Dimarts, 19 de Març de 2024

Quan la recerca té premi

El programa Garantia Juvenil ha atès uns 1.700 joves en dos anys i mig, amb l'objectiu d'oferir-los oportunitats formatives i laborals

13 de Febrer de 2018, per Marc Busquets
  • Les tres joves han estat usuàries del programa Garantia Juvenil de Reus

    Marc Busquets

Després d'un any a l'atur i d'una infructuosa recerca de feina, va veure un espot publicitari a la televisió que ha canviat les coses. "Vaig venir fins aquí, em van assessorar i al cap d'uns mesos estava formant-me a la Cambra de Comerç de Reus" amb la posterior inserció laboral, recorda ara la Cristina Torres, una de les usuàries del programa Garantia Juvenil a Reus. Després d'acabar un cicle d'FP, havia anat treballant aquí i allà, sense poder guanyar en estabilitat. "Vaig fer d'administrativa a la Conca de Barberà i en una empresa d'un polígon de Valls", subratlla, i després va encadenar un llarg període a l'ostracisme. "Sí, i tant, quan això et passa et sents perduda", revela. Eines com aquestes, per tant, "són del tot necessàries". "I funcionen", manifesta. 

Formar-se, ocupar-se

Al seu costat, dues joves més exposen els seus respectius casos. Són la Jeshira Vega i la Ouiam Smirate. La primera va conèixer l'existència del projecte a través d'Internet. "M'interessaven els idiomes, en especial l'anglès", apunta, i va trobar l'oferta formativa més adient a les seves necessitats. Posteriorment també ha trobat un lloc de feina, motiu pel qual ja ha aconsellat al seu cercle d'amistats que "facin el pas i s'inscriguin". L'experiència d'Smirate va ser similar. "Em vaig assabentar que hi havia aquesta possibilitat per la pàgina del Servicio público estatal (SETE). Vaig venir fins a La Palma, em vaig apuntar" i va fer cap a un curs d'anglès aplicat al sector turístic. Com Vega, també s'ha convertit en prescriptora del programa, ja que el seu germà és usuari de Garantia Juvenil. 

En el cas de Torres, a més, la feina que ha acabat fent és precisament la de posar a l'abast d'altres joves tot el ventall de possibilitats formatives amb les quals podran accedir després a noves oportunitats laborals. Totes tres, de fet, treballen al sector privat, vinculat aquest amb el desenvolupament del projecte. "El primer que em demana molta gent amb qui m'entrevisto és si els podem ajudar a trobar un lloc de treball", explica. "Potser no tothom té encara clar que aquestes accions formatives permeten adquirir competències molt específiques per trobar feina", afegeix. "Més aviat és al contrari. De vegades, tenen la percepció que els cursos són un peatge que cal passar primer", segueix. El curiós del cas, però, és que "nois i noies que havien deixat d'estudiar, tornen a fer-ho i els agrada". De fet, no són pocs els que acaben volent repetir. "Et pregunten què més poden fer, quines altres competències poden adquirir", assenyala. 

El factor humà

Al Casal de Joves de la Palma, Jaume Garrido atén les consultes de nois i noies des del passat desembre (anteriorment se n'havia encarregat una altra professional). "Som la seva referència. Quan van al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) troben que tot és massa burocàtric i s'hi senten una mica desubicats", indica el tècnic impulsor de Garantia Juvenil. El perfil dels joves que el contacten, diu, és "força heterogeni, està repartit", si bé "potser vénen més les noies". Un usuari tipus pot ser l'adolescent que ha deixat l'ESO prematurament, "pels motius que siguin". "De vegades arriben una mica perduts, tot i que tenen molt clar que volen estar actius, fer alguna cosa", detalla. L'èxit del programa, creu, "és pel factor humà". "Se'ls esvolta, se'ls orienta i se'ls fa seguiment, i això els anima a continuar", conclou. 

Des de la seva posada en marxa fa uns dos anys i mig (amb aturades intermitents), el programa Garantia Juvenil implantat a Reus ha atès unes 1.700 persones, tot cobrint d'aquesta manera la població objectiva a la ciutat (entre els 16 i els 30 anys) a la qual s'adreçava. S'ha previst que es mantingui operatiu fins al 2020, segons fonts municipals, per tal que els joves que s'hi acosten puguin formar-se o bé accedir a una nova oportunitat laboral per posar fil a l'agulla als seus plans de futur. La Garantia juvenil és una iniciativa europea per reduir l'atur entre els joves, amb subvenció del SOC i, en el cas local, vehiculat per la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència i també amb la implicació de la de Recursos Humans. Els joves que vulguin prendre-hi part no han d'estar ni estudiant ni treballant quan formalitzin la seva inscripció i han de tenir el DNI o NIE vigent. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.A.C.O.  13 de Febrer de 2018

Endavant!

Malgrat les tonteries que circulen per la pell de brau és molt important fer coses importants. Totes les iniciatives per millorar i tirar endavant són la millor manera de mostrar que Catalunya viu!