Dijous, 28 de Març de 2024

L'última paraula, de l'assemblea de la CUP

Les dues decisions més importants en la gestió política de la ciutat, aquest 2016, han quedat en mans d'aquest òrgan

20 d'Octubre de 2016, per Enrique Canovaca
  • Assemblea de la CUP, en una imatge d'arxiu

    Cedida

El panorama polític per a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), s'havia posat molt a favor amb l'entrada al govern d'Ara Reus i ERC, i l'aprovació dels pressupostos per al 2016, amb el suport de la CUP. Semblava que la resta del mandat seria una bassa d'oli. Res més lluny de la realitat. La decisió de la mateixa assemblea de la CUP de rebutjar un acord per les ordenances fiscals del 2017, vinculat als pressupostos, que tenia el vistiplau dels seus propis regidors, obre un nou escenari. Ara, Pellicer haurà de tornar a agafar la motxilla i el bastó per fer camí cap al cim del mandat, superant els esculls que li vagin posant els partits de l'oposició.

Com s'ha arribat, però, a aquesta situació d'incertesa que posa en entredit algunes inversions extres que vol fer el govern de cara al 2017, en matèria social, cultural i de promoció de ciutat? La resposta és complexa i respon a diversos factors. El primer, i més important, és que les úniques converses iniciades pel govern han estat amb la CUP i no pas amb els altres dos partits de l'oposició, PSC i Ciutadans. Pellicer ha allargat la mà a totes les forces, però només els cupaires han respost. La visió de socialistes i de la formació ‘taronja’ és diferent: no veuen l'alcalde disposat a assumir les seves peticions.

Entre els uns i els altres, feina per fer, i la decisió final d'aprovar o no les ordenances ha quedat en mans d'una assemblea de la CUP que no ha vist amb bons ulls l'acord al qual havien arribat els seus regidors. La pregunta és evident: els regidors cupaires van defensar l'entesa amb el govern a l'assemblea o simplement van traslladar el resultat de les negociacions perquè l'assemblea decidís? Si totes les decisions clau del mandat polític han de dependre d'aquest òrgan, el govern municipal i l'Ajuntament corren el risc de perdre. Pellicer, però, es troba amb dos problemes evidents: la diferència personal i política amb el portaveu del PSC, Francesc Vallès, per les accions dels darrers anys amb Innova i la crítica constant als socialistes, i la incompatibilitat ideològica entre ERC i Ciutadans.

L'alcalde manté la porta oberta a seguir negociant amb els cupaires fins al 31 d'octubre, límit legal per aprovar unes noves ordenances i evitar una doble pròrroga. No obstant això, sembla difícil que es pugui arribar a un acord. Els regidors de la CUP, Marta Llorens i Xavier Angelergues, han deixat clar que el "no" actual és un "no" definitiu i només han obert la porta a fer modificacions de crèdit puntuals per a temes concrets. Un d'ells podria ser per aconseguir els diners necessaris per a la Capital de la Cultura Catalana 2017, malgrat que la CUP s'ha posicionat en contra d'un acte, que segons el partit, afavoreix una empresa privada.

També cal tenir en compte que la no aprovació de les ordenances impossibilita que es pugui condonar l'IBI de l'Hospital de Sant Joan, una de les mesures internes necessàries per eixugar el seu dèficit. Si bé és cert que existeix un ampli consens per aplicar aquesta mesura i es podria aprovar de forma individual, com s'eixugaria aquest desequilibri? Les garrofes són les que són a les arques municipals i si portes a un lloc n'has de treure d'un altre. Per això el govern apostava per apujar l'IBI general un 4%, una xifra que va quedar en un 2,5% després de la negociació amb la CUP. No obstant això, l'increment de l'IBI es consolida, mentre que l'exempció d'aquest impost a l'Hospital es pot revocar.

Els detalls de l'acord negociat, però, no són tan rellevants com el fet que l'assemblea de la CUP hagi contradit el posicionament dels seus regidors. Evidentment, Llorens i Angelergues han defensat amb “ets i uts” la decisió sobirana de l'assemblea i han eximit el seu partit de qualsevol responsabilitat per la no aprovació de les ordenances i els pressupostos. Caldrà veure si en un futur, l'assemblea torna a obrir la via de suport polític cap al govern o la tanca, com ha fet ara.

La decisió de donar suport a Pellicer en els comptes del 2016 va suscitar crítiques internes en la CUP i és probable que això hagi influït en la decisió del passat dimarts. Fins ara, els regidors cupaires no havien aixecat la veu pel suposat incompliment dels acords signats en els pressupostos del 2016 i això no deixa de ser una excusa davant la veritable qüestió de fons: donar suport a un alcalde convergent que no agrada a molts militants de la CUP per evitar el bloqueig polític de la ciutat.

Si la CUP, a més, exigeix que s'internalitzi el servei de la brossa -a l'acord pel pressupost d'enguany només s'especifica fer un estudi per comprovar la seva viabilitat-, Pellicer tindrà un greu problema. I és que aquesta decisió xocarien amb els interessos de Fomento de Construccions y Contratas (FCC) i de la majoria del Comitè d'Empresa, dirigit per UGT. S'obriria la porta a un conflicte molt poc desitjat per part del govern municipal.

L'alcalde, per la seva banda, disposa de poc marge de maniobra, estant en minoria. Potser és moment de girar cap a l'altre costat i intentar un acostament amb els socialistes, ja no de cara a aquestes ordenances però sí al pressupost de l'any que ve. Si amb l'Hospital de Sant Joan, governat per ERC, s'ha aconseguit aquesta entesa, per què no amb la resta de qüestions? Això sí, caldrà que ambdues parts deixin de banda les diferències personals i polítiques dels darrers anys.

Pellicer torna a tenir un repte majúscul per endavant i de la seva capacitat per aconseguir acords en dependrà que pugui tirar endavant els seus eixos de govern, molt centrats en els àmbits socials i de promoció de ciutat. Una altra cosa és que el mateix alcalde sacrifiqui algun dels seus eixos per desbloquejar la situació. O que incorpori d'altres reclamats pels partits de l'oposició. En qualsevol cas, el més calent és a l'aigüera en la política reusenca.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pedro  21 d'Octubre de 2016

todo esto es una payasada

solamente saben hacer estas payasadas, como ya sabemos los de la CUP son todos unos aprendizesde políticos ( cobrando del pueblo ) no es de recibo lo que hacen, pone palos en las ruedas en el ayuntamiento, dejan de un lado hacer un frente común para solucionar los grandes problemas que hay y que con el antiguo consistorio socialista nos han metido en buen entramado de deudas y desconcierto, ya lo estamos pagando y a que precio, toda la gestión anterior ha sido nefasta y muy destructiva para REUS, pero lo que tiene que hacer entre todos es una buena piña y déjense de partidismo, lo primero es Reus

Sergi Barreda Lacambra  21 d'Octubre de 2016

@Xavier Guarque: Els regidors

@Xavier Guarque: Els regidors són simples representants d'una organització política que pren les decisions d'una manera conjunta. Crec que no entens quin és el funcionament de la CUP; l'assemblea no revoca cap vot dels regidors sinó que són els regidors que voten el que l'assemblea decideix.

@ganxet pute: Cert, comptes molt bé. Felicitats. Ara proposa una solució; vols que obliguem a les dones al carrer a punta de pistola per a què entrin a la nostra assemblea o prohibim als homes a entrar-hi fins que aconseguim la paritat?

Jo mateix  21 d'Octubre de 2016

Sense titol

Com es pot revocar un vot després d'un ple?
Una altre cosa és tenir de votar el que no creus, aquí radica el problema.

ganxet pute  20 d'Octubre de 2016

paritat

si no em desconto a la foto hi han 7 dones i 17 homes. Molt parlar en femení pero aixo de la paritat els de la CUP ho porten malament

Un entre tants  20 d'Octubre de 2016

Lliçons de política, Xavier Guarque?

El que fa el PP a Espanya no és pas diferent del que fan la resta aquí (ni a Catalunya ni a Reus!). La CUP ha posat sobre la taula que la política és compromís, debat, confrontació de models i decisions. I això en obert i en espais amplis, no en despatxos i passadissos. Per tant, gràcies CUP per dignificar la política... feia anys que això no es veia a Catalunya. La resta? repartir-se cadires i diners; repartir-se titulars i fer veure que treballen en nom de no sé qui i en favor de no sé què.

Xavier Guarque  20 d'Octubre de 2016

No s'entèn

Així no es pot avançar. I, bàsicament, de que serveixen els regidors electes d'un partit si els seus vots en Plè desprès son revocats per qui assisteixi a una assemblea ?. Fer política no és el que ha fet, i fa, el PP a España... però tampoc ho és la que fa la CUP a Catalunya.