Dimarts, 19 de Març de 2019

Pellicer: 'Em presento perquè vull tirar endavant inversions necessàries per a Reus'

El batlle repassa la seva acció de govern aquests tres anys de mandat i apunta que 'el que vull és que la gent em voti perquè crec que hem fet una bona gestió'

26 de Juny de 2018, per Marc Busquets
  • Pellicer ha atès Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio

    Arnau Martínez

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, fa balanç de la seva gestió de govern a un any d'unes eleccions municipals a les quals tornarà a presentar-se. En plena celebració de la Festa Major de Sant Pere, el batlle repassa l'actualitat de la ciutat en una entrevista a Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio. La relació amb l'oposició, l'impuls de la xarxa ferroviària al territori, l'entesa amb Tarragona o la posada en marxa del consorci que ha de gestionar l'Hospital són algunes de les qüestions que Pellicer analitza. 

Com ha anat fins ara, la Festa Major?

Molt bé. Vaig a tot arreu on puc perquè la Festa major és per gaudir-la i per viure la ciutat amb intensitat. 

Com valora la polèmica pels llaços grocs al pregó de Xavier Graset?

El que he de dir és que va ser un excel·lent pregó, molt de ciutat i amb molt públic. Tota la resta es una situació complexa que cal gestionar de la millor manera possible. Un grup municipal va posar llaços als grocs als escons d'altres dos grups. Allò va crear una situació de desconcert, però crec que vam actuar com havíem de fer-ho. Per tant, cal demanar tranquil·litat perquè a la festa, ara i sempre, hi convisquem tots. Jo no n'estava assabentat, que hi havia els llaços. Si me n'haguessin informat ho hauríem pogut fer d'una altra manera, però en qualsevol cas crec que la gestió va ser la correcta en un saló de plens ple de gent. Les coses s'han de fer com corresponen a cada moment, i penso que es va fer el correcte malgrat que alguns altres grups municipals ho vegin de manera diferent o estiguin enfadats, quelcom que trobo lògic i normal, i ho entenc. 

Quan diu que ho hauria fet d'una altra manera, vol dir que els hauria retirat?

No, no hauria retirat res. Els hauria posat en un altre lloc.

Cs i PP s'han queixat de la politització de la Festa Major. 

La Festa Major no està polititzada. Són uns dies de festa i no penso fer cap altra valoració.

A banda de Sant Pere, l'altre gran esdeveniment d'aquests dies a Reus és la celebració dels Jocs. 

A nivell organitzatiu les coses estan anant bé perquè les instal·lacions estaven a punt. A nivell local, estem posant-hi tot l'esforç perquè les coses surtin bé. 

El sorprèn el que va passar a la inauguració del passat divendres, a Tarragona?

Em sap greu que passés el que va passar.

Es refereix a les xiulades?

Crec que a nivell organitzatiu va ser un bon espectacle, però certament es va generar una situació incòmoda pel que va passar a la graderia.

Una de les crítiques ha estat l'absència d'elements culturals més propers. Hi està d'acord?

Totalment d'acord. Jo hi hauria posat elements culturals del nostre país i de la nostra terra. 

Centrem-nos en la seva acció de govern. Sempre s'havia dit que el seu projecte de ciutat era per a dos mandats, però es presentarà a un possible tercer mandat. Què l'ha fet decidir?

La situació política i econòmica, en un principi, i la situació econòmica, política i judicial després. Per tant, tiro endavant amb el meu projecte per poder començar ara a fer inversions que crec que són necessàries per a la ciutat per situar-la al lloc que li correspon. 

Per tant, no n'ha tingut prou, amb dos mandats, per desenvolupar el seu projecte de ciutat. 

Diria que no. El primer mandat va estar marcat per l'economia. Vam solucionar una situació molt complexa, en aquell moment. I no crec que calgui dir gaire més, d'aquesta tema. I ens vam trobar també en una situació judicial molt complicada. El segon mandat ha estat marcat per una situació política molt difícil de gestionar, però malgrat tot hem assolit acords amb tots els grups. Crec que és quelcom que tothom veure, que tirem endavant la ciutat tot i dos handicaps. D'una banda, tenim uns pressupostos molt limitats perquè costa molt trobar suports; de l'altra, fa set anys que no apugem els impostos a Reus, el que fa que la gestió sigui complexa. Per tot plegat, crec que és ara que comencem enfocar la nostra gestió cap al futur per fer que la ciutat brilli. 

Deu ser com a mínim curiós pactar segons què amb el PSC, posem per cas, i que després el seu portaveu assenyali que vostè és un mal alcalde per a Reus. 

Crec que tot això forma part de la dinàmica política i de cert nerviosisme que pot tenir el partit socialista. Nosaltres, amb el PSC hi pactem les inversions, i és quelcom que els agraeixo perquè han contribuït a fer gran la ciutat. És normal que ajudi el govern en minoria, perquè a més és un partit amb vocació de govern. Espero, per tant, que ho segueixin fent, igualment com per exemple amb Cs hem pactat qüestions lligades a l'Hospital, com el PP ens ha ajudat en altres coses i com amb la CUP hem assolit acords en assumptes diversos. Als plenaris s'hi ha produït un ampli ventall d'acords, tot s'aprova, pràcticament, i crec que ha de ser així. Una cosa és la política ideològica i una altra, la de ciutat. El PSC en fa una de freda i una de calenta, i crec que és lògic que el senyor Martín digui segons què perquè ha de treure el cap per un costat o l'altre, ja que és un candidat nou. 

I què me'n diu de la suposada sociovergència que segons Cs es perfila per a les eleccions de 2019?

No penso en impedir res. Jo el que vull és que la gent em voti perquè penso que ho estem fent bé, que hi ha hagut una bona gestió. La gent ha pogut veure que he estat capaç de pactar amb el PP en l'anterior mandat i ara amb Esquerra i Ara Reus. Per tant, el que faig és posar a l'abast de la ciutadania allò que millor puc oferir, que és la gestió. La gestió del deute ha estat bona, i qui sigui alcalde es trobarà unes finances sanejades. La ciutat fa goig, i jo en aquestes properes eleccions m'hi presentaré no pas contra ningú, sinó a favor de tothom. 

Tot fa pensar que els resultats el faran asseure's a parlar amb tothom, si vol formar govern.

D'entrada, el que ens cal és fer un bon resultat. A partir d'aquí, ja veurem què fem.

No hi haurà línies vermelles.

És evident que se'm fa molt difícil pactar amb segons quin grup. No només per les diferències ideològiques, sinó també perquè tenim models de ciutat diferents. Ara que som en plena Festa Major, el meu model és aquest. I ha d'anar a més. Alguns grups, com Cs, que pensen que ha de ser d'una altra manera. 

La candidatura republicana de concentració pren forma. Se li han adreçat per parlar?

No. No hi ha hagut cap contacte. Tothom és lliure de presentar-se, perquè així és la democràcia. Ells sabran quina és la seva capacitat d'atracció. No sé com està el seu projecte, ni me n'han informat. Com comprendrà, estic centrat en el meu. 

Pel que fa a organització interna de la seva llista, què me'n pot dir? El regidor Arza ha confirmat que no seguirà. 

Em pregunta molt aviat, i és la seva feina. El senyor Arza m'ha comunicat que no seguirà i ho accepto. És una persona jove amb una gran capacitat, la seva decisió és lliure, ha fet molt bona feina a la seva regidoria pel que fa a l'urbanisme, o a temes 'smart city', o amb la universitat. I sense ser arquitecte, en matèria d'Urbanisme, perquè crec que no cal que ho sigui.

Es presentarà a les eleccions amb JxCat.

D'aquí a què em presenti, veurem com ho fem. 

Com valora la recent visita de la consellera de Salut a Reus?

La seva visita va servir per constatar que el full de ruta establert al document signat per Comín es manté. Sí que és cert que ens hagués agradat que tot hagués anat més ràpid, però la intervenció de la Generalitat per part de l'Estat ho ha impedit. Ara que tot s'ha aclarit, hem de donar temps a la consellera perquè agafi la conselleria. La comissió tècnica no ha deixat de treballar malgrat la intervenció de l'Estat, i per les últimes notícies que tinc estem en la predisposició de dir que tot avança molt i que aviat es pugui anunciar la posada en marxa del consorci, que crec que és la solució per a l'Hospital. 

Aviat podran donar terminis, per tant. 

Crec que sí, tot i que l'aviat, quan es tracta de quelcom administratiu, es fa difícil de concretar. Sempre és més lent del que volem i desitgem.

Passat l'estiu, doncs.

Als periodistes us agraden les xifres i els terminis, però torno a dir que en l'administració els temps van d'una altra manera i per tant hem de ser curosos perquè si dic una data, aquesta arribarà i em vindreu a dir que això no s'ha fet. Confio que després de l'estiu es pugui tancar.

Finalment, hi ha hagut acord amb Tarragona per impulsar la xarxa ferroviària del territori. A banda, té previst fer més cimeres bilaterals amb Ballesteros. 

Sí. Amb l'alcalde Ballesteros hi tinc molt bona relació. Crec que són dues ciutats que s'han d'entendre. Ens entenem en qüestions socials, fruit de les cimeres a les quals s'ha referit, i en temes econòmics. Ens entenem també en temes d''smart city', i de fet el mes vinent signarem un acord en aquest àmbit. Fa anys que col·laborem en la gestió de les escombraries i l'aigua. Crec que entre totes dues ciutats hi ha d'haver acords, i ara hem desencallat la qüestió ferroviària. Quan s'acabin els Jocs en tornarem a parlar per posar a la taula el que hi ha pendent. A banda, també hem de donar temps al nou govern. Ens trobem en un moment en què els governs a Catalunya i a Espanya no porten ni 100 dies, i els anomenats 100 dies de gràcia són per posar-se al dia, per mirar papers, per veure com està un tema en concret o un altre. Quan tot hagi passat ens podrem situar i abans o després de l'estiu tractarem tots els temes que tenim pendents. De fet, m'he adreçat per carta a tots els consellers perquè visitin Reus. Alguns ja ho han fet, amb d'altres ja hi hem parlat i volem que vingui per tractar els temes pendents de la ciutat. 

Creu que el canvi de govern a Madrid afavorirà que es desencallin segons quines inversions en infraestructures?

Si vol que li digui la veritat, sí. Confio en què el to sigui un altre, i que això ajudi a fer que el país recuperi la normalitat en tots els sentits. Havia arribat un moment en què parlar amb segons quin ministre o secretari d'Estat es feia impossible perquè ni es posaven al telèfon. El senyor Millo, havent-lo trucat amb urgència per un tema important fa cinc o sis mesos no es va posar mai al telèfon. L'alcalde d'una ciutat com Reus bé que ha de ser atès per resoldre segons quins temes. He insistit molt, posem per cas, per parlar amb el president d'Adif per gestionar una afer econòmic, perquè vull que ens arreglin el pont de la via del tren del barri Gaudí i que ens posin una barrera sònica a la zona sud, tocant a la universitat. Tan senzill com això. Tant costa rebre un alcalde per tractar coses com aquestes perquè els veïns puguin dormir. 

Hi ha el baixador de Bellissens, a més.

Exactament. Fins ara he parlat de coses senzilles, però sí, ara entraríem en les estacions. D'una banda tenim la intermodal, que s'ha de tirar endavant, i la de Bellisens, amb un projecte que està fet i s'ha d'executar. La Generalitat no havia pas de fer el projecte, però el va fer per acord amb l'Estat en el seu moment. El projecte és a Madrid i ara ens cal algú que ens rebi per parlar-ne, cosa que demanaré més endavant.

Quin projecte té per potenciar l'Aeroport?

Parlem d'una estructura que és de l'Estat. Fa un temps va venir el president d'Aena per anunciar una inversió de més de 20 milions que espero veure-la. L'Aeroport té l'oportunitat de ser un referent al sud de Catalunya, i més encara amb el desenvolupament de la nostra àrea metropolitana. Qui no ho vegi així és que té la mirada molt curta. 

El president del CF Reus i el regidor d'Esports han dit que esperen entendre's per l'Estadi. 

Parlaré quan toqui. 

No em pot precisar res?

Les paraules no ajuden. Cal anar a poc a poc. La premsa sap que en aquest afer, i des del primer dia, he estat molt prudent. Respecto la decisió de presentar-se o no al concurs, i ara s'ha obert un procés negociat. 

Com a reusenc, li agradaria veure el club jugant fora de la ciutat?

Crec que aquesta possibilitat queda lluny. 

No fa pas tant, el CF Reus no descartava encara poder jugar en un altra banda.

Tot això em queda lluny, insisteixo. 

Hi ha hagut plens molt tensos, passat l'1 d'octubre i les eleccions. La convivència entre els grups municipals és ara més fàcil?

Desitjaria que sí. Vam passar moments molt difícils, en aquells plens. Veurem com anirà el ple del dia 9 de juliol. Si no va bé, haurem de fer una acció conjunta tots plegats perquè la política és respecte. 

Ho diu perquè s'ensuma que alguna cosa passarà?

No ho sé. Estic acostumat a veure de tot, i he de ser prudent. Però també em toca estar alerta. 

Al principi hem parlat una mica de Sant Pere. Quin és el seu moment més especial, de la Festa Major?

El moment és la Festa Major, en general. Ara, si puc escollir un parell de moments, el primer és el Ball de l'Àliga. I l'altre, l'entrada dels Gegants cap al final de Completes, amb la salutació final. És per emocionar-se. 

COMENTARIS (1)

Comentaris

JOSEP. P  29 de Juny de 2018

HOME !!!!

Et presentes per que es millor viure de aixó que pencar, siguem realistes, com lo teu company Cervera, aixó de pasar la llibreta als jublilats no li mola i ara cobra mes que al banc.

Reportatges