35 a 39 anys, que amb 66 naixements per cada 1.000 dones es consolida com el segon grup d’edat amb més naixements l’any 2015 (després del grup de 30 a 34 anys).

Tenir fills després dels quaranta anys és encara un fet minoritari, però cada vegada és més freqüent. L’any 2015 hi ha 5.662 nadons que tenen una mare de 40 anys i més, que representen el 8,1% del total de nascuts vius, mentre que 10 anys enrere aquesta proporció era del 3,6%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics