Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Reus reivindica la figura del doctor Frias amb una vintena d'actes durant el 2017

Una exposició, conferències i el descobriment d'una placa la seva casa natal, principals activitats

02 de Març de 2017, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Eduard Prats, Noemí Llauradó, Carles Pellcier, Marga Gonzalvo i Montserrat Caelles

    Enrique Canovaca

  •  

El doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963) agafa el relleu d'altres il·lustres reusencs com Joan Prim, Marià Fortuny o Eduard Toda i serà protagonista de bona part de la programació cultural del 2017. L'Any Frias, amb un pressupost aproximat de 45.000 euros, vol reivindicar la figura d'un metge que va convertir Reus en la ciutat de l'estat espanyol amb menys mortalitat infantil, a principis del segle XX, i que va ser l'impulsor de l'Institut de Puericultura Doctor Frias, avui en dia seu de la regidoria de Salut de l'Ajuntament de Reus. A banda del consistori, també donen suport a la celebració d'aquest any, en el marc de la capitalitat cultural, la Generalitat i la Diputació.

La inauguració de l'Any Frias es farà el dimarts 7 de març, a les 7 de la tarda, al Palau Bofarull, amb una conferència inaugural sobre Frias, a càrrec del doctor Jordi Salas-Salvadó. Tres dies més tard, a les 6 de la tarda, el Museu de Reus inaugurarà l'exposició 'Alexandre Frias i Roig: el metge dels infants', que restarà oberta al públic fins al 22 d'abril i que després es podrà veure a Tarragona, Salou, l'Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar i tornarà a la capital del Baix Camp per instal·lar-se a la Facultat de Medicina de la URV, l'Arxiu Municipal, el Centre de Lectura i la Biblioteca Central Xavier Amorós.

El programa d'actes, dirigit tant a experts com a joves i públic en general, continua amb l'activitat 'Evocant l'Institut de Puericultura i el doctor Frias: ho pots explicar davant la càmera', els dies 17, 24 i 31 de març i 7 d'abril, al Museu de Reus, de 5 a 7 de la tarda, i amb la presentació d'uns premis per a docents de secundària i primària que tenen a veure amb el metge i que impulsa la Fundació Privada Reddis, el 16 de març, a les 7 de la tarda.

Aquest mes s'acabarà amb una conferència inaugural del IV Curs de Pediatria pràctica, a càrrec de la doctora Marga Gonzalvo-Cirac i el doctor Pere Líndez, el dia 31, a dos quarts de 4 de la tarda. La resta d'activitats s'estenen fins al mes de novembre i en destaca el descobriment d'una placa a la casa natal del doctor Frias, al raval de Martí Folguera, número 19, diverses conferències d'Andreu Pujol i Miquel Bruguera, l'edició d'un llibre-catàleg i una trobada infantil davant de l'Institut de Puericultura que servirà d'homenatge al metge reusenc.

'No té un reconeixement espectacular'

El coordinador de l'Any Frias, el doctor Eduard Prats, ha explicat que el reusenc era conegut en la seva època pels avenços en tractament pediàtrics i puericultura però que avui en dia "no té un reconeixement espectacular". Prats ha destacat que va rebre la medalla del Mèrit Civil de l'Estat espanyol, el 1950, que va editar la primera revista sobre puericultura, entre 1921 i 1936, amb la participació de grans experts europeus, i que l'Institut de Puericultura va ser reconegut a un Congrés Nacional de Medicina com a millor iniciativa de salut a l'Estat.

Frias va viatjar per tota Europa, on va descobrir els centres de lactància i seguiment materns anomenats 'Gota de Llet', i va fer pedagogia, durant tots la seva vida, entre mares, famílies i escoles sobre la importància de l'alletament matern en els primers mesos de vida dels nadons. També va portar a terme accions de difusió en què subratlla la importància de la higiene i la bona alimentació en els nens. De fet, va ser el primer a estudiar una patologia aleshores freqüent a la zona i que encara no es diagnosticava correctament, com és la leishmaniosi.

Alexandre Frias és també el fundador del Laboratori Municipal i implanta la Inspecció Mèdica Escolar i l'Educació Física als centres educatius. Promou les colònies infantils i el contacte dels infants amb la natura i la llum solar, al mateix temps que fomenta l'exercici físic i la vida saludable entre la població infantil. Després de la Guerra Civil, el doctor reusenc va impulsar un departament de Pediatria a l'Hospital de Sant Joan, del qual és nomenat director el 1945.

"Cal tenir en compte que fins al 1958 no hi havia pediatres de zona i fins llavors un nen només podia anar al pediatre si un metge de capçalera l'enviava", conclou Prats. Un fet que situa a Alexandre Frias com un dels principals precursors d'aquesta especialitat a Catalunya i l'Estat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital doctor Frias

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics