Dijous, 25 d'Abril de 2024

David Vidal: ‘És difícil una entesa amb Pellicer si no fa un gir polític molt gran’

26 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • David Vidal, davant de l'Ajuntament de Reus

    Enrique Canovaca

Els resultats per la CUP han estat històrics. S’esperaven obtenir sis regidors i quin escenari s’obre a partir d’ara?

La majoria de l’assemblea parlava de tres o quatre regidors, excepte tres o quatre que ens esperàvem tenir un millor resultat, amb un topall de cinc. El sisè ens ha sorprès. Això sí, no ens ha descol·locat, els últims dies de campanya ja veiem que arribàvem a un ampli ventall de població, no només a la gent de l’esquerra independentista, sinó també a barris on no hi ha tanta cultura popular i sí una desinformació sobre la vida política municipal. La gent ha valorat la nostra feina. A partir d’aquí, s’han d’analitzar les dades i convocar una assemblea, que serà segurament avui o demà, per tal d’establir quins han de ser els punts a seguir de cara als contactes entre partits.

Quins són els condicionants que posen per facilitar la investidura de l’alcalde o inclús formar govern?

En primer lloc, ja ho hem dit durant aquets quatre anys de campanya, els acords als quals arribem es fan en base al programa d’acció política. Per això hem pactat coses amb CiU o el PP. A partir d’aquí, tot es pot negociar. Donada la situació de l’Ajuntament de Reus, i això és una opinió personal que s’ha de ratificar en assemblea,  és important fer una auditoria del deute, canviar la política de serveis socials, i en tercer lloc, i no menys important, obrir les portes de l’ajuntament a la fiscalització de la justícia. Són els punts que segurament no es mouran de la taula per establir sinèrgies amb la resta de formacions, a banda del que hi ha al programa.

És a dir, serien condicions imprescindibles fins i tot per donar l’alcaldia a Pellicer, que ha guanyat per la mínima?

Sí, serien els punts que posaríem damunt de la taula. Però tampoc poden obviar altres escenaris com podria ser l’alcaldia per la pròpia CUP. Ara hem de fer una reflexió dels vots i dels programes, i a partir d’aquí parlar i fer política. Més enllà d’estar contents, creiem que es important que no hi hagi majories absolutes, que no se confongui l’autoritat amb l’autoritarisme, i això donarà lloc a que es faci una política municipal com mai s’ha fet.

Personalment, es veu com alcalde?

No tinc cap tipus de problema en ser-ho, al contrari, estic preparat, m’agradaria. Ara bé, la CUP no es mou per cadires ni per quotes de poder, sinó amb la finalitat de tirar endavant un programa polític, si ho hem de fer des de l’alcaldia ho farem, si és des de l’oposició, també ho farem.

Pellicer ha establert una distància molt gran amb l’oposició durant aquest mandat. Això influirà a l’hora d’establir aliances?

Carles Pellicer ha donat l’esquena, no només a la CUP, sinó a la qualitat democràtica de l’ajuntament, al control democràtic del diner públic. Ara per ara es presenta difícil que hi hagi una entesa a no ser que es produeixi un gir molt gran en la seva manera d’entendre i de fer política. No es pot obviar que hem patit un maltractament evident. Malgrat ser només un regidor, representàvem una part de la població, el sector independentista, una part del que es diu l’esquerra ideològica. Pellicer no ens ha tingut en compte i li ha passat factura. Però no només en aquest tema. Ell és coneixedor d’això i d’haver seguit apostant per la manera d’entendre la vella política.

Des d’un punt de vista aritmètic, hauran de ser decisius en un moment donat. Si cap partit accepta les seves propostes, anirà més enllà per responsabilitat de ciutat?

La lectura positiva és que els resultats obliguen a parlar. Nosaltres podem cedir sempre que surti guanyant l’interès del bé comú, de la ciutat de Reus. Semblen frases tretes d’una altra formació política, però en el fons a l’hora de fer coalicions i mantenir la governabilitat, hem de deixar de banda interessos personals o partidistes. Ara bé, som conscients també que la gent que ens ha votat vol fer un canvi, noves maneres de fer política.

També es podria plantejar un acord alternatiu a la CUP, entre 3 o 4 partits.

L’aritmètica dóna i no dóna, però el fet de tenir sis regidors ens permet fiscalitzar tota l’obra de govern i en un moment donat si aquestes formacions s’agrupen, a la mínima que facin alguna cosa malament, poden comptar amb nosaltres per canviar el govern. Podem jugar un paper que fins ara no teníem. Ens hem de fer valer, saber jugar les cartes i no fer cap acció que vagi en contra del signat.

Per vostè, que és més important a l’hora d’establir aliances, l’eix sobiranista, el personalista o el local?

Depèn. La reunió que he tingut amb certs membres de Convergència aquest dilluns demostra que ells volen arribar a una entesa amb diferents formacions i que representen la vella política. Abans de parlar d’enteses i de quotes de poder i cadires, s’ha d’establir un programa de govern. Després ja es repartirien les coses. Les dinàmiques d’amiguisme que hi ha entre persones que encapçalen les diferents llistes pot fer que doni uns resultats... el senyor Cervera ha donat suport al govern de CiU i PP, de forma natural, sense cap demagògia. Per tant, s’entendria que pogués donar suport a CiU. De fet, és una escissió seva. Després ja veuríem Esquerra, no sé si en el camí cap al 27-S, li convé estar al costat d’un alcalde que no ha fet res per la independència. Potser li restaria vots.

En tot cas, sembla difícil que a banda de convergència, vostès puguin pactar amb Ciutadans i PSC, que tenen 4 regidors, i amb el PP, amb 2.

Sí que és cert que amb el PP ens costaria molt entendre’s, de fet, ho descarto. Ciutadans és un partit que defensa unes tesis que no compartim... Ara bé, els pactes que es puguin fer es faran en base al programa electoral. Per exemple, el tema dels sous de regidors i consellers d’Innova està en la majoria dels programes electorals. En aquests punts ens podem posar d’acord amb Ciutadans o amb el PP. Acords puntuals sí, estabilitat de govern amb un partits com aquests, queda molt lluny.

Es pot donar el cas que la ciutat quedi paralitzada per la inexistència d’una suma política. Li agradaria arribar a aquest extrem i com actuaria llavors?

En el cas que es doni govern en minoria, que no hi hagi una coalició de govern, independentment dels partits que la formin, la persona que estigui al capdavant, sigui Pellicer, Vidal o qui sigui, ha de tenir molta mà per saber tractar. El problema és que venim de trenta anys de govern de majories, on el ‘decretazo’ ha primat més que l’entesa i el diàleg. És difícil fer la transició per un alcalde que ha tingut majoria absoluta i que ara ha d’acceptar postulats tan diferents com els que pugui marcar Ciutadans o Esquerra. Cal molta mà, diàleg i paciència, algú que ho sapigui portar. Sincerament, Carles Pellicer ve d’una dinàmica d’entendre la política que queda una mica lluny d’això.

La CUP també entrarà a la Diputació i el Consell Comarcal del Baix Camp. Què esperen fer en aquestes institucions, des de l’oposició?

Són dos móns apassionants i misteriosos alhora. Farem el mateix que a l’Ajuntament de Reus, encara que sembli metafòric, posar la llum del carrer. Són institucions mai auditades plenament, la qualitat democràtica brilla per la seva absència. Demanarem informació sobre com es gestiona, quants alliberats hi ha, quins sous es donen. Que deixin de ser menjadores de diferents ajuntaments i passin a ser institucions que vetllin pel bé comú. Haurem de picar molta pedra i crec que serà apassionant per la persona que estigui a la Diputació enfrontar-se al senyor Josep Poblet. Ell és una peça fonamental de CiU al Camp. Estem molt contents, amb moltes ganes de plantejar una altra manera d’entendre política.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics