Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Reus s'estalviarà 180.000 euros anuals amb la substitució de 1.300 llums

El projecte compta amb una inversió d'1 milió, la meitat del qual l'aporta el consistori

11 d'Octubre de 2016, per Redacció
  • Pellicer i el regidor Daniel Rubio han presentat el projecte d'estalvi aquest dimarts al matí

    Cedida

L’Ajuntament de Reus substituirà properament 1.311 llums de vapor de mercuri de l’enllumenat públic de la ciutat per models led que permetran estalviar més d'un 70% en el consum d’energia. L’objectiu, segons fonts municipals, és adaptar-se a la normativa i assolir avantatges tant econòmics com ambientals, a més de millorar la qualitat en la il·luminació. El projecte comporta una inversió d’1 milió d’euros, dels quals l’Ajuntament n’aporta 500.000. L’altra meitat prové d’una subvenció ja confirmada de l’Instituto para el Ahorro i la Diversificación Energética (IDAE).

Un projecte de 2013

Es calcula que la substitució comportarà un estalvi ambiental i econòmic anual de 337 tones de CO2 i 179.815 euros, amb la qual cosa la inversió municipal es pot amortitzar en entre cinc i sis anys. A més de l’estalvi econòmic i energètic que generarà la substitució dels llums de mercuri per led, des del consistori s'ha apuntat que s’aconseguirà millorar l’enllumenat públic tot dotant-lo d’una llum "més càlida, menys contaminant, i amb uns nivells d’il·luminació més equilibrats i uniformes". Els llums que està previst substituir estan ubicats en diferents zones de la ciutat, d’entre les que destaquen els Xalets Quintana, el passeig de Misericòrdia, el carrer de Llovera, el carrer de l’Amargura, el carrer del Roser, el camí de Riudoms, un tram de la avinguda de Pere el Cerimoniós, la urbanització Mas Vilanova, l’avinguda de Jaume I, la plaça de la Llibertat, el carrer de Benidorm i el carrer de Miami, entre altres.

El projecte es remunta al 2013, quan l'Ajuntament de Reus va elaborar una auditoria energètica per a la substitució dels llums de vapor de mercuri que encara hi havia a l’enllumenat públic de la ciutat. A partir d’aquesta, i per tal de dur a terme la substitució, s’han redactat dos projectes que s’executaran properament. D'aquesta manera, el consistori ha explicat que és a punt a treure a concurs públic el contracte per a la substitució de 477 llums de vapor de mercuri. El primer projecte el finançarà el propi ens, i surt a un preu de licitació de 500.000 euros. Amb aquesta actuació, l’estalvi anual d’energia generat serà de 571.112,6kWh.

El segon projecte es finançarà amb un ajut, ja confirmat, de 500.000 euros concedit per l’Instituto para el Ahorro i la Diversificación Energética (IDAE) en el marc del programa d’ajudes per l’enllumenat exterior municipal del Fons Nacional d Eficiència Energètica En aquest projecte està prevista la substitució de 834 llums de vapor de mercuri. L’estalvi d’energia en aquesta segona actuació serà de 552.735,0 kWh cada any.

L’Ajuntament redueix un 13% la factura de la llum en tres anys

En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'ha volgut destacar l’estalvi previst amb la substitució dels llums ja ha aconseguit en el període entre 2013 i 2015. Aquest, establert en 340.423,95 euros segons dades municipals, representa una rebaixa del 13,6% respecte el cost que l’energia va suposar pel consistori l’any 2012. L’estalvi en la factura de la llum s’ha aconseguit, ha indicat el consistori, "amb actuacions sense cost, amb la millora de la gestió i d’eficiència energètica dels contractes signats i els serveis prestats". Algunes de les accions impulsades han passat per la unificació de totes les pòlisses contractades a una sola empresa subministradora, amb la qual cosa l’Ajuntament ha deixat de pagar el recàrrec del 20% d’aquelles pòlisses que encara estaven a la tarifa d’últim recurs i que no havien sortit al mercat lliure.

Fonts del consistori han afegit que una altra de les apostes ha estat l'optimització de les potències contractades per tal d’ajustar-les a les necessitats de cada pòlissa. En aquesta línia, l'Ajuntament ha assenyalat que cal tenir en compte que l’agost de 2013 hi va haver un increment del 125% en el preu vinculat a la potencia, fet que es va aconseguir paliar amb les reduccions dels consums realitzats. Els canvis en la programació d’horaris d’encesa de sistemes d’il·luminació i climatització de dependències municipals per ajustar-los a hores de sol i temperatures de comfort, el canvi de tarifa de les pòlisses elèctriques dels semàfors tot fent-lo passar a discriminació horària i la contractació de tarifes amb preus diferents segons l’hora per reduir el cost total han estat altres de les pautes que s'han seguit des del consistori de la capital del Baix Camp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics