Divendres, 25 de Maig de 2018

L'oposició dona un 'sí' crític al nou model de gestió de l'Hospital de Sant Joan

La CUP ressalta un hermetisme informatiu, Ciutadans valida el nou full de ruta i el PP es fixa en el pagament del dèficit ja generat

19 d'Abril de 2017, per Enrique Canovaca
  • L'oposició avala amb reticències el nou model de gestió de l'Hospital de Sant Joan

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

Que la Generalitat controli la gestió de l'Hospital de Sant Joan va en la bona direcció, a l'espera, això sí, de conèixer els detalls del nou model i amb una sèrie d'interrogants i crítiques. Aquest és el  posicionament que mantenen tres dels quatre grups de l'oposició, CUP, Ciutadans i PP, davant l'anunci fet pel conseller de Salut, Toni Comín. Els cupaires són els més crítics, en considerar que existeix un "hermetisme total" en la informació lliurada i que la gestió hauria de recaure completament en el departament Salut. Ciutadans valida la proposta i reclama a Comín que l'Hospital de Reus tingui un pes important al Pla Estratègic de Salut, mentre que el PP es pregunta com es pagarà el dèficit generat durant 2016 i el que pugui sorgir enguany.

"Nosaltres ja dèiem que havíem de tendir cap aquí, però hem de fer un pas més enllà, per tal que la gestió de l'Hospital de Sant Joan passi a mans de l'Institut Català de la Salut (ICS)", ha assegurat la portaveu de la CUP, Marta Llorens, qui és partidària d'eliminar qualsevol competència municipal. "A partir d'ara estarem amatents, no diem un 'sí' rotund perquè ens falta molta informació", ha afirmat la cupaire, qui s'ha mostrat molesta per la gestió informativa de la proposta: "Em vaig assabentar per la premsa i a les conselleres se'ns va reunir simplement per dir que el conseller faria un anunci".

Per sostenir el seu argument d'hermetisme total en el procés, Llorens s'ha referit al fet que "la presidència sempre ens havia dit que la comissió mixta s'havia reunit un parell o tres de vegades, quan en realitat ho ha fet moltes més, per treballar el nou model de gestió". "No pot ser que les conselleres no estiguem informades dels resultats d'aquestes comissions", ha continuat Llorens, qui creu que la proposta presentada per Comín "no està madurada", perquè, per exemple, no explica com quedarà el futur consell d'administració, si s'haurà de reestructurar o desapareixerà.

Des de la CUP també esperen que el govern faci una proposta concreta per eixugar el dèficit acumulat durant 2016 i evitar així la causa de dissolució de la societat que gestiona l'Hospital de Sant Joan. "No es pot seguir escanyant a les empreses municipals per destinar diners a l'hospital. Reduir el seu lloguer és una solució a curt termini però a la llarga suposarà haver de renegociar els crèdits i pagar més interessos per part de Reus Serveis Municipals". "És el joc dels trilers", ha conclòs Llorens.

Ciutadans reclama més pes de Reus al Pla Estratègic de Salut

La regidora i consellera del Grup Salut, Pepa Labrador, s'ha mostrat favorable al nou model de gestió: "sense anar al detall, era la proposta que demanàvem, que la Generalitat es fes responsable per haver validat la construcció del nou hospital". "L'acord sembla bo, però ara hem d'estar atents per veure si Comín compleix amb les declaracions de crear dues capçaleres sanitàries al territori, quan això al Pla Estratègic de Salut no està contemplat", ha indicat Labrador.

"L'Hospital de Sant Joan ha de tenir un paper important, al mateix nivell de Tarragona", ha continuat la regidora de Ciutadans, qui assegura el vot a favor de la formació per tal d'iniciar el procés per negociar les condicions del nou consorci. Respecte al dèficit ja acumulat, Labrador no considera que ara "sigui greu" perquè s'ha aconseguit una solució a llarg termini, estructural, que evita que el forat sigui més gran. "Amb el pressupost d'aquest ajuntament i el refinançament es pot fer front", ha conclòs.

El govern municipal ha de presentar els pròxims mesos una proposta per evitar la causa de dissolució de l'empresa que gestiona l'Hospital de Sant Joan, que passaria per l'ampliació del capital social, a l'espera que la Generalitat entri en escena.

El PP, a favor de traspassar els dividends del CMQ

"Ens alegrem que la Generalitat entri en la gestió de l'hospital, dona tranquil·litat a la plantilla i és bo. No obstant això, hem de conèixer els detalls per definir el nostre vot". Són paraules del portaveu del PP, Sebastià Domènech, qui es pregunta de quina manera el govern municipal farà front al dèficit acumulat durant el 2016 i el que pugui arribar enguany. En aquest sentit, el popular es mostra favorable a traspassar dividends del Centre MQ Reus i aturar el seu trasllat.

Els treballadors del CMQ critiquen la proposta del PP

En declaracions a Reusdigital.cat, el president del Comitè d'Empresa del Centre MQ Reus, Eduard Mejías, ha criticat durament la proposta del popular de traspassar els dividends i aturar el trasllat: "no se n'adonen que aquí hi ha 150 treballadors que es poden quedar al carrer. Aquesta proposta ens tracta de forma molt frívola".  Mejías s'ha queixat de certa marginació en l'àmbit sanitari de l'espai, que ofereix un servei privat, davant les preocupacions al voltant de l'Hospital de Satn Joan. Des del Comitè d'Empresa denuncien un "maltracte" i "ninguneig" per la situació que viuen.

COMENTARIS (0)