Cookie control
Dilluns, 30 de Març de 2020

Carles Pellicer: ‘Ofereixo estabilitat i tranquil·litat a Reus’

27 de Març de 2015, per Enrique Canovaca
  • L'alcalde de Reus, Carles Pellicer

    José Carlos León

  • José Carlos León

Quin balanç fa d’aquest mandat, marcat per les dificultats econòmiques?

Ha estat un mandat molt intens, amb molts problemes, fruit d’una etapa anterior on la gestió va ser complexa. Hem hagut de desfer moltes coses i reorganitzar l’Ajuntament. S’havia de posar odre, d’una manera gairebé taxativa. L’economia va ser molt difícil d’aguantar durant el 2012 i ja l’any següent vam realitzar una sèrie d’operacions de reorganització i vam anar millor. Ara estem en una situació bona. Si pogués, esborraria els dos primers exercicis econòmics del mandat.

Tot això ho ha fet a través d’un acord amb el PP.

Els resultats electorals són els que van ser i la majoria reclamava un canvi amb CiU i PP. No podíem governar amb els socialistes ni pactar amb la resta, si ho haguéssim fet seriem còmplices d’una gestió anterior que no podíem compartir. Algú pot dir que nosaltres estàvem en llocs de decisió, com els consells d’administració, però quan no et diuen la veritat i te l’amaguen.... Allò que ens deien als consells i els plens no era la realitat. Per exemple, els pressupostos no quadraven i es maquillaven. L’últim cas és la pignoració del crèdit de l’Hospital amb els ingressos del CatSalut, una decisió que no va passar ni per ple.

És a dir, que pensa que ha estat positiva per Reus aquesta entesa.

El pacte s’havia de fer per governar amb tranquil·litat i transformar la ciutat. No estic gens descontent, vam poder fer moltes coses amb la senyora Alegret. Sí, després vam trencar, però ja vaig dir que ho faria quan hi hagués un atac directe al país o al president. No estic gens penedit d’aquesta decisió. I vaig trencar jo, no vaig rebre ordres de ningú, com malintencionadament alguns han volgut fer córrer. La decisió la vaig prendre als passadissos del Parlament i tinc una excel·lent relació amb la senyora Alegret.

La campanya sembla que estarà marcada pel procés sobiranista. Com actuarà vostè?

Les eleccions del 24 de maig són al municipi, per saber qui serà el nou alcalde i què necessiten els ciutadans. Cal que hi hagi al capdavant una persona que sigui serena, amb els peus a terra, que no faci coses fora de lloc i sàpiga on va. Les eleccions plebiscitàries són el 27 de setembre i les forces que ara es presenten parlen de Reus, de la integració de Metrovacesa, de posar més o menys seguretat... La gent hauria de votar el candidat que més els hi garanteixi el futur. La sobirania no és el principal motiu de les eleccions municipals. Després del 24 de maig, ja en parlarem. Si barregem les coses, al final no sabrem ben bé què votem. Què volem? Un alcalde que faci elucubracions i que pensi en temes impossibles? O un altre que digui allò que ha de dir i que tingui projecte de ciutat? Jo ofereixo estabilitat i tranquil·litat a Reus. La ciutat està neta, segura i ordenada.

Sí que és veritat, però, que els ajuntaments poden tenir un paper clau en el procés sobiranista.

Els ajuntaments sempre tenen un paper clau, són les peces més importants d’un país. Si les ciutats no estan preparades i tensades, el país no anirà en la línia que ha d’anar. Els municipis són els engranatges que fa que el país rutlli. Això sí, la ciutadania ha d’escollir qui serà el proper alcalde, que ha de ser algú que els inspiri confiança, no que digui qualsevol cosa.

El mandat ha estat molt marcat per la judicialització de la política i el cas Innova. L’Ajuntament hi està immers. Com creu que afectarà això electoralment?

L’Ajuntament de Reus està immers perquè ha de defensar els interessos de la ciutadania. Nosaltres només hem actuat conseqüentment i amb responsabilitat davant uns casos on hi pot haver un greuge, davant els informes del secretari i l’interventor. A partir d’aquí el jutjat té la seva independència i nosaltres mai ens hem pronunciat públicament sobre aquesta qüestió. Si influirà? La ciutadania té molt clar que això està en una altra esfera, el que ha de pensar és qui vol que porti la ciutat.

A nivell econòmic, el següent problema que ha d’afrontar és el crèdit de l’Hospital. S’ha arribat a un acord amb els bancs?

S’està avançant lentament. Si al començament del mandat va ser Metrovacesa i ho vam solucionar, al final encara em toca pedalar amb el crèdit del nou hospital, de 34,9 milions d’euros, i la pignoració dels ingressos del CatSalut en cas d’impagament. Crec que ens en sortirem. Són cinc bancs i estem negociant amb tots a l’hora. Això no és fàcil, però confio que sortirà bé, una vegada més, amb l’esforç i treball i la nostra capacitat negociadora. L’Ajuntament defensarà la seva posició amb fermesa.

Quines propostes comercials té per pal·liar l’arribada de Metrovacesa?

Comprenc, perfectament, ja que he sigut botiguer, la preocupació del sector comercial. Jo no hagués fet el centre on està ara, sí a Reus, però a un altre emplaçament. Dit això, el que em toca és defensar el centre comercial i dir que és el millor del món i que actuarà amb el millor comerç del món. No hi haurà cap problema. Posaré tota la meva capacitat d’imaginació, enginy, il·lusió i econòmica perquè hi hagi una bona integració Els ingressos de Metrovacesa que arribin via impostos aniran integrament cap al comerç. En els propers dies hi hauran notícies molt interessants i bones en aquesta línia.

Què cal fer amb l’Aeroport de Reus, arran de la baixada de vols i passatgers?

Més que fer propostes de cara a la galeria, com algunes que he escoltat,  cal seguir treballant amb la taula de promoció i donant les aportacions econòmiques. L’Aeroport de Reus té moltes possibilitats i s’enlairarà amb PortAventura, el Barcelona World, el Ferrari Land o la projecció turística de Reus i el conjunt de les nostres comarques. L’alcalde de Reus no pot fer funcionar l’Aeroport, com si tingués una flota d’avions. No és competència nostra, sinó de les companyies aèries que han de trobar un atractiu. S’ha de negociar amb elles. Però dir coses, com per exemple, fer una taula que lideri la Cambra de Comerç... molt bé, però això ho ha d’aprovar Madrid i després els socialistes i el PP voten que no.

Però vostè com alcalde pot exigir que hi hagi canvis de model o gestió, no?

He presentant propostes al Parlament i l’Ajuntament en favor d’una gestió pública i privada de l’Aeroport de Reus, amb una participació compartida. Però el PSOE i el PP ho veten a Madrid perquè són dos partits centralistes. El problema és tirar coets i que et petin a les mans.

Ha rebut moltes crítiques durant el mandat per compaginar la tasca d’alcalde amb la de diputat. Ha influït en la seva tasca i si té intenció de continuar a partir del 27-S?

Ha influït en positiu. Si no fos per la meva presència al Parlament, no estaria reclamant constantment els diners que ens deu la Generalitat. Per exemple, per cobrar el darrer pagament del CatSalut vaig haver de fer ús de totes les meves arts negociadores. És important que l’alcalde de Reus estigui relacionat amb el país, has d’estar al rovell de l’ou, on es decideix el futur del país cada dia. Sinó hi estàs, vas sol i desconnectat. I torno al tema de l’engranatge, són les ciutats les que han de fer funcionar el país. Si no estàs al mig, tens molt de perdut.

Està a disposició de Convergència per continuar al Parlament?

No entraré a valorar aquesta qüestió. De moment, faig d’alcalde. Els regidors ho hem fet el millor possible, en unes circumstàncies dificilíssimes, que segurament no ha viscut cap ajuntament ni de Catalunya ni de l’Estat. Una vegada reflotat el vaixell, ara ens toca navegar i per saber cap a on hem d’anar, necessito estar en el quadro de comandaments.

CiU encara no ha aprovat la llista electoral. Hi haurà molts canvis?

La llista anirà del número 1 al 27,  més algun reserva. En aquesta línia, li he de dir que hi haurà canvis.

En posicions rellevants?

No li ho puc dir.

En tot cas, com valora la feina dels regidors?

Tots els regidors de CiU han fet molt bona feina, del primer a l’últim, en moments molt difícils. No ho hem passat bé i hem hagut de gestionar moments molt complicats.

Això li comentava perquè algunes informacions apunten a un distanciament polític amb la seva primera tinent d’alcalde.

No hi ha cap distanciament. Simplement, ja veurem com anirà la candidatura i punt. No hi ha res més. Jo només tinc elogis cap a la senyora Gomis.

La relació amb els socialistes ha estat molt complicada durant aquest mandat.

Sorprenentment complicada. Com a mínim, demanava una dosi d’humilitat i col·laboració. No entenc com avui els socialistes no signen els comptes d’unes empreses municipals que ells van crear, uns comptes fets pels tècnics.

Davant un escenari electoral atomitzat, descarta fer pactes amb algunes formacions?

No descarto mai res, així m’ho diu la meva experiència. Hem de sumar per la ciutat, des d’una actitud positiva i constructiva. En funció dels resultats electorals veurem, puc pactar, els altres poden pactar, puc governar en minoria, o fins i tot, pactar amb algú i no tenir majoria.

Però tindrà alguna preferència, després de tenir una majoria sòlida i trobar-se en minoria durant aquest mandat?

La meva preferència és no pactar amb ningú, però si no és així hauré de pactar amb qui pugui, amb aquells que vulguin fer avançar una ciutat que mereix un mínim de 4 anys més per desenvolupar-se i poder sortir de la difícil situació que hem patit. Toca un nou projecte de ciutat, un nou revulsiu, posar elements de promoció, projecció i participació, amb l’objectiu que Reus continuï sent la millor ciutat del món.

Quines serien les dos o tres claus del seu projecte de ciutat?

Projecció a tots els nivells, amb l’economia lligada a aquest aspecte, potencia comercial i turística, i participació. Tornar a situar Reus en el mapa, com una ciutat puntera, sense riscos, requereix molt de treball. I el penso fer si els ciutadans em donen la seva confiança. Cal que Reus continuï neta, segura i ordenada.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital carles pellicer

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Boj Gil  28 de Març de 2015

Fer una llista b en forta, per les properes eleccions

Fa molt de temps que nomes sento petar cohets, pero petar no vol dir res, perque et poden petar als naso, trencarte una ma, et.etc, es a dir nomes erdre el temps.
Jo totes les campanys electives, me las pen, si mes no com si fosin per a mi, pero, sempre ting les butlletes d'algun partir o "equip", que em fa mes gracia per el seu treball.
He lleigit atentament aquets resenya, i es d'agrair la mesura del Sr. Pellicer, en tots els conceptes, encara que nosaltres en sabem algun mes que, a favor seu, es molt vergonyos i no soc jo qui el repetira, nomes bull fer un esment a que el primer ejercici, va suar sang, per, pero de veritat, nomes la seva capacitar, o dedicació, el van fer sortir de l'embolic que es trobava l'Ajuntament, i.....mes coses.
Algo pot ser dira, aquest a fet propaganda, i no es veritat, el meu pensament esta a un altre costat.
Atentamet

CANICLOSO  28 de Març de 2015

L´elecció d´Alcalde de Reus...

La campanya per a l'elecció d'Alcalde ha de ser votada per a l'equip amb idees per al ciutadà i la societat plural de Reus.

Les eleccions del 24 de maig són per al municipi, per a la ciutat de Reus, per saber qui serà el nou alcalde i atendre les necessitats que ha de rebre una societat plural. Tots els ciutadans! Fa falta que hi hagi un veritable líder al capdavant d'un grup, que sigui una persona serena, amb els peus a la terra, que no faci coses fora de lloc i sàpiga on va.

Les eleccions plebiscitaries són el 27 de setembre i les forces que ara es presenten parlaran solament per i per a Reus, de la integració de Metrovacesa, el comerç en general tot de la ciutat, l'entramat industrial, de posar més seguretat, de fer complir les ordenances... La gent hauria de votar al candidat que més garanteixi un futur estable, coherent, on la sanitat, l'ensenyament, l'atur, les necessitats de pobresa, siguin fets reals.
La sobirania no ha de ser el principal motiu de les eleccions municipals, pensa un servidor. Després del 24 de maig, ja es parlarà del tema. Si barreja ambdues coses, al final, confon al votant, al ciutadà, i no sap molt bé què vota.

Què es vol? Un alcalde que faci realitat el seu compromís electoral, que sigui transparent, que integri i una a la societat en la participació d'un projecte il•lusionant, fàcil de complir. Que tingui i d'estabilitat i tranquil•litat a la ciutat de Reus. La ciutat està per poder ser més neta, més segura i ordenada. Hi ha coses i moltes per fer!

Sí que és veritat, i així ho creo, que els ajuntaments poden tenir un paper clau en el procés sobiranista, i ho tindran, però ara és el moment de decidir el líder que ens porti a la realitat del dia al dia, que resolgui molt i ben els problemes que tenen els ciutadans.

Els ajuntaments/municipis, sempre tenen un paper clau en la construcció d'un país, regió, comunitat. Els ajuntaments/municipis són les peces més importants d'un país, són les rodes de l'engranatge que han de funcionar com un rellotge suís. Si les ciutats no estan preparades i es treballa per a elles, el país no anirà en la línia que ha d'anar. Això sí, la ciutadania ha d'escollir qui serà el proper alcalde, que ha de ser algú que els inspiri confiança, que no digui qualsevol cosa, que compleixi la seva paraula, que sigui el líder per poder portar la nau a un bon port: convivència cívica, generar riquesa, bona educació, i que tingui un bon lideratge.
Sort a tots.