Divendres, 19 d'Abril de 2024

Marta Llorens: 'Ens preguntem on és el republicanisme d’Esquerra, al govern'

L'alcadable cupaire carrega contra Pellicer pel cas Innova i avança que 'volem l'alcaldia i governar per transformar Reus'

02 d'Agost de 2018, per Marc Busquets
  • Llorens, al Mercadal, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

L'actual portaveu del grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus, Marta Llorens (Pla de Santa Maria, 1979), serà també l'alcaldable de la força independentista l'any vinent. Després d'una recent assemblea, els cupaires han de preparar la llista i fixar-se els objectius a termini. Aquests passen, però, per arribar al govern i a l'alcaldia, tal i com assenyala en una entrevista a Reusdigital.cat en què carrega contra Pellicer pel cas Innova i contra Esquerra per la seva postura "decebedora" en qüestions ciutadanes relacionades amb la defensa de la república a la ciutat. 

Tots han començat a fer moviments, de cara a les municipals de 2019.

No és de fa dos dies, sinó que ja fa mesos que alguns partits es mouen, en aquesta precampanya electoral. I això no només ho fan els partits que són a l'Ajuntament, sinó també aquelles forces que no van aconseguir representació i que ara han llençat la proposta de la llista unitària amb les primàries. Per tant, sí, som en un context de precampanya.

Ja s'han perfilat qui l'acompanyarà a la llista?

No. Dies enrere vam fer una assemblea plenària que vam extendre a col·lectius de l'esquerra independentista fora de militants i simpatitzants, com Endavant, Arran, H2O o l'Hora Violeta. Vam debatre i fer balanç del que han suposat aquests tres anys de mandat, amb sis regidores a l’Ajuntament. També vam començar a projectar-nos per veure quina feina faríem de cara al 2019, vam escollir la portaveu de les eleccions del 2019 i la llista la començarem a treballar al setembre o octubre d’enguany.

Quina anàlisi n'han fet, d'aquests tres anys?

Simplement es va posar a la taula que cal ratificar les postures que ja havíem anat configurant durant aquests tres anys. Heu de recordar que quan vam entrar el 2015 a l’Ajuntament, vam passar de tenir una regidora a tenir-ne sis, i per tant la nostra actitud va fer un canvi. No ens van mostrar tan tancades, sinó que vam adoptar una actitud més propositiva, i hem intentat implementar part del nostre projecte, des de l’oposició, amb pactes amb el govern. El primer exemple que podríem posar és quan ens vam abstenir dels pressupostos del 2016. Vam proposar una sèrie de punts que el govern es va comprometre a complir. Però quan ja van tenir els pressupostos, vam veure que no s’havien complert molts dels punts ue se’ns havien promès. Vam veure, llavors, aquesta deriva del govern de la ciutat i ens vam plantejar aquest canvi d’actitud, potser més de confrontació. Recordareu també que al 2016 vam plantejar una moció de censura perquè crèiem que aquesta era l’única opció que podia tenir la ciutat de Reus. El senyor Carles Pellicer no havia donat cap mena de projecte a la gent de Reus, si bé no va es va poder tirar endavant sense el suport necessari.

Han fet autocrítica? Haurien hagut d’aventurar-se a liderar el consistori?

L’autocrítica no ve tant en qüestió de fons sinó de forma. Segurament, a la CUP no ens hem fet valdre de la manera com hauríem. Ens hauríem hagut de fer més fortes a l’hora de negociar, i no ser tan flexibles quan hem hagut de negociar. En aquest sentit, durant els últims mesos hem sigut molt més taxatives i no hem deixat passar certes coses que potser en un altre moment el govern ens hagués fet empassar.

L'any que ve, faran un pas endavant? Entraran al govern o romandran a l’oposició?

La nostra resolució a l’última assemblea plenària va ser que la CUP vol assolir l’alcaldia i vol governar, és aquest l’únic i últim punt. La CUP es veu capacitada, com també s’hi veia al 2015. Moltes de les persones de l’entorn de la CUP es van poder sentir decebudes perquè la CUP no va voler governar l’any 2015, però ho tornem a recalcar. La CUP sempre ha volgut assolir l’alcaldia. Nosaltres vam intentar negociar amb altres forces polítiques per tal d’aconseguir un govern sòlid, tot marcant una sèrie de línies vermelles. L’única força política que no ens va contestar va ser Esquerra. Cal recordar que la nostra proposta es va publicar, igual que totes les actes de les reunions realitzades. A més, vam fer assemblees obertes al carrer per tal de preguntar si realment la CUP havia d’entrar a l’alcaldia. Ho vam fer a peu de carrer perquè la gent decidís, com a candidatura d’unitat popular. Per tant, tal i com ja ho vam tenir clar l’any 2015, també ho tenim clar de cara al 2019. La CUP vol governar, vol assolir l’alcaldia i vol posar el seu projecte transformador i rupturista damunt de la taula perquè creiem que és l’únic que pot oferir una alternativa a la ciutat de Reus.

Tot fa pensar, no obstant això, que l’aritmètica serà molt complicada per a la governabilitat de la ciutat. També marcaran línies vermelles?

Fer política ficció de cara al 2019 amb escenaris futuristes, crec que és malgastar energia, i més en un context com l'actual. El que sí que puc dir és que des de la CUP, les línies vermelles que plantegem són bàsicament quatre, i molt concretes. Som una força anticapitalista, socialista, feminista, ecologista, i independentista. I això que, en certa manera, sonen com a conceptes inconcrets, realment es materialitzen en un projecte de ciutat per al qual nosaltres estem treballant. Primerament, amb la internalització dels serveis. La CUP vol recuperar les sobiranies i nosaltres creiem que la sobirania d’una ciutat es recupera deixant que realment la població decideixi sobre la gestió dels seus serveis públics. Ja ho hem fet amb la recollida de la brossa, i busquem com fer-ho amb els serveis de neteja a les escoles. Un altre punt sobre el qual treballem és la lluita contra la corrupció, i veiem que aquí a Reus el tema d’Innova no ha passat a la història per més que Pellicer digui que sí. No és cert. En primer lloc, perquè encara hi ha uns processos judicials que s’han de resoldre. Però a més, perquè dia a dia veiem que existeixen unes dinàmiques opaques en la gestió de les empreses municipals; un exemple podria ser el tema de la gestió de l’Hospital. Una tercera línia que volem treballar és la de fer república des del municipi. Ningú de Reus pot dir que la CUP no hagi estat compromesa amb la materialització de la república i amb el procés independentista. I l’últim dels quatre pilars és el de posar ordre a les accions que es fan des de l’Ajuntament. Ordenar és posar-hi sentit comú, i també obrir les portes de l’Ajuntament cap enfora perquè avui en dia la participació ciutadana a nivell d’institució és nul·la.

Sobre fer república des dels municipis, a Reus hi tenim Primàries. La CUP s'ha desmarcat de la llista unitària.

A la CUP no ens posicionarem respecte al que facin les altres forces polítiques. Ja ho vam dir en una anterior roda de premsa, que si la CUP vol presentar-se sola és perquè creu en el seu projecte. Si ens presentéssim amb altres forces, aquest es diluiria i anul·laria el nostre propi, que és un model contra model. I en termes de materialitzar la república, tampoc ens fixem en allò que puguin fer els altres, sinó en el que pot fer la CUP. Som conscients de la nostra acció política i ens posicionem obertament, en aquest sentit. I si hi ha alguna força política que no faci només una declaració d’intencions i que de debò materialitzi aquest projecte de república, benvinguda sigui. Si fem una anàlisi del camí recorregut per l’alcaldia fins ara, podem dir que aquelles forces que ara són presents al govern, com són el PDeCAT o Esquerra, de república poc n'han feta. Realment ens preguntem on és el republicanisme d’Esquerra, al govern. És anul·lat en aquest sentit. A banda, també podríem dir que la postura que ha tingut el govern en temes més simbòlics demanats pels reusencs ha sigut certament decebedora. Parlo de les demandes dels CDR, quan van demanar posar una placa al parc de l'U d’octubre, o una inauguració com cal de la zona.

El que pugui passar en clau nacional tindrà incidència a les municipals?

Crec que hem de ser realistes i ser conscients que els contextos sí que poden influir en unes eleccions. Per exemple, a l’octubre ens trobarem davant de diferents judicis pel procés republicà. També hi ha hagut un canvi de govern al Congrés, i això pot influir a l’hora de posar una butlleta en una urna. A més, les eleccions del 2019 pot ser que coincideixin amb unes europees, i també s'ha de tenir en compte. Tal i com es diu popularment, tota aquella política que no facis tu, te la faran en contra teva, i no pots esperar que el context t’afavoreixi. El que has de fer és oferir tot el que tens en aquest context. El que faci la CUP serà el que realment determinarà que una persona ens voti o que opti per una altra força política. Hem de lluitar pel nostre projecte, per l’alternativa que oferim a la ciutat, per la bona feina i sobretot pel compromís que hi mantenim.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat Guarque - Reus  02 d'Agost de 2018

Anims, gent d'ERC

En front aquest patetisme Cupero radical infantilista, tota la meva simpatia i solidaritat cap a ERC i la seva gent, amb l’esperança que d’aquí a poc, no els hi quedarà altra que apartar-se d’aquesta genteta pijocomunista i els seus acòlits dretans puigdemonistes -i “llazis” diversos- i construir amb les altres veritables esquerres catalanes,i de tot l’estat, un millor, i possible , país federal i solidari.