Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Ciutadans reclama major transparència en les subvencions municipals

Juan Carlos Sánchez assegura que l’ajuntament no proporciona aquestes dades en el portal de la transparència mentre que la FAVR el corregeix

08 d'Abril de 2015, per Isabel Martínez
  • Juan Carlos Sánchez (centre) ha exposat els principals eixos del seu programa electoral

    Josep Gallofré

L’exigència de màxima transparència en les subvencions que reben les entitats ciutadanes per part de l’ajuntament ha jugat una mala passada a l’alcaldable de Ciutadans (C’s), Juan Carlos Sánchez, en el transcurs de la seva xerrada dins del cicle 'Eix 2015', a la Cambra de Comerç de Reus. El que havia de ser una al·lusió a la hipotètica discrecionalitat i manca de transparència en les subvencions rebudes per entitats com l’ANC i Òmnium Cultural s’ha acabat convertint en un boomerang  contra el mateix ponent.

I és que Sánchez ha irritat els representants veïnals presents a la sala en qüestionar no tan sols els diners públics que reben -que ha afirmat que no consten al web de transparència-, sinó que fins i tot ha anat més enllà en reconèixer el seu desconeixement sobre la tasca que desenvolupen. En el torn de preguntes dels assistents, el mateix president de la FAVR, Valentín Rodríguez, ha corregit, a més, l’afirmació del candidat sobre la presència de les subvencions en el portal de transparència i ha insistit en què consten associació per associació.

Tot i aquesta escaramussa dialèctica amb els representants veïnals, el discurs del candidat de C’s ha destacat per una bona articulació al voltant de nou punts essencials (política econòmica, pressupost municipal, transparència, bilingüisme, comerç, gent gran, seguretat ciutadana i incivisme, sanitat i qualitat de vida) que concentren les seves principals propostes programàtiques per a la ciutat més enllà de la coneguda reivindicació sobre la llengua.

Una proposta que en clau municipal s’articularia com a “bilingüisme administratiu” i que representaria replantejar, entre altres coses, el  reglament d’usos lingüístics del consistori. De fet, Sánchez ha emprat el castellà pràcticament en el 95% de la seva intervenció. Precisament, sobre la qüestió lingüística i l’educació ha versat la interpel•lació de la representant de 'Tastets de poesia', Montse Farrés, que ha manifestat no entendre per què reivindiquen el castellà en aquest àmbit.

Els capítols econòmics, però, són els que han centrat el gruix de la intervenció de Sánchez que ha incidit en diferents ocasions en la necessitat de “posar catifes vermelles” a les empreses perquè s’instal·lin a la ciutat i generin ocupació. Fent bandera de la seva experiència com a petit empresari, Sánchez ha jutjat de cars i poc adients els polígons industrials de la ciutat, i ha apostat perquè  funcioni de manera correcta una “finestreta única” que estigui al servei dels emprenedors.

En aquest sentit, l’alcaldable ha llançat la idea que Reus aspiri –com a mínim- a convertir-se en “el Silicon Valley del Camp”, apostant per Tecnoredessa com a clúster de les TIC. Al respecte de l'Aeroport de Reus, Sánchez ha defensat no només el treball en clau territorial perquè despegui sinó també la seva especialització per defugir la seva dependència actual del low-cost. “A Vitòria, per exemple, dóna servei a les empreses relacionades amb la pesca; no tracta de competir amb el de Bilbao”, ha afirmat.

Pel que fa al sector comercial, Sánchez ha incidit en la seva aposta pel comerç tradicional i de proximitat. “El projecte de Metrovacesa no és el nostre” ha assegurat amb rotunditat, tot i que ha afirmat que convidarien l’empresa a asseure’s a la taula de comerç per treballar plegats. En aquest eix, el candidat ha proposat que a Reus s’obri una escola de comerç de la qual s’hauria d’encarregar la URV.

En línies generals, Sánchez ha estat  molt crític amb l’herència rebuda per part del tripartit i ha posat dubtes sobre la gestió en matèria sanitària en el govern anterior. Pel que fa a l’etapa actual, l’alcaldable ha demanat desterrar afirmacions com “és el que tenim” o “fem el que podem” mentre que es governa “la misèria de l’herència” però amb “retallades”.

La conferència del líder de Ciutadans ha destacat en tot moment per la bona acollida per part d’un gruix important d’assistents que han vitorejat el candidat i que, en el torn de preguntes, han mostrat àmplies coincidències amb els seus plantejaments.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics