Dijous, 25 d'Abril de 2024

Reus acollirà diversos actes contra els tractats de lliure comerç

10 d'Octubre de 2016, per Josep Gallofré
  • Presentació dels actes contra els tractats de lliure comerç

    Josep Gallofré

Diversos moviments socials, sindicals i polítics de Reus s'han unit per manifestar-se contra els tractats transatlàntics de lliure comerç, en concret el CETA, TTIP i TISA. Es tracta d'una setmana de mobilitzacions simultànies arreu d'Europa en contra d'aquests acords, amb l'objectiu de conscienciar de les conseqüències que se'n poden derivar.

Entre els actes organitzats a Reus, destaca la xerrada de l'activista Teresa Forcades. La membre fundadora del Procés Constituent és una reconeguda opositora a aquests tractats. L'acte tindrà lloc el divendres, 14 d'octubre, a dos quarts de 8 de la tarda, a la plaça del Gegant Indi, i serà presentada pel sacerdot jesuïta Francesc Xammar. Així mateix, el dissabte 15, a les 7 de la tarda, tindrà lloc una manifestació amb sortida a la plaça de Catalunya i arribada a la plaça del Mercadal.

Aquest dilluns, 10 d'octubre, el Casal Despertaferro acollirà a dos quarts de 8 de la tarda la conferència 'Eko project- construint alternatives', amb Arnau Gali. El dijous 13 serà el torn del politòleg i economista Carles Badenes, amb la xerrada 'Actualitat de la revolució i contrarevolució a Amèrica Llatina', a les 8 de la tarda, al Casal Despertaferro. Una setmana després, al mateix espai i hora, els membres del seminari d'economia crítica Taifa Viki Soldevila i Josep Manel Busqueta oferiran la conferència 'Presentació de l'Informe Taifa: La despossessió de la vida quotidiana'.

Tal com expliquen des de la Plataforma en contra dels tractats de lliure comerç, el que s'intenta imposar són acords entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP, TISA), i amb el Canadà i la Unió Europea (CETA). "Són tractats internacionals negociats de forma fosca", ha explicat Joan Rosich, membre del moviment. D'aquesta forma, consideren que els màxims beneficiaris dels tractats són "les grans multinacionals i les corporacions econòmiques", i que serviran per homogeneïtzar "a la baixa" els drets laborals, socials i mediambientals. "Es carrega totalment la sobirania dels pobles", critica Rosich.

Davant d'aquesta situació, des de la plataforma consideren que la solució passa per "informar la ciutadania", i que la població exigeixi "als seus estats un control sobre aquest tema i s'acabi així amb la foscor de les negociacions". "Sembla una situació llunyana, però s'ha de fer entendre a la població que afecta qüestions molt bàsiques del dia a dia", ha conclòs Joan Rosich.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics