Dissabte, 26 de Maig de 2018

Pellicer deixa en mans del secretari el rol de l'Ajuntament al referèndum

El batlle defuig el suport explícit a l'1-O i es referma en 'mantenir la legalitat' i en poder votar

06 de Juliol de 2017, per Marc Busquets
  • Carles Pellicer s'ha pronunciat a favor del dret a decidir i de votar però no de cedir espais municipals l'1-O

    Enrique Canovaca

Tal i com se li havia reclamat "des de la dreta i l'esquerra", el batlle Pellicer ha expressat la seva postura sobre el paper que l'Ajuntament ha de tenir davant la celebració del referèndum d'independència del primer d'octubre. Ha estat després de la votació d'una moció del PP per exigir el rebuig a la votació "il·legal" plantejada per la Generalitat, i en què els conservadors tan sols han comptat amb el suport de C's, quan l'alcalde s'ha adreçat al plenari "perquè la situació ho demana" i per manifestar el seu parer. A banda, diversos integrants de les JERC havien desplegat una pancarta, durant la moció, on es podia llegir 'En Baiget no ho tenia clar. Pellicer, i tu?', a més de reclamar que "posi les urnes".

En primer lloc, el batlle ha advertit a Domènech que "el referèndum encara no s'ha convocat", al mateix temps que ha tornat a defensar, "com he fet sempre", el seu suport "al dret a decidir i a que la gent pugui votar que sí o que no". Després, l'alcalde ha garantit que "respectaré la legalitat" tot recolzant-se en un informe del secretari per decidir si se cediran o no espais per poder votar, tot i que no s'ha referit a aquesta qüestió concreta. Pellicer ha tancat la seva intervenció tot assegurant que "faré el que toqui quan calgui".

Abans, i a la seva exposició d'arguments, Sebastià Domènech ha assenyalat de passada que "Reus ha de sortir de l'AMI". L'argument habitual d'aquest ha estat el de "la fractura social". "Estan trencant la societat", ha apuntat en diverses ocasions. Les acusacions entre uns i altres han estat la tònica del debat fins a la votació, en què el PP ha comptat només amb el suport de C's (sis vots). El PDeCAT, la CUP i Esquerra s'hi han oposat (catorze vots per l'absència de Xavier Angelergues), mentre que els socialistes i Ara Reus s'han abstingut.

El PSC apel·la a la 'democràcia tranquil·la' per resoldre el conflicte

Al primer torn de paraula, i des d'Ara Reus, Daniel Rubio ha apuntat que "el referèndum no serà la solució definitiva per atendre el futur de Catalunya" perquè "n'hi haurà uns que voldran boicotejar la votació" al mateix temps que ha fet una crida "al diàleg" entre els governs del país i el central. Ha estat després la portaveu d'Esquerra, Noemí Llauradó, qui ha assegurat que "el referèndum es farà" abans de mostrar-se segura de la disposició de Pellicer a "cedir els espais municipals per tal qui hi hagi urnes". "L'Estat no ens deixa votar, i això només vol dir que els és igual què pensem", ha afegit.

Més endavant, al bàndol socialista, Andreu Martín ha apuntat que "aquesta moció no és una qüestió del dia a dia d'aquest Ajuntament" i ha advertit a Domènech que "no sabem amb quin objectiu l'han plantejada". El portaveu ha demanat que "la democràcia tranquil·la" pugui resoldre el conflicte abans de la celebració del referèndum i ha expressat que la petició popular no fa sinó "posar més llenya al foc". "El seu partit no pot amenaçar amb la llei un cop i un altre. El que han de fer és trobar una solució política d'una vegada", ha conclòs. Martín ha revelat que havia presentat una esmena per incloure a la moció la redacció d'un informe de l'interventor amb l'objectiu d'analitzar-la. Domènech, no obstant això, no l'ha acceptada.

