Cookie control
Dimecres, 08 de Juliol de 2020

Protestes veïnals precedeixen a la reforma de l'ordenança de civisme

Els punts modificats aborden la mendicitat i la nuesa a la via pública

29 de Novembre de 2019, per Jordi Siré
  • Imatge del grup de veïns que ha protestat contra l'increment dels impostos en l'inici del ple

    CUP Reus/ Twitter

Les protestes veïnals en contra de l'augment de la pressió fiscal municipal previst per l'any vinent ha protagonitzat l'inici del plenari d'aquest migdia, que ha ratificat els punts modificats de l'ordenança de civisme per resolució judicial i el Reglament orgànic municipal (ROM). L'alcalde, Carles Pellicer, ha amenaçat en suspendre la sessió davant els crits de 'república social' d'un grup de persones que han desplegat una pancarta on es llegia 'no a la puja d'impostos a Reus', responent a una mobilització convocada amb anterioritat, i que finalment s'ha dut a terme sense incidents.

Poc després que Pellicer desvinculés la seva delegació de poders en favor de la nova regidoria de Relacions Cíviques d'un presumpte intent de posar distància de les protestes veïnals, creant "un tallafoc", tal com ha deixat caure el regidor de la CUP, Edgar Fernández, el plenari ha esmenat els punts de l'ordenança cívica tombats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, ha defensat la necessitat de complir la sentència i fer cas de les seves recomanacions "en les quals ens demanava concreció. I això és el que hem fet" a l'hora d'esmenar diversos articles.

Pel que fa a la mendicitat ha defensat la introducció com a criteris sancionables que sigui "intrusiva, agressiva i insistent" i que respongui a "estructures organitzades" que controlin menors o persones amb discapacitats. També ha detallat el punt que impedeix anar despullat o amb el tors nu per espais de la via pública no autoritzats "com un intent de regular els diferents drets i sensibilitats de la ciutadania", i ha puntualitzat els casos de sancions per no recollir les defecacions i les miccions dels animals de companyia, així com la regulació dels llocs per on poden transitar els vehicles de desplaçament personal (entre els quals entra el patinet elèctric). En essència, ni per voreres ni calçada sinó "en carrils expressament destinats".

"No el podem fer compartir espais dels vianants tal com també indica la mateixa Direcció General de Tràfic (DGT). No vull que a Reus es produeixi un accident mortal com el que ja ocorregut a l'Espluga del Llobregat", ha dit. El cupaire Fernández ha considerat els canvis com l'expressió "d'una ordenança amb marcat sentit ideològic, classista i racista" destinat a satisfer "als botiguers que no volen veure gent pidolant". En aquest sentit, ha lamentat l'existència de criteris "abstractes i subjectius" a l'hora de definir la mendicitat, preguntant-se quina pot ser l'efectivitat de sancionar un pidolaire. A insistència del portaveu anticapitalista, Vázquez ha admès davant del plenari que des de l'aplicació de l'ordenança el 2016 no s'havia obert cap expedient sancionador per mendicitat, si bé s'havien aixecat 91 actes tramitades cap al departament de Benestar Social.

Una opció que la regidora ha recordat també està contemplada dins de l'articulat d'una ordenança "que ha de ser vista com una totalitat i llegir en el seu conjunt". Fernández també ha lamentat que la manca de carrils bicis adequats condemna, en la pràctica, a la prohibició virtual dels patins elèctrics. "És evident que necessita una regulació. Però abans de posar sancions cal tenir adaptada la ciutat", ha argumentat. I el portaveu socialista, Andreu Martín, ha fet esment a la "contradicció flagrant" que suposa afavorir de nou els cotxes contaminants davant les greus limitacions imposades a aquest nou tipus de vehicle. Una reflexió que acompanyava la seva explicació de vot genèrica reclamant menys pes de les sancions i major aposta per les campanyes informatives. "Qui hauria de regular punts com els dels torsos nus o les defecacions i miccions dels animals" haurien de ser més "figures com la dels agents cívics més que no pas els agents de la Guàrdia Urbana, que de segur tenen coses més importants que fer".

Tant la CUP com el PSC han votat en contra de les esmenes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics