Divendres, 29 de Març de 2024

'Mares rotos', la nova associació reusenca nascuda durant el confinament

S'emmarca en l'ecologisme social, però té la voluntat d'oferir 'solucions en qualsevol àmbit'

15 de Juliol de 2020, per Alba Cartanyà
  • Juan Ramos, Iván Ramos i Judit Balañá al despatx

    Alba Cartanyà

Amb la voluntat d'ajudar allà on se'ls necessiti, ha nascut l'associació Mares rotos a Reus. Partint de la idea de l'ecologisme social, s'estén com l'aigua de mar per abastar totes les problemàtiques socials que puguin sorgir aquí i arreu: "Tots per a tot" és el seu lema.

Reus, Catalunya i l'Estat

El projecte va gestar-se fa pocs mesos, durant el confinament: "Estem pràcticament en bolquers", bromeja el seu president i coordinador general, Juan Ramos. Recorda que la idea va venir del seu fill de 16 anys i, en comptes de deixar-la per a un futur que potser no arribaria, van decidir emprendre l'aventura. A més, han tingut la sort de creuar-se amb persones compromeses que creuen en el seu projecte, com és el cas de la voluntària Judit Balañá.

El Juan i la Judit treballen des del despatx d'una nau al polígon AgroReus, tenint en compte que volen començar des d'un àmbit local, però sense perdre de vista el seu desig de créixer i estendre's per tot el territori estatal. Creuen que hi ha un "ventall ampli d'associacions" però que tenen fins molt concrets: "Cal una entitat que pugui estar allà on se la necessiti", comenten.

El que els diferencia, apunten convençuts, és el seu "organigrama senzill i de fàcil duplicació", que contrasta amb la "complexa jerarquia" present en la majoria d'organitzacions. La seva idea és establir directors locals, de demarcació i autonòmics que gestionin la feina dels delegats de cada àrea i dels diversos voluntaris. De moment, és una "petita associació", assenyala el Juan i puntualitza: "Més que res perquè encara és desconeguda a la ciutat". La majoria de socis fundadors són empresaris, explica, persones "creatives" amb ganes de "començar un projecte des de zero i de portar-lo fins al final".

Avui dia encara són pocs, unes 20 persones a la ciutat de Reus, apunta el Juan, i el desig és donar-se a conèixer perquè s'hi sumi més gent. Busquen persones que s'hi vulguin implicar, voluntaris que comparteixin els seus mateixos valors. Així mateix, també estan oberts col·laborar amb altres entitats de la ciutat. "Ens volem apropar a elles perquè ja tenen un camí més marcat", indica el Juan, i afegeix que podria ser una relació molt positiva per les dues parts.

Abraçar 'totes' les necessitats

La Judit comenta que fer voluntariat és "senzill", tot i que moltes vegades "som egoistes" i dediquem el temps lliure només a l'oci personal. Per això, creu que "queda molt camí per recórrer" i que cal ensenyar als nens la importància d'aquests valors més solidaris.

Tenint en compte que el futur és ara "incert", tenen clar que volen arribar als màxims àmbits d'actuació possibles i estendre's pel territori. De moment, actuen a Reus i a la demarcació de Tarragona, però més endavant volen arribar a l'àmbit autonòmic i "com més aviat millor" a l'estatal. Després, també els agradaria fer el salt internacional. "Poder abraçar totes les necessitats, el que calgui i requereixi la gent", encara que tenen clar que es tracta d'un procés gradual: "No puc anar a netejar a casa teva si la meva no està neta", remarca el Juan, per dir en forma de frase feta que "primer cal ajudar els de casa i després ja ens oferirem als altres".

De moment, el 26 de juliol faran una presentació interna perquè, apunten, "els primers que ens han de fer costat són les nostres famílies". De cara al setembre, es plantegen fer un acte obert "si la situació ho permet".

Avancen que tenen diferents iniciatives entre mans, com per exemple, un projecte sobre com ajudar si hi ha un nou rebrot a Catalunya. Reconeixen que, de moment, necessiten "mitjans econòmics i humans" i per això només poden "avançar superficialment". Tanmateix, també estan en contacte amb uns laboratoris per posar en marxa un producte respectuós amb el medi ambient que ajudi a lluitar contra les plagues als boscos.

El nom Mares Rotos, fa una clara referència a la situació dels mars i oceans del planeta, perquè aquesta és una de les principals preocupacions del pare i el fill que han creat l'associació. Més enllà del medi ambient, l'organització pretén abraçar altres lluites, a través de la defensa dels drets humans, econòmics, socials i culturals de totes les persones; la promoció de la inserció laboral de joves, persones grans i famílies vulnerables; l'erradicació de la violència de gènere i la prevenció i actuació contra les malalties que afecten la humanitat, especialment i ara com ara, la Covid-19.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics