Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Lluís Miquel Pérez crida a votar l'1-O 'en defensa de la democràcia'

L'exbatlle reusenc creu que en cas de victòria del 'Sí', 'hi haurà un degoteig de reconeixements internacionals a la independència que hauran de fer-nos reflexionar'

28 de Setembre de 2017, per Marc Busquets
  • L'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, en una imatge d'arxiu de les municipals de 2011

    Reusdigital.cat

L'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, defensa la participació ciutadana al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. En declaracions a Reusdigital.cat, aquest ha assenyalat que la seva és una opinió força compartida amb altres militants socialistes a les comarques tarragonines. "Aquests dies n'hem parlat amb companys, i sí, som molts els que pensem que s'ha de votar", ha detallat. "Som en una situació d'aquelles que només passen un cop a la vida. Temps enrere l'independentisme no movia tanta gent, però ja són anys de mobilitzacions al carrer i la reacció de l'Estat no ha estat l'encertada i ja és una qüestió de democràcia, s'ha de defensar la democràcia", ha afegit.

Per a Pérez, batlle reusenc entre 1999 i 2011, "l'estat de dret tan invocat últimament per alguns s'està trencant". L'única manera d'impedir-ho és, en les seves paraules, "anar a votar". "Consti, però, que només dic que s'ha de votar, i que cadascú voti el que vulgui", ha subratllat. Pérez, que no ha entrat a valorar la postura del PSC al Parlament en relació a l'1-O, ha explicat que "després de 40 anys de trajectòria i d'haver tingut responsabilitats polítiques, crec que tenia l'obligació de manifestar la meva opinió". Pel que fa a l'actuació del govern de l'Estat, l'exbatlle ha indicat que "el referèndum no és il·legal". "L'article 92.1 de la Constitució diu que els referèndums els ha d'autoritzar l'Estat, i aquest és el problema. Però no es pot dir que sigui il·legal", ha matisat. 

"La Llei del referèndum s'ha aprovat, amb caràcter d'urgència, sí, però està aprovada. Que hagi estat suspesa pel Tribunal Constitucional no vol dir que sigui anticonstitucional", ha puntualitzat després. Per a Pérez, a més, la Fiscalia s'ha excedit en les seves funcions perquè "hauria de garantir els drets dels ciutadans, i no pas algú que pugui autoritzar registres ni comandar les forces de seguretat". Per tot plegat, "no crec que diumenge es pugui votar amb normalitat", tot i que s'ha mostrat que "la gent anirà a votar i això és el més important, que la gent s'expressi". 

L'endemà, per a Pérez, s'obrirà un nou escenari polític a partir de "dues possibilitats". Si els catalans voten a favor del 'No', l'independentisme "haurà d'assumir que algunes coses no s'hauran fet bé" i caldrà "convocar eleccions". Una victòria del 'Sí' comportarà, segons l'exalcalde, "un degoteig de reconeixements internacionals, quelcom que haurà ens haurà de fer reflexionar" i que hauria de conduir ambdues parts a "asseure's a una taula per negociar de tu a tu". 

'El dret a discrepar' d'Abelló'

El seu predecessor a l'alcaldia, el també socialista Josep Abelló, té però un punt de vista diferent sobre la celebració del referèndum. Batlle de la ciutat entre 1985 i 1999, ha fet arribar un escrit a Reusdigital.cat en què expressa que "amb la mateixa contundència que es reclama el dret a decidir, jo afegeixo el reclam del dret a discrepar". Per a Abelló, l'1-O és "un disbarat" i exposa que "si s'empra una eina participativa" com aquesta "s'ha de fer amb llum, taquígrafs i amb les portes i finestres ben obertes perquè corri l'aire".

Per a l'exalcalde reusenc, i si no es compleixen aquests requisits, el que passarà diumenge "es pot anomenar de qualsevol manera, però no referèndum". Abelló assenyala, amb tot, que "no vull analitzar quines són les causes del disbarat, perquè vénen de temps enrere i de més d'un responsable", però que sí admet sentir-se preocupat "per les conseqüències que la convocatòria" electoral pot tenir en la societat catalana. "Caldrà trobar nous interlocutors perquè resolguin institucionalment els desitjos i anhels" dels ciutadans, conclou el text d'Abelló, que insta al diàleg com a via per resoldre la situació.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  29 de Setembre de 2017

Això és el passat!

Saber amb qui parles és elemental. Les cites a cegues són un altre tema.

JOAN  29 de Setembre de 2017

xiu xiueig

que em perseguiras com a la epoca hitleriana

Joan Anton Carricondo Oyonate  28 de Setembre de 2017

Donar la cara i el nom...

Cal dir que sortir a la foto i no amagar-se, com fa en Joan i molts altres, és una mostra de democràcia. No cal que digui que votarà i a més demostra que no cal seguir el batibull d'ordres que surten de gent com en González, de l'aparell mes carca 'sociata'. Ben fet per mostrar aires democràtics.

joan  28 de Setembre de 2017

jjajaa

clar ara votes perque estas senyalat tambe per la justicia,,,clar ajajjaaj quina imatge