Dijous, 28 de Març de 2024

Francesc Vallès: ‘Reus necessita un govern fort per prendre decisions’

26 de Març de 2015, per Enrique Canovaca
  • Francesc Vallès aspira a ser el proper alcalde de Reus

    Xavi Jurio

  • Xavi Jurio

Faci una breu valoració d’aquest mandat, amb el pacte entre CiU i PP.

La ciutat ha retrocedit clarament. Ha estat un pacte d’interessos sense tenir objectius definits cap a on anar. Quan passa això, s’improvisa, es perden oportunitats i qui acaba perjudicat són els ciutadans, que han vist com retrocedien en els seus drets i benestar.

Hi està d’acord amb la visió de l’alcalde que s’ha posat ordre econòmic a l’Ajuntament?

Puc compartir que els comptes estiguin en superàvit, però d’aquí a que sigui mèrit de l’alcalde, no. Hi ha hagut una injecció de diners per part d’Hisenda a través del Fons de Liquidat, el pagament a proveïdors, més una austeritat en els comptes i una retallada de les partides socials. Si reps diners i no gastes, els números surten, però deixes la gent en una situació de desemparament. Hi ha molts reusencs en risc d’exclusió social. Reus és la ciutat de més de 50.000 habitants a un percentatge més alt d’atur. D’altra banda, hi ha hagut una reestructuració de les empreses municipals per camuflar una determinada situació.

A què creu que respon aquesta reestructuració?

A un intent de maquillar els números a nivell comptable.

No hi pot haver també una base ideològica?

No ho sé... El problema és que com que no tenien una planificació clara, s’han anat perdent oportunitats. Van començar el mandat dient que privatitzarien. No se’n van sortir ni amb la funerària ni amb Aigües de Reus, i això no deixa de ser un fracàs. Ha estat un govern que no sabia què fer, incapaç de gestionar una ciutat.

Si arriba a l’alcaldia, quins canvis farà en la gestió municipal?

Em presento per ser alcalde de Reus amb l’objectiu de treure la ciutat de la resignació i l’apatia. Ja n’hi ha prou. Una ciutat que és dinàmica i emprenedora, ha de mirar cap al futur, i portem anys perduts. Hem d’intentar recapitalitzar la ciutat amb gent que estigui disposada a aportar el millor de si mateix, per tornar a ser referència. I això requereix rigor, professional i saber fer. Per desgràcia, això no ho hem tingut.

Una de les empreses amb més dificultats és Reus, Esport i Lleure. Què proposa per treure-la del forat econòmic?

Es tracta d’apostar per la dinamització, per propostes molt vinculades a l’esport de la ciutat. Permeti’m que no li digui quines, ja arribaran al seu moment. Cal vincular la pràctica de l’esport base de la ciutat a les escoles i els clubs esportius, així com establir sinèrgies entre els sectors públic i privat.

Vostè ha insistit molt durant aquests mesos en reactivar l’Hospital i l’àmbit sanitari. Què cal fer?

Hem de canviar l’ordre de prioritats de la ciutat. Aquestes han de ser l’ocupació, l’educació, la salut i el benestar. O creixem i creem ocupació o la resta no serà possible. I una peça clau en aquest entramat és l’Hospital de Sant Joan, entès com un equipament de prestació de serveis públics de salut, de millora de la qualitat assistència, però també com un pol d’atracció de formació, educació i recerca. Hem de convertir el centre en un veritable hospital universitari, vincular-lo a la Facultat de Medicina i potenciar el vessant de recerca. Ha de ser el gran hospital del sud de Catalunya.

I tot això es pot aconseguir només amb gestions polítiques?

S’aconsegueix amb claredat d’objectius i fermesa, apostant clarament per perfils professionals que puguin tirar endavant projectes. A l’Hospital, tenim uns magnífics professionals, però la direcció política no ha entès les potencialitats. Han retallat en inversions i s’han limitat a gestionar el dia a dia, una realitat que s’ensorra. Qui pateix aquesta situació són els treballadors i els pacients.

En l’àmbit de la reactivació econòmica, com valora les polítiques fiscals del mandat i què canviaria?

Bàsicament, a Reus s’han apujat impostos, en un moment de màxima dificultat, sense donar res a canvi. Les conseqüències són més atur, més comerços que han tancat i més empreses que han decidir anar cap un altre lloc i no invertir aquí. Hem de convertir Reus en un espai econòmic atractiu. Ha de ser la principal missió de l’Ajuntament per al proper mandat: retirar-se de fer determinades funcions i centrar els seus esforços en convertir Reus i el seu àmbit d’influència en un espai atractiu per a la inversió. Perquè qualsevol cosa que fem, no només l’hem de pensar en un context local, sinó territorial. S’han de donar beneficis fiscals a les noves empreses, replanificar la política industrial i apostar per la recerca, el valor afegit i els trets bàsics de Reus: el comerç, el turisme i la indústria agroalimentària.

Quan diu que l’Ajuntament s’ha de retirar de fer algunes funcions, a què es refereix?

El que dic és que l’Ajuntament ha de centrar els seus esforços en convertir Reus en un espai econòmic atractiu. L’alcalde de Reus i els regidors de planificació econòmica  i dinamització han de dedicar els recursos a això. S’han de donar facilitats als emprenedors i apostar per instruments de formació, orientació i acompanyament. En els darrers quatre anys, s’han dedicat massa recursos a accions banals que no aporten res a la ciutat.

Què pensa de la judicialització de la política, amb el cas Innova. Afectarà les eleccions?

A mi, no. Era el senyor Pellicer qui estava als consells d’administració d’Innova. Jo no hi estat mai, ell sabrà. No tinc res a veure amb Innova que, de fet, ja no existeix com a tal.

En tot cas, les sigles del PSC sí que estan sota sospita per aquest cas.

Hem iniciat un període nou, mirant cap al futur. El llegat de més de trenta anys de governs progressistes a Reus ha estat magnífic. En comparació amb d’altres ciutats del país, des de l’any 1979, Reus ha progressat molt més que la resta. Em quedo amb això i que hem fet una candidatura de gent preparada i qualificada, que vol mirar endavant, sense renunciar a un llegat de polítiques de benestar que ens havia convertit en enveja i referent del país.

El context electoral general no afavoreix el PSC. Hi haurà incidència a nivell local?

Hem vingut a parlar de Reus. Es tracta de saber com es gestionen les escoles, l’Hospital de Sant Joan, les polítiques de benestar. O com ser atractius per a les inversions i com crear ocupació. Cadascú pot pensar el que vulgui, però el que s’ha de definir és qui serà el nou alcalde de Reus. I ho serà Carles Pellicer o Francesc Vallès. Aquesta és la qüestió. Els ciutadans de Reus han de votar en conseqüència. El senyor Pellicer ha demostrat els darrers anys que no ha estat capaç de fer progressar la ciutat i nosaltres tenim un projecte, iniciat fa més de 3 anys, per tal de rellançar-la. Hem fet els deures, estem preparats. Insisteixo, em presento per treure Reus de la resignació i l’apatia.

Les eleccions locals estaran molt marcades pel procés sobiranista. Com actuarà en aquest sentit?

Cadascú és ben lliure de parlar el que vulgui en termes nacionals. Jo vinc a parlar de Reus. Qui estigui preparat per contraposar models de ciutat, benvingut al debat. Nosaltres venim a parlar de com es gestiona la gestiona la ciutat, de si s’obren escoles bressol al setembre, quan la Generalitat ha retirat els diners, de com garantim que els nens amb exclusió social tinguin beques menjador, de com fer avançar el comerç i el turisme. El dia 24 de maig es vota qui serà alcalde de Reus, és a dir, si es tanquen o no línies de P3 i escoles bressol i de si es gestiona bé o no l’Hospital de Sant Joan.

Moltes persones de l’àmbit sobiranista l’han acusat de ser poc catalanista. Què els respondria?

Qui m’acusa de poc catalanista és un ignorant. Només cal repassar la meva trajectòria, mirar l’hemeroteca, veure quines són les meves fonts personals, acadèmiques i de tradició familiar. En termes nacionals, la meva posició federalista la coneix tothom i és de tota la vida, no d’ara.

La relació amb entre l’alcalde i l’oposició ha estat difícil durant aquest mandat. Com influirà això en els pactes postelectorals?

Els pactes ja es veuran. Reus necessita un govern fort, s’ha perdut massa temps. Necessitem una majoria sòlida per prendre decisions. El pitjor dels escenaris seria un govern atomitzat amb poca capacitat per fer una majoria. Per això, apel·len a la ciutadania. No vull començar el mandat amb crosses i el ciutadà ha de saber que ens estem jugant moltes coses. No podem tirar més enrere en els àmbits econòmic, ocupacional, formatiu o cultural, un sector en el qual hem retrocedit més que mai. No es pot iniciar un període polític amb pactes que no se saben ben bé cap a on va perquè això ho acabaran patint els reusencs

Vol dir que prefereix pactar amb d’altres formacions que governar en minoria?

Aspirem a treure un bon resultat i intentar governar sols. Creiem que podem ser majoritaris, la gent espera un canvi. Fa quatre anys hi va haver un, però només de govern, no real. Ara hi haurà un canvi de veritat i per assolir-lo necessitem una majoria. Hem fet un esforç de renovació i programàtic com mai s’havia fet a la ciutat. No parem de tombar i la gent reclama un canvi. Per això ens han de fer confiança. El meu objectiu no s’acaba el 24 de maig, el dia 25 comença la veritable missió, que és transformar la ciutat i rellançar-la.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital francesc vallès

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

olotí  26 de Març de 2015

25 diputats a Madrid.

Ja les vàreu prendre les decissions quan èreu 25 diputats catalans (?) a Madrid. Us recordo un parell?
Votar per la prioritat del corredor central cap a Europa.
Finançar el PNB amn milions d'€ en detriment del finançament català.
I altres que ara no recordo però vosaltres segur que les teniu a la memòria.
Au a fer la mà !