Divendres, 29 de Març de 2024

Noranta-dues persones han trobat feina gràcies a l’àmbit d’Ocupabilitat de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus

El servei impulsat fa dos anys té oberts 404 expedients d’unitats familiars amb aquesta problemàtica

28 de Febrer de 2019, per Isabel Martínez
  • Els resultats de l'àmbit d'Ocupabilitat s'han donat a conèixer aquest dijous

    Isabel Martínez

“Estic en el camí”. Aquest és el testimoni de la Karima Boulahfa, una de les 800 persones ateses per l’àmbit d’Ocupabilitat dels equips d’atenció social bàsica de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus durant el 2018. Un nou àmbit implementat des del 2017 amb l’objectiu de “donar oportunitats a la gent que s’ha quedat fora del mercat laboral”, segons ha explicat la regidora Montserrat Vilella.

Amb la voluntat de retre comptes sense fer volar coloms, Vilella ha repassat les xifres d’aquest nou àmbit iniciat en l’actual pla de mandat que ja ha tingut resultats interessants com ho demostra que de les 404 unitats familiars ateses un total de 92 persones hagin trobat feina, de les quals 71 ho han fet en empreses ordinàries, 12 en empreses d’inserció i 9 en plans d’ocupació. Respecte aquestes dades, Vilella ha destacat que “30 persones ho han aconseguit només amb la motivació” alimentada des del servei que, evidentment, “té l’objectiu de l’empoderament” dels usuaris però que permet “el treball en continuïtat” en aquelles persones que ho necessitin.

De fet, la regidora ha reiterat que en els darrers dos anys l’àmbit ha repensat els mecanismes i els serveis que s’oferien a persones que a causa del seu perfil vivien situacions “complexes” en el marc de l’accentuada i llarga crisi econòmica. I és que, segons ha dit, un 40% de les persones ateses tenen més de 45 anys, un 50% porten de 0 a 5 anys aturades, un 70% són analfabets digitals i un 26% de les famílies no són competents en català i castellà.

A més, un 43% de les famílies ateses són perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el que representa un 57% del total de perceptors d’aquest recurs de la ciutat. “És molt millor tenir feina que ser perceptor d’una prestació” ha afirmat la regidora qui ha incidit en els canvis que s’han fet (i es volen fer) per ajudar a les persones amb problemàtiques d’ocupabilitat a la ciutat.

D’aquesta forma, ha assenyalat la necessitat de millorar “la coordinació” amb Mas Carandell, l’Escola d’Adults Marta Marta i el Centre de Normalització Lingüística per adequar els programes a les necessitats de les persones incloses en aquest àmbit. “Portava nou anys sense feina i fa dos que vaig trobar-hi en una empresa d’inserció” ha relatat Ramón Domínguez qui també ha rebut suport d’aquest àmbit de Benestar Social. “Hem de fomentar que hi hagi més empreses de treball protegit” ha destacat Vilella en relació a les noves actuacions que s’incentivaran des del consistori per continuar millorant en aquest camp.

Així mateix, la regidora ha recordat que, gràcies a la iniciativa de serveis socials, la recent licitació de recollida de roba ja promou aquest tipus d’experiències o que el projecte del Roser serà una oportunitat també en aquest sentit. En relació al programa 'Apodera’t' fruit del contracte programa 2016-2019 signat entre l’Ajuntament de Reus i la Generalitat, Vilella ha fet balanç dels resultats que ha obtingut amb el pas de 71 persones fins al desembre del 2018, de les quals 19 han trobat feina. Tot i això, ha valorat que seria necessari un programa de més llarga durada, amb més acompanyament i on es fomentés més la part formativa i la part laboral.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics