Dijous, 25 d'Abril de 2024

Què proposen els partits en matèria d'educació i salut?

20 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • Algunes de les propostes dels partits giren al voltant de les escoles bressol

    Enrique Canovaca

Reusdigital.cat continua amb la sèrie de reportatges d'anàlisi per confrontar els programes de les onze candidatures que es presenten a la ciutat a les eleccions municipals del 24 de maig. L'àmbit de la salut ha estat un dels més qüestionats, des d'un punt de vista polític, durant el darrer mandat, amb la posada en marxa dels processos judicials i les continues retallades pressuopstàries que ha patit l'Hospital de Sant Joan. En matèria educativa, també s'han produït disminucions econòmiques per part de la Generalitat, que afegides a una reducció de la natalitat, han provocat una rebaixa de línies de P3 i el tancament de l'escola bressol El Roser. Els partits proposen una àmpli ventall de propostes per aconseguir un servei sanitari públic i de qualitat i un ensenyament que garanteixi la igualtat d'oportunitats.

CiU: Escola de Comerç i pla estratègic a l'Hospital de Sant Joan

CiU inicia el seu anàlisi dedicat a Ensenyament certificant una baixada de la natalitat que s'ha traduït en tres-cents disset alumnes menys de P3, durant el seu mandat, i afirmant que malgrat aquestes xifres, "no s'ha tancat cap escola ni cap llar d'infants municipal". No obstant, Reus ha perdut l'escola bressol El Roser, que comptava amb la participació de l'Ajuntament. De cara a les propostes, CiU aposta per potenciar els cicles formatius d'FP dual i el Consell d'Infants; mantenir una "proximitat" amb les direccions de les escoles i instituts; millorar les instal·lascions educatives; treballar per baixar les ràtios a les escoles i elaborar un Pla Educatiu de Ciutat, d'acord amb els agents del sector i el món associatiu.

En clau universitària, CiU assegura que iniciarà el trasllat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, "i en funció de les possibilitats", s'ampliaran els ensenyaments. D'acord amb el CESDA i la URV, als terrenys adjacents s'ubicaran "serveis vincultats amb l'aeronàutica. A més, el partit de Pellicer vol facilitar el transport públic entre els diferents campus de la URV i promoure la creació d'una Escola de Comerç i Distribució, que absorbiria els títols actualment oferts a l'Institut Baix Camp.

En matèria de salut, CiU es refereix al Pla Estratègic 2015-2018 de l'Hospital de Sant Joan i del centre CMQ, que té per objectius, entre d'altres, aprofitar al màxim les instal·lacions per incrementar la cartera de serveis, aconseguir el nivell 5 de complexitat hospitalaria, millorar la coordinació amb atenció primària i reforçar el servei d'urgències. En d'altres àmbits, els objectius de Pellicer són la creació del Consell Municipal de la Salut, el desdoblament del CAP Sant Pere, la potenciació de l'hospitalització a domicili i l'elaboració d'un informe periòdic de la salut a la ciutat.

PSC: un nou CAPI al nord e la ciutat i una nova escola bressol al Tecnoparc

Els socialistes distingeixen les seves propostes en funció de l'etapa educativa. Per les escoles bressol, diuen que garantiran un preu màxim de 200 euros al mes per a les famílies; es reobrirà la llar d'infants del Roser i s'obrirà una de nova a l'àrea del Tecnoparc, i sol·licitaran al departament d'Ensenyament unes beques per garantir l'igualtat d'oportunitats. Pel que fa a primària, el PSC vol revisar la zonificació escolar per fer una millor distribució, i oferir una hora complementària de formació als centres per aprendre idiomes, esports, música, dansa i ball. Per últim, a secundària, el programa de Vallès fixa el potenciament dels plans educatius d'entorn i els cicles formatius, així com afavorir una escolarització equilibrada.

El PSC dedica un epígraf a parlar de salut, amb la inclusió de fins a vint-i-un punts diferents. Els més destacats són la creació del Consell de Salut i d'una regidoria pròpia; la incorporació de professionals sanitaris al consell d'administració; desplegar els serveis integrats de Serveis Socials i Salut als CAPI dels barris Fortny i Horts de Miró; planificar un nou CAPI a la zona norda de Reus; fer totes les gestions necessàries perquè l'Hospital sigui de nivell 5; incrementar en 150 els llits d'atenció sociosanitària al centre hospitalarim, i creació de la figura del pacient extern.

A més, els socialistes també parlen de recerca, amb els objectius de finalitzar l'edifici de Bioempreses, fomentar noves iniciatives empresarials lligades a la investigació i promoure la carrera acadèmica dels professionals de l'Hospital i d'aquells que realitzen tesis doctorals.

PP: Potenciar l'escola Marta Mata i mantenir el fons social d'Aigües de Reus

Els populars asseguren al seu programa que l'educació "és una de les bases més importants per a l'adequat desenvolupament de qualsevol societat". No obstant, la candidatura de Sebastià Domènech només detalla tres punts: adequar l'oferta educativa de la ciutat a les necessitats concretes, potenciar l'oferta educativa de l'escola d'adults Marta Mata, i promoure una major col·laboració amb la resta d'administracions públiques, el sector privat i la societat civil.

En l'àmbit d'atenció a les persones, els populars detallen sis punts dedicats a la salut pública. Aquests són desenvolupar un pla municipal de salut; treballar en la seva promoció entre les persones joves; reinvertir els beneficis de Sagessa en un millor servei per als usuaris i un augment de sou als professionals; optimitzar els recursos a les empreses municipals; aprimar l'estructura de les societats sense perjudici dels empleats i mantenint-les com a públiques, i continuar amb el fons social d'Aigües de Reus dotat amb 100.000 euros.

Ara Reus: millores salarials als treballadors de l'Hospital i acabar amb els barracons

El partit municipalista detalla fins a setze propostes en l'àmbit d'Ensenyament. Les més destacades són treballar per eliminar els barracons; promoure l'ampliació de les escoles bressol municipal; fomentar l'educació extraescolar; impulsar pràctiques escolars a les empreses; ampliar l'horari de la biblioteca pública; reclamar a la Generalitat la reducció de la ràtio d'alumnes, la substitució dels mestres malalts en horari complert i subvencions per als pares; adequar les instal·lacions de l'escola els Ganxets; mantenir els cicles formatius de matí a l'Institut Gaudí, i implantar punts d'electre i endolls a les zones i taules d'estudi de la Biblioteca Central Xavier Amorós.

En qüestió de salut, Ara Reus inicia el programa amb una descripció de la "mala gestió i descoordinació" que hi hagut en el darrer mandat municipal, amb una "pèrdua" de capitalitat sanitària de la ciutat. El partit aposta per una sanitat pública de qualitat, que suposi, entre d'altres qüestions, que la direcció i la gestió "no ha de tenir ideologia"; millores salarials professionals; augmentar l'activitat quirúrgica a l'Hospital de Sant Joan; aconseguir el nivell 5 al centre hospitalari; millorar estructuralment l'espai d'urgències; impulsar la investigació sanitària; donar activitat a l'antic hospital, i facilitar el compliment de les propostes sanitàries de l'EIX 2015, de la Cambra de Comerç.

CUP: ràtio de 20 alumnes per aula i una sanitat pública i de qualitat

En la seva diagnosi sobre l'ensenyament, la CUP indica que la gestió local i autonòmica i la conjuntura socioeconòmica han provocat que les escoles "visquin d'esquena a la ciutat i tendeixin cap a un procés d'externalització i privatització que posen en perill la seva qualitat". D'entre els 16 punts proposats pels cupaires, els més destacats són crear una zonificació eficient que garanteixi l'equilibri social; generar processos participacius de formació fora de ls institucions; generar plans educatius adequats a les necessitats; crear programes de gestió sostenible de recursos educatius; realitzar una bona planificació per als alumnes amb necessitats específiques; reduir la ràtio a vint alumnes per aula, i impulsar programes de mobilitat dels infants.

Després de fer una descripció de les iniciatives judicials iniciades durant el mandat i d'acusar l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, i l'actual, Carles Pellicer, d'encobrir la corrupció en l'àmbit sanitari, la CUP fa fins a trenta-nou propostes en aquest àmbit. Els cupaires aposten per una regidoria especifica; estudiar els beneficis i perjudicis del sistema de gestió de Sagessa; renunciar a les dietes dels consells d'administració; potenciar els mecanismes de queixes i suggeriments; potenciar l'àrea jurídica de l'Hospital de Sant Joan; combatre la precarietat laboral; expedientar, sancionar i denunciar els professionals que operin per la privada dins l'horari públic; reforçar els programes de prevenció i protecció de la salut; reformular el servei d'urgències d'acord amb els empleats; realitzar auditories de gestió a Sagessa; combatre l'especulació famarcèutica o impulsar accions ciutadans per un sistema públic, universal, equitatiu i de qualitat.

Ciutadans: horari escolar fins a dos quarts de 7 i aprimament de les empreses sanitàries

El programa de Ciutadans per Reus detalla fins a vuit propostes en l'àmbit de l'Educació. Aquestes són reforçar les patrulles escolars; estudiar la possibilitat que els alumnes es puguin emportar el dinar de casa; adequar les places escolars a la demanda existent; ampliar l'horari escolar fins a dos quarts de 7; proposar cursos de recuperació i reforç d'estiu; promoure noves llars d'infants i exigir a la Generalitat que recuperi les ajudes; utilitzar Mas Carandell per a la formació dels aturats reusencs amb cursos gratuïts, i la creació de beques esportives per a alumnes amb un nivell d'aprovat als estudis i que destaquin en algun esport.

En matèria de salut, al candidatura de Juan Carlos Sánchez fixa al seu programa l'aprimament de l'entramat d'empreses municipals del Grup Salut, per evitar que la sanitat sigui "un negoci encobert", treballar per reduir les llistes d'espera de diagnòstic i intervenció, i la creació de nous protocols de servei i de personal per millorar el sistema sanitari municipal.

Reus Esquerra Nacional: impulsar la formació professional i integrar serveis sanitaris

L'educació constitueix per als republicans d'esquerres "un dels principals eixos" de la seva acció política. En l'àmbit de formació professional, la candidatura vol universalitzar els cicles formatius de grau mitjà, adaptant l'oferta a les necessitats de l'entorn i les empreses; incrementar l'oferta de cicles de grau superior, i ampliar l'oferta general de les diverses formacions professionalitzadores, especialment, en els sectors agroalimentari, comercial i de les TIC. Pel que fa als cicles de primària i secundària, els republicans diuen que potenciaran els plans educatius d'entorn i els lligams entre les escoles i els entorns urbans en què estan ubicades.

En matèria universitària, el programa detalla un impuls de la col·laboració entre l'Ajuntament de Reus i el Campus d'Excel·lècnia Internacional Catalunya Sud, en els àmbits de salut, agroalimentari, patrimoni cultural i històric. A més, Reus Esquerra Nacional vol fer un pla d'actuació per saber una diagnosi quantitativa (quants estudiants de fora venen a Reus) i qualitativa (quines necessitats tenen, quines parts i equipaments de la ciutat visiten) dels universitaris, i diuen que impulsaran mesures urbanístiques i de mobilitat per afavorir la connexió del Campus Bellissens al centre de ciutat.

Respecte a la salut, els republicans indiquen que "cal generar salut, no tan sols combatre la malaltia" i que cal introduir-la com una política transversal. Algunes de les propostes per aconseguir-ho són crear una oficina pública que funcioni com a finestreta única per a qüestions sanitaries; reivindicar el caràcter públic del grup Sagessa; recuperar unes condicions laborals dignes; incorporar representants dels treballadors i ciutadans als òrgans de gestió; minimitzar les llistes i el temps d'espera per intervencions, proves complementàries i visites a l'Hospital i els ambulatoris de Sagessa; publicar dades actualitzades sobre la salut a la ciutat, i integrar el funcionament hospitalari, d'atenció primària i especialitzada, i dels serveis de salut mental i socials.

