Cookie control
Dimarts, 17 de Setembre de 2019

Quaranta anys de la llar d’infants M.Assumpció Cuadrada: de les dames de la Creu Roja al berenar dels avis

20 de Maig de 2019, per Isabel Martínez
  • La llar d'infants arriba a les quatre dècades de trajectòria

    Cedida

Elaboració d’un nou logo creat per una voluntària, una xerrada al Centre de Lectura de Reus el dia 28 de maig i una jornada de portes obertes el proper 4 de juny... Aquests són, només, alguns dels actes de celebració del 40è aniversari de la llar d’infants privada M.Assumpció Cuadrada de Reus, fundada el maig de 1979, sota l’impuls de les aleshores anomenades dames de la Creu Roja a la capital del Baix Camp.

Establerta fins el 1986 a unes instal·lacions del carrer de la Font, la llar d’infants fa més de 30 anys que es troba a un espai del carrer de Sardà, on l’eix central és el pati on els infants juguen. En quatre dècades, hi han passat més de 3.000 alumnes, alguns dels quals ara porten els seus fills al centre, segons explica la directora, Antònia Aguilar. “Es van adonar que amb la incorporació de la dona al món laboral, alguns nens es quedaven sense ningú”, un motiu pel qual destacades voluntàries van posar en marxa aquesta iniciativa fa ja 40 anys, segons el president de l’assemblea de Creu Roja a Reus, Josep Segura.

Una iniciativa que, amb l’excepció d’una altra llar d’infants de l’entitat a Tortosa amb més de mig segle de vida, és totalment excepcional a la demarcació de Tarragona. “Primer va començar com una obra més aviat social”, explica Aguilar, qui també detalla que, en els primers temps, acollia nens d’entre 0 a 6 anys amb un perfil més aviat de necessitats socials i amb un fort component voluntari per part de les responsables de la canalla. En total, el primer curs hi van assistir 50 nens d’edats variades. Posteriorment, i d’acord amb l’evolució de les normatives, la vessant educativa es va prioritzar i el personal de la llar d’infants es va professionalitzar.

La mateixa Aguilar s’hi va vincular com a voluntària en els primers anys del projecte i, actualment, dirigeix l’espai. Avui en dia, el servei està atès per nou persones, totes elles mestres i, d’acord, amb la ràtio establerta per la Generalitat hi assisteixen 70 criatures. Aquestes circumstàncies fan que el pes dels voluntaris en el projecte educatiu, lògicament, hagi minvat fins a reduir-se a tasques puntuals com l’esporga dels arbres o altres serveis d’aquests tipus. Malgrat tot, Segura assenyala com la resta de voluntaris de Creu Roja, uns 180 a Reus, continuen implicant-se en tasques com l’acompanyament a gent gran, o la conducció d’ambulàncies.

Traslladada a les instal·lacions actuals el 1986 que la Creu Roja Reus havia ocupat com a seu fins a la seva marxa a l’actual emplaçament, la llar d’infants du, des del 1994, el nom d’Assumpció Cuadrada en honor de l’expresidenta de l’entitat qui també va esdevenir una de les primeres regidores de la ciutat de Reus. “La tasca d’educació dels nens ha de ser una comunicació directa i diària amb les famílies”, explica la directora, qui parla d’un triangle entre llar, famílies i infants on aquests darrers són el centre de l’atenció educativa. “L’ADN és Creu Roja” destaca Aguilar mentre subratlla que la llar d’infants té com a eixos fonamentals “la coeducació, els valors i l’atenció a la diversitat” a partir d’una educació integral dels infants.

A causa de la seva tasca d’ajuda a les famílies, Aguilar assenyala com una especifitat del centre la celebració d’un berenar anual adreçat als avis que tan sovint recullen o porten els infants al centre. Una festa especial que vol reconèixer el paper d’aquestes persones en la cura i atenció als néts i que, al igual que fan els petits, se celebra en el pati on tantes estones passen els infants.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics