Dimecres, 12 de Desembre de 2018

Mandríl·lia Associació organitza el pregó del Carnaval amb el record de la seva recuperació el 1978

L'entitat, que també prepara l'enterrament del Carnestoltes el 13 de febrer, fa una crida a la ciutadania per participar en l'espectacle inaugural

11 de Gener de 2018, per Josep Gallofré
  • Imatge de l'espectacle inaugural del Carnaval de Reus de l'any passat

    Maria Ramírez

El pregó del Carnaval de Reus no passa desapercebut. Sigui perquè a uns els satisfà, i per altres és motiu d’una crítica desfavorable. Per a reconduir i millorar aquest acte, i  després de l'èxit de l'espectacle 'Reus 1937', el passat juliol, la FRAC ha cedit la seva organització a Mandríl·lia Associació. La festa del Carnaval reusenc començarà el 8 de febrer, amb l'espectacle inaugural i el pregó del Rei Carnestoltes, i el dia 13, també seran els encarregats de muntar l'enterrament de Sa Majestat. L'entitat reusenca organitzadora però, està oberta a qualsevol tipus de col·laboració ciutadana.

Aquest 2018 fa 40 anys que es va recuperar el Carnaval de Reus, l'any 1978, després de la seva prohibició el 1939 pel règim franquista. L'espectacle inaugural girarà al voltant d'aquesta efemèride i la intenció dels organitzadors és potenciar els actes que es fan durant la setmana, més enllà del la Rua de Lluïment del dissabte. "Ara s'ha convertit en un espectacle de masses i borratxera i volem reivindicar la història del Carnaval", explica a Reusdigital.cat Xavier Mèlich, un dels membres de Mandríl·lia Associació, qui afegeix que “apareixeran elements del Carnaval de 1978 i d'aquella època com a fils conductors de l'espectacle”.

“Com més siguem, millor”, diu Mèlich, i per això fan una crida a les entitats de Reus  i companyies de teatre locals, així com a la resta de ciutadania, per tal que participin en els actes del 8 i el 13 de febrer. L'entitat reusenca ja treballa de forma intensa en els preparatius després de reunir-se amb la FRAC aquest dimarts i "desbloquejar diverses coses per posar fil a l'agulla", comenta Xavier Mèlich.

El Carnaval de 1978

El 4 de febrer de 1978, a les 5 de la tarda, feia la seva arribada a l'estació Reus-Passeig Mata el tren que venia de Vila-seca amb el Rei Carnestoltes i la comitiva. Sa Majestat va arribar amb les andanes de l'estació plenes per recórrer un tros del passeig, el carrer Ample, la plaça de la Llibertat, el carrer de Llovera, la plaça de Prim i el tomb de Ravals per finalitzar a la plaça del Mercadal. Una comitiva formada pel 'Governador', l''Alcalde' i la 'corporació municipal' va acompanyar el Rei Carnestoltes durant la ruta.

Una de les escenes que va tenir molt d'èxit va ser la figura d''El Algar Robo', relacionada amb la sèrie ‘Curro Jiménez’ de TVE dels anys 70. Cal destacar també la parella de 'motoristes' que encetaven la comitiva i que anaven amb uns patinets i una improvisada indumentària. També hi havia una 'cèl·lula' subversiva, que estava reunida en un pis situat al davant del Bravium Teatre.

Ara, caldrà esperar al 8 de febrer per veure quina reproducció en fa Mandríl·lia Associació, avalada pel bon treball de l'espectacle 'Reus 1937'.

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)

Comentaris

Pere Albert Vivas  11 de Gener de 2018

Sr. Indignat

Des de fa anys les colles de la FRAC fan el pregó, i des de fa anys és més o menys un desastre; fins aquí estem d'acord.

Ara per commemorar els quaranta anys de la recuperació, la FRAC plena d'imaginació, ha decidit no fer res més que donar el pregó a una entitat externa què, d'entrada ja critica la gestió de la federació: "Ara s'ha convertit en un espectacle de masses i borratxera i volem reivindicar la història del Carnaval" diuen. No se'ls haurà colat un germà pecador entre mig dels Mandríl·lia? I ho deic perquè aquestes paraules les han repitit moltes vegades els membres de la Germanadat dels Pecats Capitals. I un altre coseta, si han de commemorar el 40è aniversari, per què no fan alguna cosa més original? Això de rememorar el pregó del 78 ja és una mica avorrit, sinó recordeu el pregó del 2007 -es va commemorar el 30è aniversari- i també va ser una entitat externa de la FRAC, el Bravium Teatre, qui va treure la pols al carnaval del 1978!!!

Tanta frustració tenen els de la FRAC que només saben mirar aquells carnaval que ells mai, ni en el millor dels seus somnis, sabran dur a terme?

Molta boca plena de les quatre dècades i res de res, bé, perdó fa mesos que decidiren sol·licitar a l'Ajuntament autorització per fer passar la Gran Rua de Lluiment (millor dir de borratxos i masses (segons Mandríl·lia) per alguns carrers del centre. OHHHHHHH!!! Hi haurà pastís? Donaran cava? Faran festa? Ohhhh nooooo! Els diners que els dona l'IMRC només se'ls gasten per les seves festes privades: Càsting, Premis Gueus, i els entrepants del Viena que la Junta es cruspeix després de cada reunió

EXCELSA CELEBRACIÓ!!! Apa Reus, aplaudiu-los, aquests de la FRAC són un genis. Uns genis meravellosos que monten la festa, però que després no l'organitzen perquè porta monta feina i ho encomanen als de l'IMAC (bé ara IMRC).

Com pot ser que els 40 anys passin sense pena ni glòria perquè els de la FRAC no volen fer res, poder calia afirmar que no saben fer res més que repetir any rera any el que van heretar dels seus antecessors de l'ACOCA.

Si aquest és el model de carnaval que vol la ciutat, endavant, però crec que hi ha molta gent, de colles i de no colles, que estan absolutament desencantada amb aquesta festa i, de mica en mica, van despenjant-se, i en paral·lel realitzen la seva particular rua per la T11 fins a la zona de la costa.

Vaja, que això del carnaval a Reus és un gran despropòsit l'agafis per on l'agafis, ja que quasi ningú té una voluntat REAL de fer reviscolar el carnestoltes d'aquest estat etíl·lic en que es troba.

I he dit quasi ningú perquè em consta que des de fa força mesos hi ha sobre la taula de la regidoria de cultura una proposta seriosa, elaborada per diverses colles discrepants amb el model de la FRAC, per fer un gir de 180º al penós carnaval de Reus.

I si no és així, que ho negui la regidora!!!

Joan Anton Carricondo Oyonate  11 de Gener de 2018

Es poden recuperar mes coses!

No estaria gens malament tenir en conta els molts actius que hi van treballar de forma voluntària aquells anys! Seria una bona forma de implicar molts més reusencs que actualment estan desvinculats per l'evolució de les vides! Seria un petit homenatge, sense plaques, d'aquells que van tirar endavant el Carnaval de Reus en circumstàncies complicades. Hi ha molts reusencs de cor que participarien. L'èxit de l'Expro Profit o la batalla de confeti en són dos exemples ben evidents.

Reportatges