Divendres, 29 de Març de 2024

Najat Driouech: 'No tornarem al Marroc, aquesta és casa nostra'

La diputada al Parlament anima les dones musulmanes de Reus a involucrar-se en la ciutat

12 de Gener de 2019, per Alba Cartanyà
  • La diputada Driouech acompanyada de les regidores d'ERC Noemí Llauradó i Montserrat Flores

    Alba Cartanyà

  • Nombrós públic en la conferència al Casal de les Dones

    Alba Cartanyà

  • Els assistents han intercanviat paraules amb la diputada Najat Driouech

    Alba Cartanyà

  • Intervenció de Najat Driouech sota l'atenta mirada del públic

    Albà Cartanya

La primera diputada musulmana Najat Driouech ha deixat un encàrrec a les dones magribines que han acudit a la seva xerrada, celebrada aquest divendres a Reus: que s’apropin a les entitats socials locals per involucrar-se en la ciutat que ara és casa seva. Per la seva part, algunes dones musulmanes s’han queixat de l’atenció que reben dels serveis socials i han assegurat que hi ha assistentes que tenen actituds racistes. El Casal de les Dones, de Reus, ha acollit un acte organitzat per ERC Reus amb l’objectiu d’escoltar les necessitats i les propostes de les ciutadanes provinents de països àrabs. Per a fer-ho, s’ha comptat amb el testimoni de la primera dona musulmana que exerceix com a diputada al Parlament, Najat Driouech. Les republicanes Noemí Llauradó, alcaldable d'ERC a Reus, i la regidora de Participació, Ciutadania i Transpareència, Montserrat Flores han estat presents a l'acte. 

Driouech va arribar a Catalunya amb 9 anys i tota la seva vida ha viscut al Masnou (Maresme), on va aconseguir una plaça de funcionària i estava al capdavant del Servei d’Ocupació. En una xerrada mig en àrab mig en castellà, la diputada ha explicat què la va fer entrar en política. Ella sempre reivindicava que les dones musulmanes havien d’estar en totes les esferes per poder tenir una veu. Durant els dies 6 i 7 de setembre del 2017 ella estava mirant amb atenció els convulsos plens del Parlament i li va explicar al seu fill de vuit anys que aquelles persones de darrere la pantalla eren els seus representants. L’explicació no va acabar de convèncer el nen, que li va etzibar: “Jo sóc català d’origen marroquí i aquests no em representen, perquè no hi veig ningú com tu, mama”. 

En aquest moment, Driouech va veure clar que el que ella predicava no anava acompanyat de fets, d’actes personals. Per això, ha insistit molt a la trentena de dones musulmanes de totes les edats que han assistit a l’acte que es mobilitzin: “Desgraciadament no tornarem al Marroc. Per tant, hem d’aprendre que aquesta és casa nostra i hem de participar en la presa de decisions”. Creu que també és important que la comunitat musulmana es doni a conèixer: “Hem d’explicar tot allò que ens defineix i ens hem d’apropar a la gent. Si no parlem, creem un mur; compartim espais però no interactuem”, ha indicat.

Un parell de noies musulmanes joves, d’uns vint i pocs anys, han intervingut per expressar la seva opinió. La primera s’ha emocionat mentre parlava del seu pare, que li deia que havia de ser bona catalana i fer alguna cosa per aquest país. Ella ha assegurat que la persona que és avui dia “és gràcies a la societat catalana que l’ha fet créixer” i, per això, està decidida a seguir el consell del seu pare. Ha assenyalat que la mentalitat catalana és particular, idea què també comparteix Driouech. Les dues han estat d’acord en què “l’èxit” de les catalanes marroquines no és només dels pares que les eduquen, sinó també i en gran part de l’entorn que les acull i de l’escola catalana. “Que ningú s’atreveixi a parlar malament del model d’escola que tenim aquí”, ha indicat Driouech, “n’hem d’estar orgulloses”. 

Driouech també ha denunciat que hi ha moltes musulmanes que “han perdut l’ambició de ser dones” i que “només viuen per tenir fills”. Ha estat molt crítica amb aquesta actitud i ha insistit en què això “no s’ha de permetre”, ja que “és important gaudir de tot el que la vida ens pot oferir aquí”. Ha posat en relleu els grans estereotips que té molta gent en veure-la amb el mocador: dona depenent d’un home i inculta. “Hem de trencar amb això”, ha sentenciat. 

La regidora de Salut d’ERC de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, també present en l’acte, ha animat les dones musulmanes a expressar les seves queixes i les millores que creuen necessàries per la ciutat. Ha remarcat la necessitat que els partits polítics incloguin persones musulmanes o d’altres procedències a les seves llistes, ja que, ha assegurat, “la diversitat és una riquesa”. 

Les protestes han estat principalment dues. La primera, que les famílies que cobren la renda garantida han d’estar permanentment aquí a Reus i que només poden marxar als seus països d’origen en cas de mort propera. Però, han indicat, sovint tenen un familiar malalt i no poden anar a veure’l. Per altra banda, diverses dones s’han sumat a denunciar que els serveis socials no les tracten com es creuen que es mereixen i que algunes assistentes els han dit que si no poden resoldre aquell problema particular que tenen, se’n tornin al seu país. Llauradó s’ha mostrat sorpresa davant d’aquestes declaracions i ha assegurat que s’investigarà des de l’Ajuntament. 

Les dones musulmanes de mitjana edat o d’edat avançada també han manifestat la seva desesperació perquè no saben on recórrer per demanar ajuda. En aquest punt s’ha fet evident una gran diferència generacional dins la pròpia comunitat, en part marcada per l’idioma. Tres noies joves han alçat la veu per comentar que hi ha moltes associacions locals fent moltes coses i han aconsellat a les dones que es moguin més per conèixer-les. 

Driouech ha preguntat si alguna d’elles ha pensat en introduir-se en la política o en assumir un càrrec de responsabilitat en una organització i s’han aixecat algunes mans, de dones musulmanes de diferents edats. Gràcies a espais de visibilització i de participació com aquest col·loqui, les dones reusenques d’orígens diversos poden sentir més seva la ciutat. I en aquest procés d’empoderament també hi juguen un fort paper figures públiques com la Najat Driouech. Persones que han decidit trencar amb el sistema establert i lluitar per aconseguir un canvi necessari, per fer sentir la veu de la dona; de totes les dones que configuren la nostra societat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Najat Driouech Diputada Parlament Casal de Les Dones ERC Reus Diari Reus Digital
Najat Driouech Diputada Parlament Casal de Les Dones ERC Reus Diari Reus Digital
Najat Driouech Diputada Parlament Casal de Les Dones ERC Reus Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics