Cookie control
Dimarts, 02 de Juny de 2020

El laberint de Reus: cap a un govern en minoria de CiU

08 de Juny de 2015, per Isabel Martínez
  • L'escenari més plausible, a hores d'ara, és que Carles Pellicer hagi de governar amb només set regidors

    Enrique Canovaca

Canviar perquè tot continuï igual. Ni el mateix autor d’El Gatopardo, el príncep Lampedusa, hagués pogut imaginar com la seva cèlebre frase s’ajustaria perfectament a la situació política reusenca després dels comicis del passat 24M.

Després que durant dècades, els polítics de tots els colors de Reus es vanagloriessin de viure en l’anomenat ‘oasi reusenc’, entesa que possibilitava acords entre les diferents forces independentment de la seva presència al govern o a l’oposició, sembla que el verb "pactar" ha caigut en desús en el diccionari polític de la capital del Baix Camp. En tot cas, si alguna ínfima part d’aquest esperit de consens resta a la política reusenca, serà bo que s’invoqui amb urgència al llarg de l’actual setmana amb l’objectiu de dotar el consistori d’una majoria de govern que defugi l’atomització del nou consistori en què CiU (7 regidors) i la CUP (6 regidors) són els millors posicionats per liderar la corporació municipal. A la capital del Baix Camp, l’aritmètica ha estat tan capriciosa que, pràcticament, tots els partits tenen un paper a jugar en alguna de les sumes possibles, fet que -sorprenentment- incrementa les dificultats d’arribar a qualsevol pacte.

Sense excloure cap estratègia de darrera hora, els fets apunten a què CiU repetirà l’alcaldia però en una situació de feblesa numèrica desconeguda en els nou anteriors mandats a excepció del curt interval entre el 9N i l’actual en què els convergents van trencar unilateralment el "pacte de gestió" que des del 2011 havien signat amb els populars. Un govern inèdit a la capital del Baix Camp que va acabar en divorci prematur. Res a veure amb la resta de mandats en què les majories sòlides cara a la galeria es van complir escrupolosament.

Ara per ara, una de les poques conclusions de les reunions realitzades entre forces polítiques des del 24M és que l’alcalde en funcions, Carles Pellicer, ha estat incapaç de sumar cap suport explícit dels altres grups i que cap altre acord ha estat tampoc possible. Tampoc la resta de partits han volgut sumar. Tot plegat, podria conduir -per omissió- a un govern en solitari dels convergents si no hi ha cap modificació de darrera hora. O el que és el mateix: Lampedusa en estat pur. Per la seva banda, el partit sorpresa de les eleccions, la CUP, tampoc ha aclarit si entomarà el repte de presidir el plenari ara que les urnes els hi ha donat la victòria moral i els ha deixat gairebé a tocar de la federació nacionalista.

Pendents encara d’una reunió que se celebrarà aquesta setmana, sembla que la suma sobiranista entre CiU, CUP i ERC (15 regidors) es descarta per incompatibilitat de programes i estils en la gestió estrictament local. La CUP, a més, ha ignorat l’hàbil oferta que van efectuar els socialistes liderats per Francesc Vallès perquè poguessin assolir l’alcaldia reusenca, una proposta de la qual es van desdir gairebé instantàniament .Tampoc té moltes possibilitats de materialitzar-se la proposta efectuada per Ara Reus (2 regidors) perquè un acord entre la seva formació, CUP (6), PSC (4) i ERC (2) manllevi l’alcaldia a Pellicer. De ser així, la reunió promoguda per Jordi Cervera aquesta setmana acabarà aclarint els dubtes sobre aquesta alternativa que pràcticament ningú veu amb entusiasme.

Pel que fa a les forces que han entrat de nou a l’ajuntament, els reconquerits dos regidors d’ERC supediten tota la seva acció a l’escenari sobiranista amb CiU però sumant també a la CUP. El cert és que un acord únicament entre CiU i ERC (9 regidors) quedaria força lluny dels 14 desitjats vots de la majoria del plenari.

Mentrestant, una de les formacions que ha entrat amb força al consistori, Ciutadans amb 4 regidors, s’autoexclou de qualsevol pacte amb Pellicer i l’anima a governar en solitari. Per últim, fora de tota centralitat, el PP viu des de la discreció el seu ensorrament que l’ha convertit en només quatre anys de partit de govern local a força marginal en el plenari i absent de totes les travesses polítiques. Tot plegat, un guió polític que -perfectament- podria haver escrit l’escriptor sicilià i que deixarà, si no es modifica cap postura, Pellicer al capdavant d’una majoria precària i incòmoda per governar Reus de nou.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics