Dissabte, 26 de Maig de 2018

Reus recrearà la Guerra Civil i durant 4 dies es traslladarà al 1937

07 de Juliol de 2017, per Redacció
  • Cartell de la iniciativa

    Cedida

Amb ocasió del 80è aniversari de la caiguda de les primeres bombes de la Guerra Civil sobre Reus, l’entitat Mandril·lia Associació ha programat el cicle “Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra”. Entre el 6 i el 16 de juliol, l’entitat ha previst una vintena d’activitats que busquen endinsar-se a la vida quotidiana i política dels anys 30 a la capital del Baix Camp i conèixer com els reusencs es van refugiar d’aquests bombardejos.

En el marc d’aquesta programació, el proper dimecres 12 de juliol s’ha previst l’exposició “L’impacte dels bombardejos en fotografies i documents” que es podrà veure fins el 16 de juliol a la plaça de Prim. Durant els mateixos dies, la plaça de Sant Pere acollirà la mostra “Cartells de propaganda de guerra i rereguarda”. Finalment, entre el dia 12 i el dissabte 15 de juliol, l’exposició “Reus sota les bombes” es podrà veure al Centre de Lectura de Reus entre les 10 i les dues de la tarda i de cinc a nou fins el 14 de juliol. El darrer dia es podrà veure entre les 11 i les dues de la tarda.

El mateix dia 12, a les 20 hores, els Jardins de la Casa Rull acolliran la xerrada inaugural d’Ernest Benach, Roger Heredia i Toni Orensaz sota el títol “Desenterrant la memòria”.

Les activitats previstes pel 14 de juliol són de diferents tipus. D’una banda, al vestíbul de l’Ajuntament de Reus hi haurà exposada una mostra d’articles originals de la Guerra Civil fins al dia següent. A la plaça del Mercadal, es farà una recreació de la Junta de Defensa Passiva de Reus i, entre les sis de la tarda i dos quarts de deu, es podrà donar sang al vestíbul de l’antic hospital Sant Joan. Per últim, prèvia reserva, es realitzarà una visita dinamitzada que portarà com a nom “L’educació del 1937” i que anirà de la mà d’Isabel Miró, nenes i nens de l’escola i Còdol  Educació.

També el 14 de juliol, i en sessió única, Latevaruta oferirà una visita per alguns establiments comercials històrics per conèixer com van sobreviure a la Guerra Civil. Aquest mateix dia i també a l’endemà, a la plaça del Mercadal s’oferirà un espectacle central amb teatre, testimonis, llums i projeccions sobre els bombardejos que va patir la ciutat.

Dissabte 15 de juliol, la plaça de Prim acollirà una recreació sobre la marxa al front a les 12 del matí i, al vestíbul de l’antic hospital de Sant Joan, es farà una xerrada sobre el model educatiu de la segona República.

L’entitat planteja “Reus 1937” com un homenatge a totes les víctimes d’aquell temps i pretén despertar l’empatia cap al seu patiment així com cap als refugiats de totes les guerres.   

 

 

COMENTARIS (1)

Comentaris

pere  07 de Juliol de 2017

comentarios

Es de suponer que todo esto que me parece fantástico sera totalmente imparcial, me refiero en todos los actos de presentación y divulgación, hay que tener en cuenta que los muertos lo fueron de los dos bandos, hay familias que un hijo estuvo reclutado para el bando nacional y el otro para el bando republicano, por que pido la total imparcialidad, por lo demás me parece una gran idea y felicito a todos los protagonistas, la gente joven tiene que saber todo lo que paso, lo bueno y lo malo