Dijous, 28 de Març de 2024

Albert López (Movem Reus): ‘Apostarem per un govern d’esquerres’

04 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • Albert López, a les portes de l'Ajuntament de Reus

    Enrique Canovaca

Què us impulsa a fer candidatura de coalició, deixant de banda les sigles?

Des de fa temps estem fent crides per canviar el tipus de polítiques que es fan a Reus. Volem un govern més ètic, que faci polítiques democràtiques i participatives i del qual la ciutadania se senti reconeguda. Apostem per fer canvis organitzatius dins del govern municipal, per implantar un codi ètic que eviti sobresous. Un alcalde o un representant institucional no pot cobrar per part del municipi i del Parlament o de l’Estat. No volem una duplicitat de sous. A més, apostem per atendre una emergència social que existeix a Reus, amb gent que pateix desigualtats.

Quan parla de canvis organitzatius ,a què es refereix?

A que hi ha alts càrrecs que no han estat escollits per la ciutadania i que tenen salaris desproporcionats. Al primer ple del mandat proposarem un codi ètic per evitar això i que els governants no facin clientelisme amb els lobbys municipals. Un bon govern és aquell on la ciutadania participa de la seva pròpia gestió, aconseguir una democràcia directa.

Tots els partits parlen de participació, però como es concretarà?

Moltes organitzacions parlen d’això però no diuen com. Farem consultes a la ciutadania per aquells que temes que tinguin una afectació directa. Crearem districtes de barri, com autèntics ajuntaments de barri. Aquestes propostes s’ampliaran, perquè encara no tenim definit del tot el programa.

Reus continua sent una de les ciutats més endeutades, quines propostes tenen per reduir-lo sense repercutir en els serveis públics?

Primer de tot, no vendre empreses públiques, sobretot aquelles que ens donen beneficis. CiU i PP han intentat fer això. A més, cal exigir a la Generalitat que ens pagui els diners que ens deu. No pot ser que tinguem pendents de cobrar diners per educació i sanitat. D’altra banda, apostem per fer una auditoria del deute, que es detallarà al programa. Cal més activitat econòmica al municipi perquè la ciutadania surti de la seva pròpia crisi.

Sospiteu que part del deute és il·legítim?

Hem sabut que es pagaran 8 milions d’euros d’interessos als bancs per un deute que no sabem si correspon o no. No pot ser que hi hagi un sobrecost per temes que no estan justificats. S’ha de fer una auditoria del deute. No volem que es pagui en detriment de serveis socials, la sanitat o l’educació. No volem que part dels ingressos de l’ajuntament vagin cap a aquells que envien gent al carrer.

És a dir, penseu que malgrat les retallades de CiU i PP, encara hi hagut despeses supèrflues?

Lògicament, els pressupostos s’haurien de revisar. Tot govern de dreta com és del de CiU i PP, té la voluntat política de defensar uns determinats interessos. Nosaltres en volem defensar els dels desnonats, els que pateixen una educació pública pitjor i unes retallades en sanitat i serveis socials. No pot ser que una persona, per demanar un ajuts de menjador escolar, hagi de portar dos anys empadronada. Són qüestions a revisar.

La campanya estarà molt marcada pel procés sobiranista. Quin posicionament tenen al respecte?

Defensem el dret d’autodeterminació dels pobles i que es faci una consulta perquè la ciutadania decideixi si vol o no la independència. Tenim l’avantatge de no ser un partit purament municipal, sinó una entesa de progrés, així que a Altafulla aquest procés ja l’hem fet. Va sortir que sí i l’Ajuntament va treure una estelada al balcó. Tenim experiència en aquestes temes i ho farem.

Sou partidaris d’acceptar els punts de l’ANC per a les candidatures municipals?

Encara ho hem de discutir. Dit això, l’important és sotmetre les decisions a la ciutadania. L’entrada o no de Reus a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) s’ha de decidir a través d’una consulta.

Em referia a la incorporació dels punts programàtics.

Defensarem el dret a l’autodeterminació dels pobles i que la gent pugi decidir.

Fareu incís sobre aquesta qüestió o és més important centrar-se en temes locals?

Som catalanistes i defensem el dret a l’autodeterminació tant com qualsevol altre dret, sigui el de la sanitat, els drets laborals o el de l’habitatge. Tots al mateix rang.

Una qüestió clau del proper mandat serà l’arribada de Metrovacesa. Què proposa la seva formació per al model comercial de la ciutat?

Metrovacesa ha estat un error. Arribaran noves franquícies i molt possiblement el comerç local pateixi les decisions del consistori. Nosaltres apostem pel comerç de proximitat, cooperatiu, que faci de Reus una ciutat maca per passejar i comprar. També s’ha de reactivar l’economia.

Alguna mesura concreta per pal·liar la seva arribada?

Apostarem per l’emprenedoria, el cooperativisme i el comerç de proximitat, per generar activitat. Que no siguin les franquícies les que sempre s’emportin els beneficis.

En matèria d’empreses, són partidaris de rebaixar impostos per atraure-les?

Som partidaris de l’emprenedoria de proximitat, que creï llocs de feina, no per una economia especulativa que malmeti l’entorn. No obstant, són qüestions que hem de debatre, el programa encara no està definit.

Un altre tema que preocupa és la deriva negativa de l’Aeroport de Reus. Malgrat no tenir la competència, què pot fer l’Ajuntament de Reus?

És complicat que l’ajuntament faci una activitat pròpia per ajudar  ja que no tenim la competència. Encara no sabem com pal·liar el tema… Sí que és veritat que a Reus hi ha turisme, comerç de proximitat, cultura… Hem de fer una aposta ferma per un pla d’acció cultural, que generi llocs de treball. S’ha de fer de Reus la capital de la cultura i atreure nous visitants. L’Aeroport de Reus no és competència e l’Ajuntament.

Un pla per a la cultura vol dir incrementar la inversió pública?

Sí, s’hauria d’incrementar. S’ha de fer de Reus una ciutat novament cultural, on els teatres estiguin plens, que la gent vagi als museus i consumeixi cultura.

En clau electoral, els darrers mesos s’han dut a terme negociacions per arribar a un acord més ampli de l’esquerra alternativa. Per què finalment no s’ha aconseguit?

Nosaltres no hauríem d’explicar el per què. Són altres persones o organitzacions les que no s’hi han volgut sumar. Jo sóc d’Esquerra Unida i també ICV dóna suport explícit a la candidatura. Aquesta també compta amb membres individuals que formen part del Procés Constituent o de Podem, així com de l’associacionisme. Per exemple, la Nora Azoum anava de número 5… desgraciadament no hi pot anar per una llei absurda que et permet treballar i fer vida a Reus però no presentar-te a les eleccions sinó tens la nacionalitat. La Nora és una defensora dels drets dels palestins, és gent com ella la que tenim a la llista. Sempre hem dit que treballaríem per superar la coalició i fer una candidatura més àmplia. Són altres els que no han volgut sumar-s'hi.

Us perjudica que alguns diguin que sou la marca blanca d’ICV-EUiA, després de no obtenir representació fa quatre anys?

No crec que siguem una marca blanca, som una suma.

S’espera que hi hagi una fragmentació del vot el proper 24 de maig. Com afecta això a la vostra aspiració d’obtenir representació?

Si algú es presenta a les eleccions és per guanyar-les, sinó ho podem fer, ja veurem… Apostarem perquè Reus no tingui un govern de dretes, volem que sigui d’esquerres i que faci polítiques socials pel bé de la ciutadania.

És a dir, que en cas d’assolir algun regidor, no optarien mai per fer alcalde a Carles Pellicer?

Exacte, mai. Apostarem per governs socials que facin polítiques d’esquerres i per alcaldables que no hagin estat en processos de corrupció.

Dins del concepte governs socials també hi entren els socialistes?

Apostarem per un govern que sigui d’esquerres. No vull parlar de candidatures o d’altres organitzacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics