Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Petits tresors reusencs

Els integrants del Col·lectors club recullen objectes curiosos vinculats a la història de la ciutat

16 de Maig de 2020, per Marc Busquets
  • Galeria d'imatges dels objectes i documents recopilats pel Col·lectors club

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • Cedida

L'aturada forçosa de l'activitat per la crisi sanitària de la Covid-19 ha fet que moltes entitats i col·lectius hagin hagut de tirar d'enginy per mantenir la seva tasca. La majoria han optat per tirar endavant projectes a la xarxa, com és el cas del Col·lectors club. Els seus integrants han estat en contacte a través de les noves tecnologies i han impulsat iniciatives diverses per combatre el confinament i la monotonia. Dies enrere, a través de Facebook, l'organització ja va difondre una peculiar col·lecció de pins amb motius locals, formada per desenes d'exemplars d'allò més variats. 

Objectes diversos

La penúltima pensada dels membres del club ha estat la de treure la pols als objectes que tenen a casa i que poden tenir interès històric per a la memòria col·lectiva. Des de l'entitat, Joan Carles Llop exposa a Reusdigital.cat que s'han trobat documents, posem per cas, "que més d'un museu voldria". D'aquesta manera, els socis han estat fent fotografies i ell les ha agrupades. "Els companys me les han estat enviant aquests dies de confinament i jo m'he dedicat a endreçar-les", detalla. Certament, hi ha més d'un petit tresor. 

A la col·lecció hi ha, entre moltes altres curiositats, el document on consta el llistat d'alumnes de les Escoles Pies de Reus, i en el qual apareixen il·lustres com Gaudí i Toda; una prova que l'escultor Vidiella va fer del Nen de les Oques; una guardiola del Banc de Reus; el reglament del Ferrocarril econòmic de Reus a Salou de 1888; o un rebut d'un soci del Centre de Lectura de 1936, just abans de l'esclat de la guerra. D'aquest període, apunta Llop, se'n conserven diversos documents. Entre els destacats, un exemplar amb una sèrie de vinyetes de l'Associació d'iniciatives de Reus. 

Botelles, gravats i fulletons

Molts altres exemplars evoquen èpoques passades en què la ciutat va acollir empreses elaboradores de tot tipus de productes. Un dels integrants del Col·lectors club, posem per cas, ha salvat de l'oblit una botella de Curaçao de Musté Gili; un altre, de Carbòniques Cogul; i, un tercer, una de l'elixir dentífric del doctor Sisquellas. Gravats, fulletons de clubs com el CN Reus Ploms o d'entitats com el Casal reusenc, o fins i tot un carnet de conduir de fa gairebé un segle són altres joies que molts tenen a casa. 

En la selecció d'objectes recuperats s'hi troben també "moltes cartes i postals", així com "factures" de fa dècades. "Els aficionats al col·leccionisme de Reus hem aprofitat el confinament per treure la pols als nostres petits tresors", conclou feliç Llop. Aquest s'ha encarregat de confeccionar un clip amb algunes de les joies per difondre'l als espais del Col·lectors club a les xarxes socials. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital
col·lectors club reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ernesto  18 de Maig de 2020

No es un negocio

Esto que solo lo desfruta el coleccionista no tiene ningún sentido y parece más a una especulación que una colección y entiendo que voluntariamente tendría que depositarlo en el museo y sentirse orgulloso de engrandecer el patrimonio local y sin ánimo de lucro, vamos todo gratis

J. A. Carricondo  17 de Maig de 2020

Els museus paguen?

En certes ocasions si que ho fan! El que no pot ser és que la possessió d'un document, previ rescat i pagament no es pugui recuperar l'import. Molts arxius s'han perdut i es perdran si no hi ha contra prestacions. Entretant no sigui així els que viuen són els comerciants, legals o no, que tramiten les comandes i els lliuraments.

Enric  16 de Maig de 2020

Todo esto al museo

No entiendo lo que hacen todas estas cosas relacionadas sobre Reus y que están en encerradas en una casa particular lo que sería justo es entregarlas al museo de la ciudad para que todos las podamos disfrutar en una casa particular no hacen nada