Divendres, 29 de Març de 2024

Lluís Gibert: ‘Reus ha perdut influència en els estaments de poder’

21 d'Abril de 2015, per Enrique Canovaca
  • Lluís Gibert és l'alcadable de denouReus

    Enrique Canovaca

Què motiva a denouReus per presentar-se a les municipals?

Bàsicament, volem canviar les coses i plantejar una nova política. Volem una modernització de la política existent, que a hores d’ara compta amb un sistema més propi del segle XIX, amb un sistema de representació on la veu del ciutadà queda anul·lada i només se l’escolta cada 4 anys. Hem d’evolucionar i aprofitar les noves tecnologies. Naixem amb aquest vocació, per fer aquests plantejaments en una ciutat, que per diverses circumstàncies, està paralitzada.

A banda de la participació, quins eixos defineixen al moviment, també des d’un punt de vista  ideològic?

El tema de la participació és molt important perquè defineix la nova política. Veiem com la gent no hi participa perquè no se sent a gust amb les estructures tradicionals. Volem atraure el talent que hi és a Reus per tal de solucionar els problemes. La pretensió és portar gent nova i regenerar. A nivell ideològic... tenim un plantejament municipalista i hem definit un programa en funció de les necessitats del ciutadà. A més, avui en dia, la definició d’esquerra i de dreta queda més diluïda. No obstant, ens sentim més còmodes amb plantejaments situats al centre-esquerra. Que els serveis públics funcionin, no apostar per la privatització i sí per la recuperació d’espais públics, per exemple.

Quines serien els principals punts del seu programa?

El primer esment del programa és l’ADN de la nostra formació: la participació i la redacció d’un codi ètic sobre el qual basarem totes les nostres polítiques, que estableix una limitació de mandat. Per moltes promeses i manifestacions polítiques que es facin, si no s’inclouen en un context d’honestedat i compromís, no serveix per a res. És el que hem vist fins ara. A banda, hi ha tres punts sobre els que volem incidir. El primer és el Reus innovador, ja sigui a nivell públic o empresarial. Hem de tenir un pla estratègic i de futur per tal d’atraure empreses. El segon és desenvolupar la cultura com a element integrador i generador de llocs de feina, de qualitat de vida. Tornar a situar la ciutat dins del mapa cultural. I el tercer és el Reus educatiu. Som conscients que és un projecte a llarg termini ja que l’educació requereix d’una manera de fer concreta, però no ens importa començar a crear una estructura per fomentar ciutadans amb coneixements i integrats.

Les bases fundacionals de denouReus indiquen que sou independentistes. En fareu campanya per aquesta qüestió?

Parlarem de tot. A les eleccions hi ha dos grups, els que només parlaran d’independència i els que parlaran només de ciutat. La independència està a l’agenda política i no la podem passar de puntetes, però tampoc la proclamarem des de Reus.  Això sí, si un col·lectiu tan ampli com l’ANC-Reus per la Independència ens demana que ens adherim a una sèrie de condicions o propostes, les acceptarem.

Però considera clau que a la ciutat hi hagi un govern sobiranista?

És clar. I que hi hagi un bon govern. Un govern sobiranista que sigui dolent, no em serveix, i un govern que no sigui sobiranista, tampoc. Hem d’atendre les necessitats de la ciutat i també les de país. No hem de deixar el govern en mans de persones que només pensin en una cosa, sinó que gestionin bé la ciutat. És un aspecte sobre el que volem incidir.

Anant a qüestions concretes, com creu que s’ha d’afrontar l’arribada de Metrovacesa?

És un repte perquè distorsiona el plantejament comercial de la ciutat. L’Ajuntament hauria de potenciar d’una manera molt clara el comerç tradicional. Estic d’acord amb una de les mesures que es comenta, la d’atraure el flux de persones que vagin a comprar a Metrovacesa, però no ens hem de centrar única i exclusivament en aquests tipus de polítiques. És possible que els fluxos siguin de doble direcció, així que el petit botiguer també pot perdre clients. Hem d’apostar per polítiques de dinamització comercial perquè el petit establiment funcioni. M’agradaria que d’aquí a uns anys fos Metrovacesa la que pensar com atraure fluxos del centre.

Un altre tema cabdal és l’Aeroport. Què cal fer aturar la sagnia de passatgers? Una descentralizació de la gestió?

La descentralització de la gestió és una bona manera, però no depèn de nosaltres. A Reus tenim un problema i molt greu: hem perdut influència en els estaments de poder. L’Aeroport el gestionen des de Madrid i les línies de baix cost se’n van a Barcelona. Aquí tenim les restes. Però tot i així, a Girona, amb més influència, tenen més activitat. Perquè en el fons tot depèn de la influència política. Hem d’abandonar el seguidisme cap als amics polítics, ja siguin de Barcelona o Madrid i començar a reivindicar l’Aeroport com a territori, si convé amb la col·laboració de més ajuntaments. L’aeròdrom reusenc està situat en un espai clau, enmig d’una zona turística i d’un nus de comunicació importants.

Valori la feina feta al voltant del Tecnoparc i cap on s’ha d’anar.

Amb el Tecnoparc ha passat com en gran part dels plantejaments econòmics i empresarials de la ciutat... Sóc conscient de la crisi, però no hi ha una estratègia definida. Això fa que tot es desfaci com un terròs de sucre. En aquest àmbit, entraria la participació de tots els sectors estratègics. Aquí l’EIX 2015 ha fet una feina interessant, amb una metodologia que l’hauríem d’assumir com a eina política. No podem perdre la feina feta. Hem d’avaluar quin projecte de ciutat volem tirar endavant i com situem al Tecnoparc dins de tot plegat.

També amb la qüestió sanitària?

Amb el tema sanitari passa el mateix. L’Hospital de Sant Joan necessita una bona gestió. Els treballadors no en tenen cap culpa. No pot ser que en quatre anys s’hagi canviat de gerent fins a tres vegades. Interessa que l’equipament estigui ben gestionat i que es tingui una influència cap als responsables de finançar-lo, la Generalitat.

Quins criteris ha seguit per confeccionar la candidatura de denouReus?

Bàsicament, el d’intentar incorporar persones a la política que no estarien actives, persones que tenen coses a dir i que posseeixen talent en el sentit ampli de la paraula. Cadascú entén del que entén. A la llista s’hi han incorporat persones atretes pel projecte i que són referència en els seus àmbits. A més són noves cares i aporten noves idees.

S’espera que hi hagi una fragmentació del vot el 24M. Com pot afectar aquest escenari a la seva formació?

Nosaltres ens plantegem un projecte a llarg termini. Creiem que tenim unes idees innovadores, que no es transmeten d’un dia per l’altre i necessiten temps. Aquest 2015 és una bona oportunitat per donar a conèixer-nos. És possible que els partits grans perdin suport perquè la gent està cansada de com van les coses, i segurament, la governabilitat requerirà de més acords i consensos. Què ens pot perjudicar aquest escenari? Som una força petita i som conscients de les dificultats, però estem en una situació idònia, amb un sistema que està prou desgastat i necessita una alternativa.

La intenció de fer un projecte a llarg termini ha estat impediment per fer una coalició electoral amb d’altres formacions?

És cert que això és una manera d’entendre la política diferent a la dels partits tradicionals, que es plantegen les estratègies per recollir fruits ràpidament i guanyar les eleccions. A nosaltres ens interessa més plantejar projectes i sinó recollim els fruits, ens és igual. No obstant, la veritable dificultat per tancar acords ha estat el nostre codi ètic. Quan parles de limitació de mandats, la gent xiula... els partits tradicionals veuen la necessitat de canviar, però quan arriben les dinàmiques electorals tot això se’n va en orris. Ens hagués agradat aconseguir la nostra idea inicial, la d’aglutinar una alternativa de govern sota el paraigua de la nova política i la regeneració... la ciutat ho necessita.

En cas d’obtenir representació al consistori, quin criteri seguiran en la investidura del nou alcalde?

La veritat és que ens ho hem plantejat poc. Volem enviar el nostre missatge, que la gent el rebi i es convenci de la necessitat d’un canvi. En qualsevol cas, i és una opinió personal perquè els possibles pactes s’han de discutir amb tota la gent implicada en denouReus, hem de mantenir l’essència del projecte, basada en la regeneració, la participació i el país. Fora d’aquí, no ens mourem i crec que si ja ha estat difícil entendre’ns amb la vella política, després de les eleccions, també ho serà. No obstant, ja veurem com va tot perquè també hi ha molts escenaris que t’exigeixen una certa responsabilitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Josep M.  21 d'Abril de 2015

massa dividits

Amb tanta dispersió de vot independentista no crec que puguin entrar amb força cap d'ells.