"Això no interessa als ciutadans de Reus", ha manifestat el líder de C's, Juan Carlos Sánchez, en relació al fet que el plenari hagi tractat el referèndum. "La fractura social és cada cop més gran, des de l'inici del procés, i els que promouen la desconnexió volen ara que els funcionaris se saltin també la llei", ha atacat.

Vilella diu que els reusencs han de poder votar

"En el darrer plenari vostè se'm va enfadar quan vaig dir que és el portaveu del partit més corrupte d'Europa", ha carregat el cupaire Edgar Fernández contra el PP. "Ara, però, rebaixo pretensions i dic que vostè és el portaveu d'un dels dos partits, amb Ara Reus, més improductiu del plenari", ha assegurat tot repassant les propostes i mocions presentades pels populars. Per tot plegat, ha dit, "se'ns fa difícil prendre'ns seriosament els seus arguments".

Des del govern, la regidora Vilella ha anunciat "un vot negatiu, com suposo que tothom es podia imaginar" a la moció popular. "Vostè diu que el referèndum és il·legal, però això no és pas veritat perquè precisament ens hem dotat d'una llei", ha apuntat. "Votar és l'única manera de poder recollir les veus de tothom", ha seguit. "El primer d'octubre sortirem de dubtes. Si surt que sí, anirem cap a la independència. I si és que no, cap a unes eleccions autonòmiques", ha il·lustrat. "Com a govern municipal, pensem que els ciutadans han de poder expressar-se, sigui en un sentit o en un altre", ha argumentat per rebutjar la moció conservadora.

COMENTARIS (5)

Comentaris

Pere  07 de Juliol de 2017

me parece correcto

Hay que aplicar la ley y con el secretario seguro que se aplicara la ley, se ha esfumado el referendo famoso

Joan  07 de Juliol de 2017

Això.....

....et costarà la cadira Pellicer.

joan  07 de Juliol de 2017

fastic de reus

menys referemdums,,,,i mes policia al carrer per la nit,,,,estem farts als carrers a les 12h o a les 2h de la matinada..escridassan els marroquins i fotense a riure de la gent de dorm...i ningu fa re-.----despres diuen que som racistes.---quin fastic dona reus...a veure si ve l´ alcalde als carrers....que a part es foten a pixar i dona fastic tot....aneu a la plaza teresa miquel i pamies...es precios ..

Perro Patan Jr  06 de Juliol de 2017

Patètic Pellicer

El Pellicer en aquest tema com en tots: deixa en mans del secretari i de l'interventor tot: l'hospital, la fira, la brossa, .... ell està per les festes i per anar a completes amb la camisa ben planxadeta... mentres la ciutat s'enfonsa com el TITANIC.

josep risueño granda  06 de Juliol de 2017

josep risueño granda

Poble lliure ho seríem tts si tinguéssim "llibertat"... Llibertats vigilades? L'únic mandat i divers, és la vontuntad del pobe que, de gades, alfguns partits /dic de vegades) manipulen o fan derivar amb els seus anhels discutubles. L'oportunisme rau, per al nostre País, de fa temps en un sentit o en un altre. Un Alcalde representa la diversitat de principis i les idees del poble. I el que escriu n la seva dignitat fa pinya amb un sentit que no li cal bandejar ningú.

L'Alcalde representa una Ciutat, i a la vegada un municipi, i els referèndum qüestionat per molts i mandat per uns altres, fa que un representant del poble també pugui escoltar la seva consciència, que no sempre ha estat la politica de partits la que ha estat més sensible a les necessitats d'una Ciutat. He conegut tots els Alcaldes des de 1979, però la situació d'ara necesista el posicionament de molta gent, si el referèndum per a molts és una imposicvió amb l'excusa que el gobern de l'Estat no escolta. Si es vol crear un Estat nou Republicà dins d'una Monarquia Parlamentària, caldria un altra situació i haver creratr les condicions de fa temps a nivell d'Estat Espanyol.

Si es porta ànima independentista per arribar a les ùltimes conseqüesciències, calia un altre procedir. Es dificil tirar enrere no?