Movem Reus: No tancar línies educatives i reforçar el CAP Sant Pere

La candidatura d'esquerres presenta fins a dotze punts dedicats a l'educació, amb l'objectiu d'evitar que hi hagi una concepció "privada i elitista" de la mateixa. Movem Reus- Assemblea Oberta promet dotar de mecanismes l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) per garantir una equitat d'accés a tots els centres; articular un control transparent i eficaç dels processos de matriculació; aportar recursos necessaris per atendre les necessitats de beques menjador; augmentar cada any l'oferta d'escoles bressol, a preus públics, i potenciar la formació permanent de les persones adultes. El partit s'oposa al tancament de centres i línies educatives, a l'augment de ràtios i els convenis amb escoles d'elit.

Pel que fa a la salut, el programa rebla que cal potenciar la salut pública i l'atenció primària i comunitària, tant des d'un punt de vista preventiu com assistencial. Així mateix, Movem Reus aposta per garantir que els centres sanitaris no incompleixen la normativa que fixa dret universal a l'atenció urgent amb càrrec de fons públics; per reforçar el CAP Sant Pere per assistir urgències; per millorar les condicions laborals dels professionals; per evitar que les baixes laborals siguin gestionades per les mútues, i per oposar-se a un model de consorci sanitari públic i privat, que segons ells, suposaria efectes "molt perjudicials".

DenouReus: decisions educatives amb l'aval dels directors i professionals sanitaris 'punters'

Al seu programa electoral, la plataforma defineix una desena de propostes en l'àmbit educatiu. Bàsicament, se centren en millorar la col·laboració amb els agents educatius, com són les associacions de pares i mares. En aquest sentit, proposen crear la Federació d'AMPES i la figura del defensor de l'AMPA, que potenciï la participació en les decicions educatives, i es comprometen a que qualsevol canvi en política educativa de Reus s'aprovi per majoria qualificada de la Comissió de Directors de Centres. DenouReus, a més, diu que consolidarà el Consell Escolar Municipal, garantirà la immersió sense cap mena de discriminació i assegurarà una oferta de qualitat i pròxima per a tothom.

En l'epígraf dedicat al Reus saludable, el programa de la plataforma ciutadana detalla que promourà una política activa d'informació per valorar el nou hospital i perquè es conegui el seu potencial assistencial, docent i investigador; estudiarà la reconversió dels llits de llarga estada de l'Institut Pere Mata en específics de psico-geriatria i l'increment de les places en llars residencials, pisos amb suport i centres ocupacionals per a discapacitats; buscarà professionals "punters" per treballar a l'Hospital, i crearà a l'Institut Pere Mata un Pla de Prevenció d'Actituds Davant la Malaltia Mental.

Llista Unitària: 300.000 euros per a educació i propostes sanitàries de l'EIX 2015

La candidatura que encapçala Àlfred Pitarch assegura que les mesures en matèria d'educació dependen de la voluntat política i que es destinaran 300.000 euros per aquelles actuacions que suposin despesa. Algunes de les mesures detallades són potenciar la creació i participació de les AMPES als centres educatius; crear un organisme de coordinació de centres de formació per compartir experiències i projectes d'èxit i una partida pressupostària perquè els professors i estudiants iniciïn projectes innovadors; reduir la massificació a les aules i ampliar l'oferta de les escoles bressol, i impulsar la transfarència del coneixement entre els centres d'estudis superiors i el teixit productiu de la ciutat.

En matèria sanitària, Llista Unitària assumeix les propostes de l'EIX 2015 de la Cambra, que indiquen plantejar una acció de territori a partir de l'eix Reus-Tarragona; establir un consens sanitari entre tots els grups polítics; facilitar la negociació amb el departament de Salut; promure una política activa d'informació a la ciutadania perquè conegui el potencial assistencial de Reus; aconseguir el nivell 5 per a l'Hospital de Sant Joan; desplegar els serveis compartits entre el centre hospitalari i l'Institut Pere Mata; ressituar la proposta de trasllat de la Unitat General Psiquiàtrica d'Aguts a l'Hospital, per donar més espai a d'altres especialitats, i remodelar el CAP Sant Pere perquè actuiï com a centre resolutiu d'urgències.

Plataforma per Catalunya, sense propostes

El programa de Plataforma per Catalunya per Reus no dedica cap punt a parlar de propostes en els àmbits de l'Educació i la Salut.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics