Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Meritxell Ruiz: 'La forta davallada de la natalitat ens obliga a reduir els grups de P3'

LANOVA Ràdio entrevista la consellera reusenca

28 d'Abril de 2016, per Gerard Gort
  • La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, als estudis de LANOVA Ràdio

    Gerard Gort

La consellera d'Ensenyament, la reusenca Meritxell Ruiz, va assumir el càrrec amb "un garbuix de sentiments: sensació de vertigen, per un costat, per la responsabilitat que representa, però també amb passió, perquè ens agrada l'Educació i estem treballant pel futur del país des de la vocació de servei; i això et dóna força per llevar-te cada matí malgrat totes les dificultats del dia a dia del Govern". Ruiz, que agafa el testimoni dels consellers Albert Vilalta i Josep Laporte, com a membre reusenca de l'executiu, així ho ha manifestat al programa 'LANOVA Opinió', de LANOVA Ràdio, pel qual ha passat aquest dijous per desgranar els plans del Departament per aquest mandat i que es sintetitzen en aprofundir en "el desplegament de la LEC; en dedicar més recursos per als centres de màxima complexitat, el decret del sistema inclusiu i en continuar desenvolupant l'aposta estratègica per la Formació Professional".

Meritxell Ruiz vol posar especialment en valor el que es va fer a Catalunya el 2009, on a diferència d'altres llocs on s'aproven lleis d'educació segons qui governa, "ens vam asseure gent de diverses ideologies i experts per buscar un consens i dotar-nos d'una llei que donés estabilitat al sistema educatiu". En aquest sentit argumenta que calia "un canvi del sistema per donar resposta a les necessitats d'un futur difícil de predir. Els experts auguren que el 85% de les feines amb les que es trobaran els alumnes que ara fan P3 no existeixen encara, i això suposa un canvi radical també en la manera d'ensenyar que estem intentat introduir als centres".

Afegeix que la LEC i la LOMCE són com la nit al dia: "Pel que fa als currículums, nosaltres hem fet una aposta per a un aprenentatge competencial; hem de ser capaços de donar eines als infants i joves perquè siguin competents en les diferents dimensions: la lingüística, la matemàtica, la digital i la social i cívica, i alhora puguin fer front als reptes que se'ls hi plantegin. Per contra, la LOMCE es basa només en els coneixements, i, amb això, no n'hi ha prou. Aquesta és una diferència molt substancial però també n'hi moltes altres com, per exemple, que mentre la LOMCE és una llei molt regressiva en equitat, aquí oferim diferents itineraris amb plans personalitzats que donen resposta a les necessitats de cada alumne".

Sobre les limitacions pressupostàries de la Generalitat en l'actual context, Ruiz diu que han comportat que "prioritzem la pedagogia en sacifici de les infraestructures". Per això no tenen calendari per a les inversions, per exemple, per construir els nous edificis de Campclar i l'Arabassada que reclama la ciutat de Tarragona. Del curs que ve 2016-2017, un cop tancades les preinscripcions, ja avança que al Camp de Tarragona "'l'oferta final serà objecte d'alguna modificació respecte l'oferta inicial", sense precisar més.

La consellera diu que la principal peculiaritat del nou curs és que "mai havíem tingut una davallada de la natalitat tan gran com ara, hem tingut un 10% d'alumnes menys que comencen a P3 que en anys anteriors; i hem d'actuar de manera que aquesta baixada no afecti escoles concretes, de manera que vam decidir reduir els grups que ofertem en els llocs on la diferència entre alumnes d'un any i l'altre és més gran. És a dir, hem tancat línies als centres que en tenen més d'una i hem mantingut les de les escoles d'una sola línia".

Durant l'entrevista, Ruiz parla també de l'obertura d'una nova escola a Mont-ral; del pla experimental a les escoles rurals per incorporar-hi alumnes de cicle inicial (0-3 anys), o dels passos que es continuaran fent per continuar prestigiant la FP, ara que cada vegada s'assoleix una major inserció laboral dels estudiants dels cicles mitjà i superior i, sobretot, dels de la FP Dual.

Malgrat la distància geogràfica -a diferència del president, Carles Puigdemont que va cada dia a dormir a Girona, ella viu a Barcelona- i el poc temps lliure que té, que li impedeixen ara participar activament de les moltes entitats de Reus de les quals forma part, Ruiz assegura que sempre les té presents i confessa que, per a ella, han estat una "gran escola". I afegeix que a casa seva, a Barcelona, molt sovint "hi sona la música dels Gegants".

Podeu escoltar l'entrevista sencera en aquest enllaç:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Manel  28 d'Abril de 2016

Bona consellera!

Té el cap molt ben moblat, senzilla i altament preparada. Ho té tot per una gran consellera malgrat que els sindicalistes de ben segur que li intentaran tallar el coll. Endavant i que es noti que ets de Reus!