Dijous, 28 de Març de 2024

Reus se suma al Pacte Nacional pel referèdum

La proposta d'adhesió a la campanya 'casa nostra és casa vostra' en suport dels refugiats rep el suport unànime de tots els grups

17 de Febrer de 2017, per Marc Busquets
  • El ple ha donat llum verd a la inclusió de Reus a 'Casa Nostra és Casa Vostra'

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

El ple municipal d'aquest divendres ha estat marcat pel punt on s'ha debatut si s'esqueia o no presentar un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) en relació a la sentència contrària a l'entrada de Reus a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). En tot cas, el debat ha servit per tractar altres assumptes relacionats a l'actualitat de la ciutat, com ara la moció defensada conjuntament pel govern, la CUP i el PSC per tal que la capital del Baix Camp s'adhereixi a la campanya 'casa nostra és casa vostra'. PP i Cs s'hi han mostrat a favor, si bé des d'aquesta última formació el regidor Guillem Figueras ha acusat el govern català de "populista" per les seves actuacions en la gestió del conflicte dels refugiats. En nom dels cupaires, Edgar Fernández ha exposat que "serà necessari destinar les partides econòmiques necessàries" per tractar-los "com persones i no números". 

'Compromís' pel referèndum

Novament hi ha hagut encreuament d'acusacions entre els independentistes i el PP, tot i que la moció ha estat aprovada per unanimitat. Minuts després, la CUP ha explicat el contingut d'una nova proposta (també validada amb suport unànime) que ha instat el ple a realitzar un estudi del mapa social a Reus. "Considerem que ha de ser públic i que ens serveixi per tenir controlades les zones vulnerables on calgui actuar", ha detallat la cupaire Marta Puig. Domènech ha puntualitzat, això sí, que la proposta "és poc clara" i, en representació del govern, Montserrat Vilella ha avançat el seu suport tot i matisar que "no perquè no hi hagi el mapa no vol dir que des dels Serveis Socials no s'estigui fent molta feina". 

Els independentistes han defensat la darrera moció del ple celebrat aquest migdia, en què han proposat l'adhesió del consistori al Pacte Nacional pel referèndum. "Creiem que s'ha de posar fil a l'agulla i crear estructures per tal que ningú es faci enrere en la construcció de la República catalana", ha declarat el regidor Edgar Fernández. "Aquesta moció ha de servir per demostrar que el poble és sobirà i per organitzar cada detall de cara als propers mesos", ha detallat a la seva exposició. Des del govern, Daniel Rubio (Ara Reus) i Noemí Llauradó (ERC) han mostrat el seu suport a la iniciativa per "unitat" i "perquè si volem ser un Estat, hem de comprometre'ns".

Per part de C's, Pepa Labrador ha apuntat que "Catalunya no té dret a l'autodeterminació" perquè "no es tracta d'un país que hagi estat envaït o dominat". De fet, i segons la regidora, "Catalunya s'ha beneficitat durant molts segles de pertànyer a Espanya". "El referèndum no es farà", ha exclamat. "Heu trencat la convivència, heu trencat Catalunya", ha insistit. L'adhesió s'ha fet efectiva amb els 17 vots a favor del govern i la CUP i ha rebut sis negatives (PP i C's). El grup socialista s'ha abstingut.

Actuació a la carretera de Misericòrdia

Per part seva, el PSC ha presentat una moció referent a les obres de millora de la carretera de Misericòrdia. "La reivindicació de la vorera ve de fa 20 anys", s'ha exclamat Andreu Martín. "Vam dir que govern i Generalitat enreden els veïns perquè passa el temps i no es troben solucions", ha etzibat. Per als socialistes, l'estat actual de la via és "un perill" per als vianants i, en conseqüència, han demanat una partida pressupostària a de cara al 2018 per desencallar un projecte que creuen és "urgent". Tant el PP com C's han anunciat el seu suport a la mesura, ja que "s'hi ens hi hem compromès, s'ha de fer". "Està molt bé que aprovem la moció però sabem que el govern no la complirà", ha pronosticat des de la CUP Oriol Siurana. El regidor del ram, Marc Arza, ha garantit el suport als socialistes perquè "han fet constar que la titularitat de la via és de la Generalitat" i que, per tant, el consistori "té l'obligació de fer-ho tan bé com sigui possible" en funció de la seves competències. "Pressionarem la Generalitat", ha assegurat.

Abans, i a partir d'altres aferts incloses en l'ordre del dia, s'han aprovat les modificacions de les bases per la concessió de subvencions a les empreses i nous emprenedors a partir "de la bona experiència dels dos darrers anys", en paraules del regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza. Així les coses, se subvencionarà el 20% de la inversió feta fins a un import màxim de 10.000 euros, amb una subvenció resultant de 2.000 euros. La proposta ha tirat endavant amb 21 suports i les sis abstencions de la CUP.

La biblioteca del Centre de Lectura, a debat

Pel que fa al debat sobre la cultura, Caelles ha exposat els motius pels quals es pretén modificar del conveni amb el Centre de Lectura de Reus d'integració de la biblioteca del Centre de Lectura a la xarxa de lectura pública de Reus."Volem reforçar les línies de col·laboració entre ambdues parts", ha aclarit la regidora. Abans de la votació, i des del bàndol popular, la regidora Dolors Comte ha assenyalat que es necessita "més transparència" per decidir el sentit del seu vot. Amb tot, ha anunciat el vot favorable "de confiança". Al PSC, Sandra Guaita ha alertat de la importància de "treballar la visibilitat" de l'ús públic que s'ha de donar al projecte.

En representació de C's, Pepa Labrador ha recordat que "des de fa anys, l'Ajuntament ha assignat diners al Centre de Lectura amb total negligència". "S'ha destinat un milió d'euros sense control, en els darrers 13 anys", ha assegurat. "La ciutadania té dret a saber que des d'enguany l'Ajuntament pagarà 110.000 euros a qui tingui carnet de biblioteca i sigui menor de 23 anys per consultar un llibre i poca cosa més", ha denunciat. "No s'hauria de ser més exigent", s'ha preguntat. No obstant això, ha instat el govern a renovar el conveni "abans de 2019". La CUP també ha argumentat "causes econòmiques" per votar en contra de la proposta defensada per Caelles. "Les modificacions que proposeu són molt restrictives", ha lamentat. "Exigirem una auditoria externa", ha anunciat Caelles. Finalment, la modificació s'ha validat amb 17 vots favorables (11 del govern, quatre del PSC i dos del PP) i 10 de negatius (C's i CUP).

Les rutes culturals, a l'abast dels escolars

En acabat, la regidora de Participació Ciutadana, Montserrat Flores, ha proposat que es modifiquin les bases del concurs musical Reussona, que daten de 2.009. Flores ha exposat que es pretén incentivar l'ús del català per tal que els conjunts i les bandes que hi preguin part cantin en aquesta llengua. En tot cas, ha assenyalat que aquests canvis d'estratègia van dirigits a "augmentar la qualitat del certamen". Comte, del PP, ha criticat les propostes del govern tot i assegurar que "en cap cas" està en contra "que es fomenti el català". De fet, i segons ha explicat, "el problema és que a aquest concurs necessita una nova identitat i, a més, té un premis econòmics molt limitats", ha matisat abans d'anunciar el vot contrari a les modificacions.

"S'hauria de fer una feina més activa per potenciar que els joves s'interessin per aquest concurs", ha apuntat la socialista Guaita. A C's, Damián Morales ha qüestionat que "el català estigui poc representat al concurs", raó per la qual no crec que aquest "hagi de ser promogut". "Voleu canviar les bases de concurs per encabir-hi la vostra voluntat política", ha carregat contra Flores. El regidor ha censurat també el baix import econòmic dels premis i que es retiri una de les mencions del concurs a grups novells, ja que des de l'organització s'ha apuntat que aquesta categoria va quedar deserta en la passada edició. C's hi ha votat en contra, però amb això no n'hi ha hagut prou per desestimar la voluntat del govern. La proposta ha estat validada pels 17 vots positius del govern i la CUP. El PSC s'ha abstingut.

Altre cop pel que fa a les mocions dels grups municipals, C's ha defensat que els alumnes dels centres educatius de la ciutat tinguin al seu abast les rutes culturals reusenques. Labrador ha instat els tècnics municipals a adaptar-les a les característiques dels diversos alumnes, que s'informi de l'existència d'aquestes als centres escolars i que es duguin a terme a partir del curs vinent. La regidora cupaire s'ha felicitat per la promoció del patrimoni però, en la línia del PSC, ha manifestat que el debat s'ha de centrar "en els preus que tindrien les activitats, o en la manera de garantir que els estudiants hi tinguin accés". Precisament perquè segons el parer dels independentistes aquest aspecte no està previst a la moció, s'hi han abstingut. Des del govern, Caelles ha matisat que "no podem fer sinó votar-hi a favor" però ha destacat que "ja es fan moltes coses per tal que la canalla conegui la nostra cultura".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics