Dijous, 25 d'Abril de 2024

Més de 15.700 persones van participar l'any 2018 de les accions de foment de la salut de l'Ajuntament

És la primera vegada que es quantifica l'impacte d'aquestes polítiques

18 de Febrer de 2019, per Redacció
  • La regidora Llauradó, durant la presentació dels resultats als mitjans de comunicació

    Cedida

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, ha presentat aquest dilluns al matí l’impacte social de les 41 accions de foment de la salut que ha impulsat el consistori durant el 2018. Aquestes polítiques de prevenció i conscienciació van arribar, segons les dades recollides, a un total de 15.762 usuaris. “Fins ara no n’havíem quantificat la repercussió, i els resultats ens han sorprès gratament”, ha assegurat Llauradó.

Les activitats desenvolupades s’inscriuen en diversos programes específics, com ara el pla sobre drogues, la difusió de la salut sexual i reproductiva, l’Escola Oberta de Salut, la promoció de l’activitat física, i l’educació en qüestions de salut a les escoles. Llauradó ha explicat que, del conjunt d’accions, un 24,39% estaven destinades al públic general, un 21,95% als professionals de l’àmbit de la salut, un 21,95% a la gent gran, un 19,51% als joves i un 12,20% als infants. 

“Invertir recursos en el foment dels hàbits saludables té molta més repercussió social de la que, d’entrada, algú podria imaginar”, ha manifestat Llauradó. La regidora de Salut ha desgranat també l’assistència dels diferents tipus de públic a les activitats programades, en les quals la majoria dels participants són joves i infants, i ha conclòs que al llarg del 2019 des de la regidoria es faran esforços "perquè augmenti la implicació del públic general”.

L'Escola Oberta de Salut, una de les novetats del 2018 

L’Escola Oberta de Salut Doctor Frias ha estat un dels programes nous que s’han engegat durant l’any 2018. Es tracta d’una iniciativa posada en marxa durant la tardor amb l’objectiu de difondre coneixements, informació i formació orientats a la millora de la salut del conjunt de la ciutadania. L’Escola Oberta aplega totes les activitats que porta a terme a l’agenda trimestral 'A Reus fem Salut'. 

Llauradó ha recordat que aquesta iniciativa vol ser un “espai de referència per a la ciutadania”. En aquest sentit, la regidora de Salut ha recordat que l’Escola Oberta és "un espai obert i mòbil", relacionat amb altres àmbits i serveis municipals que busca el diàleg en salut en les diferents esferes d’acció de la comunitat.

L’espai també facilita un punt de trobada per a professionals, entitats i comunitats que ofereixen cursos, serveis o intervencions de caràcter didàctic, informatiu o experimental per tal de promoure l’aprenentatge, la col·laboració i la socialització al voltant d’aspectes que tenen a veure amb la millora dels hàbits quotidians.

La regidoria de Salut i la URV renoven el conveni de col·laboració

Un dels programes que ha tingut millor repercussió, per la quantitat d’escolars que hi participen, és el de salut a les escoles (programa anomenat 'Educació i Salut'), que treballa en àmbits com la salut postural, la nutrició, la salut bucodental (que, per exemple, inclou una iniciativa específica durant el Parc de Nadal), prevenció de drogues i salut sexual i reproductiva.

La regidoria de Salut i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han renovat aquest curs el conveni de col·laboració, a través del qual 70 alumnes dels graus d'Educació Social, de Nutrició Humana i Dietètica i de Fisioteràpia desenvolupen, en qualitat de formadors, aquest programa de salut a les escoles. Els estudiants universitaris dinamitzen activitats que arriben a 4.547 alumnes de primària i 1.000 de secundària de diferents centres de Reus.

Els estudiants d’Educació Social de la URV centren bona part de la seva activitat pedagògica en l'exposició itinerant 'La marxa dels tòpics', que reflexiona sobre conductes de risc en l'àmbit sexual, prevenció de les infeccions de transmissió sexual, prevenció de la sida i prevenció sobre drogues. Un cop finalitzada la formació, es realitzen tallers als instituts de secundària de Reus.

Els estudiants universitaris, futurs professionals en els seus àmbits, reben aquesta formació que els permet completar la seva preparació per intervenir en l'àmbit comunitari. Pel que fa als estudiants de Nutrició Humana i Dietètica, col·laboren durant el curs amb la regidoria de Salut en l'àmbit de l'educació alimentària, i en concret en els tallers d'alimentació. Per últim, l'alumnat de Fisioteràpia imparteix sessions sobre higiene postural als centres educatius.

Activitats i tallers previstos per al curs 2018-2019

Durant el curs 2018-2019, es preveuen tres grans cursos: el de prevenció de drogues i conductes de risc, que porta per nom 'La marxa dels tòpics', que es dirigeix als alumnes de 4t d'ESO; el taller nutricional, que es porta a terme a les escoles de primària de la ciutat amb el propòsit de millorar els hàbits alimenticis, sobretot a l'hora d'esmorzar, i, per últim, el de salut postural, que tindrà lloc al març.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics