Dimecres, 20 de Juny de 2018

Pellicer desbloqueja els pressupostos tot i no aprovar la qüestió de confiança

El PSC s'obre a formar part d'un nou govern 'alternatiu i plural', i l'alcalde emplaça Martín a 'treballar plegats' després de Setmana Santa

12 d'Abril de 2017, per Text: Marc Busquets/ Fotografies: Josep Gallofré
  • Pellicer s'ha sotmès a una qüestió de confiança que no ha prosperat

     

  •  

  •  

  •  

  •  

El ple extraordinari d'aquest dimecres, en què l'alcalde, Carles Pellicer, s'ha sotmès qüestió de confiança vinculada als pressupostos, s'ha desenvolupat tal i com era d'esperar. L'oposició ha tornat a girar-li l'esquena i hi ha votat en contra, fet que obre ara un nou escenari polític. Si no es consolida una alternativa al govern en el termini de 30 dies, els comptes municipals d'enguany quedaran validats de manera automàtica el proper 12 de maig. Més enllà del debat, la sessió ha servit per confirmar, un altre cop, les estratègies desenvolupades per uns i altres dies enrere. L'alcalde ha culpat els seus adversaris d'haver dut la ciutat "a una situació de bloqueig", mentre que la resta de grups municipals han carregat contra "la manca de lideratge" de Pellicer.

Per obrir la trobada, el batlle reusenc ha exposat que "aquest és el ple que mai hagués volgut convocar" però que "els fets que han tingut lloc recentment" l'han fet necessari. Abans de convidar al debat a la resta de forces del consistori, Pellicer ha carregat amb duresa contra el grup de la CUP. "Van en contra del govern i dels interessos de la ciutat", ha dit. "O el Reus de l'ordre, o el caos. La CUP ha fet un salt al buit i s'ha presentat com a alternativa. És legítim, però si segueixen bloquejant l'acció de govern faran de l'anarquia quelcom habitual", ha atacat. De fet, el seu discurs s'ha basat en presentar-se com l'única garantia per fer avançar la ciutat. El rebuig de l'oposició als comptes, en conseqüència, suposa "la paràlisi" de Reus. La votació s'ha dut a terme regidor per regidor, en ordre alfabètic, en què han d'indicar si donaven suport o no a la qüestió i si bé s'abstenien.

Pellicer diu haver complert 12 dels 13 punts de la CUP

O caixa o faixa. O govern o desgovern amb la CUP, segons l'alcalde. Pellicer, amb tot, ha reiterat que el seu "és un govern obert" i per això ha tornat a demanar "diàleg" l'endemà de l'aprovació dels pressupostos. Això sí, també ha volgut destacar que "hem complert el que la CUP ens ha demanat". La gossera (pendent del Consell), l'estudi de la brossa, l'aportació econòmica al pla de bicicleta han estat algunes de les peticions independentistes que el batlle ha assegurat haver satisfet. "12 dels 13 famosos punts de la CUP", ha puntualitzat. Des de les files independentistes, Marta Llorens ha qüestionat aquesta afirmació.

Abans de donar pas al debat amb la resta dels partits, Pellicer ha avaluat el paper jugat per alguns dels seus rivals durant la confecció dels pressupostos. "Sense mirar-se l'expedient, ja ens va dir que hi votaria en contra", ha recordat al portaveu del PP, Sebastià Domènech. "No ho entenc. Al passat vam governar junts i ara és amb qui menys m'entenc", ha afegit. Sobre C's, ha matisat que "és legítim" que la força liderada per Juan Carlos Sánchez s'hagi desmarcat de l'aprovació dels comptes per l'adhesió del consistori a l'AMI. "No obstant això, ens van agrair la voluntat d'arribar a un acord", ha revelat. "En privat, alguns regidors ens han agraït algunes de les nostres iniciatives de ciutat, per atrevides", ha declarat.

Ara Reus i la CUP s'enganxen

Encara a les files del govern, però, el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, ha insistit un cop més en què els pressupostos presentats "són els que Reus necessita" i s'ha felicitat per la reducció del deute, establert en 34,5 milions anuals. "Des de la CUP es diu, però, que tenim un gran deute. Si no es per tacar l'acció de govern, no s'entén aquesta voluntat de faltar a la veritat", ha censurat. Com ha fet abans Pellicer, Enrech ha repassat algunes de les iniciatives que no podran desenvolupar-se "si no s'aproven pressupostos". "Si no els validem, hi haurà menys aportació en ensenyament, en cultura, en via pública o en seguretat ciutadana", ha lamentat.

Des d'Ara Reus, Daniel Rubio ha agafat el relleu d'Enrech. La seva intervenció, ha dit, "ha de servir per explicar els motius pels quals creiem que l'aprovació dels pressupostos" és positiva. "S'ha reduït el deute i si no donem llum verd a l'expedient perdrem inversions en moltes àrees". El regidor s'ha referit a l'anterior mandat, quan la seva força era a l'oposició. "Vam donar dos vots a favor perquè el govern en necessitava un per aprovar per llei una restructuració de l'endeutament, i ho vam fer pel bé de Reus", ha volgut posar en valor.

"Són vostès els que es van aixecar de la taula, al juny de 2015, i no nosaltres", ha dit Rubio a la CUP per justificar la seva negativa a pactar cap alternativa a Pellicer amb els independentistes. Rubio, és més, ha demanat que els cupaires s'abstinguin "per responsabilitat" i ha mostrat una sèrie de retalls de premsa de regidors de la CUP, com la tarragonina Laia Estrada i el barceloní Josep Garganté, que haurien comès irregularitats. La reacció cupaire ha estat contundent, ja que Llorens ha garantit que el discurs del regidor d'Ara exigeix una resposta "als jutjats".

Domènech carrega contra Pellicer

Posteriorment, el popular Sebastià Domènech ha tornat a dir a Pellicer, com ja va fer al passat ple, "que vol culpar l'oposició del seu fracàs". "Tornem a ser aquí per la seva obstinació i perquè vostè no ha estat capaç d'arribar a cap acord amb els quatre partits a l'oposició", raó per la qual el potaveu del PP ha apuntat que "potser el problema és seu, si ningú li ha donat suport". "Vostè el que vol és aprovar els pressupostos sense consens i per la porta del darrere", ha detallat. "Vostè només vol governar per a una minoria, i no tregui pit dels números perquè si s'ha reduït el deute és per l'esforç que hem fet tots". Domènech ha avançat que, al proper ple, el PP presentarà una moció per tal que "es compleixin les mocions que estan aprovades" i que no s'han fet encara efectives.

"Tenim un pacte de govern les condicions del qual no han canviat, i tenim un pressupost que ens permetrà tirar endavant les polítiques que necessita la ciutat", ha dit per part seva la portaveu d'Esquerra, Noemí Llauradó, per reiterar el seu suport a Pellicer. La regidora de Salut ha alertat de "la importància que té aprovar els comptes" precisament per poder actuar davant la delicada situació econòmica de l'Hospital Sant Joan.

El PSC es mostra disposat a construir 'un nou govern'

"Sobre els pressupostos poc he de dir", ha anunciat el portaveu del PSC, Andreu Martín. El discurs del socialista, en essència, ha mantingut un to conciliador. Ha agraït la inclusió d'algunes de les propostes del seu partit a l'expedient, així com l'aprovació del Pacte de Salut. "El nostre vot negatiu, malgrat el respecte que tenim pel govern, és per una manca de confiança pel que fa a la seva gestió", ha declarat.

"Si no prospera la qüestió de confiança, s'obre un nou escenari de 30 dies en què creiem que hauria d'aparèixer un govern alternatiu" amb caràcter d'esquerres, ha dit. Martín s'ha mostrat, per tant, disposat a construir "un nou govern més plural", tot just uns dies després d'haver mantingut negociacions amb Pellicer per validar els comptes. L'alcalde, per cert, ha citat Martín "per després de Setmana Santa" per treballar plegats.

El full de ruta del govern és 'fum', segons la CUP

"Des del passat divendres no ha canviat res. El deute extern creix, i el nostre model de ciutat i de gestió és oposat al seu, senyor Pellicer", ha criticat el portaveu de C's, Juan Carlos Sánchez. "Si parlem de confiança, que és el que tractem avui i aquí, és evident que vostè no té capacitat de negociació", ha manifestat. "Només quan es troba acorralat és quan ve a veure'ns. Així no es governa, en minoria i sense lideratge", ha reblat. Sánchez ha tancat la seva intervenció instant el batlle "a donar un cop de puny a la taula" per trobar "una solució" per a l'Hospital.

Amb tot, la intervenció més esperada ha estat de la portaveu cupaire, Marta Llorens, que ha acusat Pellicer "de fer ús de la mentida" al ple i s'ha preguntat "on és" el full de ruta del govern. "No hi és, no existeix, és fum", ha assenyalat la regidora. "No hi ha sortida, i és per això que ens hem ofert com a alternativa per liderar la flota", ha afegit. Malgrat haver estès la ma a Esquerra i Ara, el suport d'aquestes dues forces a Pellicer fan que ara no puguin sumar-se a una moció de censura a l'alcalde durant sis mesos. Tot sembla indicar, d'aquesta manera, que el batlle ha guanyat la partida.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Pellicer Ple Reus pressupostos qüestió de confiança Reusdigital
Pellicer Ple Reus pressupostos qüestió de confiança Reusdigital
Pellicer Ple Reus pressupostos qüestió de confiança Reusdigital
Pellicer Ple Reus pressupostos qüestió de confiança Reusdigital
COMENTARIS (3)

Comentaris

Pep  14 d'Abril de 2017

los socialistas no

supongo que sera una broma, señor alcalde los socialistas no, ya sabe cono las gastaron cuando mandaron en el ayuntamiento, ya sabe todo Reus como lo dejaron, son un desastre y nos han aruinado, los socialistas no

Enterat  12 d'Abril de 2017

Mes enlla

Cal Ampliar les mires. Aixo esta tot pactat i orquestrat des de Barcelona. Cup.pdcat. tot parlat a barcelona. Camvis de cromos. Basicament

Mireia  12 d'Abril de 2017

Alter Right - Ara Reus

Ara ja sabem a quina ideologia ultradretana adscriure Ara Reus.

Reportatges