Dijous, 25 d'Abril de 2024

S'aproven diverses mesures per pal·liar la segregació escolar a Reus

Es crearà un Observatori de la Segregació dins del Consell Escolar Municipal

11 de Juny de 2018, per Redacció
  • Presentació de l'estudi, el passat 24 de maig

    Josep Gallofré

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat diverses mesures per cercar solucions a la segregació escolar que pateix la ciutat, després que s'evidenciés en l'estudi 'L'escolaritat a Reus: avaluació de la política educativa municipal per a l'equitat', elaborat pels doctors Enric Saurí i Sheila González, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Així, s'ha acordat per unanimitat que la regidoria d'Ensenyament faciliti l'estudi a tots els grups municipals, que es pengin les dades analitzades perquè el Consell Escolar Municipal (CEM) en pugui fer una diagnosi i convidar la Plataforma Ràtio 20 a les reunions. D'altra banda, també s'ha acceptat, per 15 vots a favor i 11 en contra, que es faci una ronda de xerrades informatives amb els centres educatius reusencs durant el juliol i la creació d'un Observatori de la Segregació dins del CEM. Amb 15 vots favorables i 11 abstencions i també s'ha decretat que es pengin les dades de preinscripció escolar de forma diària, mentre que s'ha denegat un pla de beques per activitats diverses.

"Aquest estudi evidenciava un greuge entre escoles concertades i públiques", ha criticat la portaveu de la CUP, Marta Llorens, la qual ha afegit que "hi ha escoles de primera i de segona, i no pas per l'equip directiu que les formen i els seus projectes". Pel que fa a la segregació escolar que evidenciava el document, Llorens considera que existeix una "estigmatització" pel que fa a la diversitat socioeconòmica i d'orígens dels nens i nenes de P3 a la ciutat i això provoca que "no es reparteixin equitativament".

Llorens ha reivindicat que "la voluntat política ha de regnar per damunt dels marcs legals" i ha instat a la regidoria d'Ensenyament "a prendre mesures i agafar amb ganes la situació". En la mateixa línia s'ha mostrat el líder del PSC, Andreu Martín: "No tenim la fórmula màgica per resoldre la segregació, però hem de ser conscients que el problema existeix".

La resta de grups municipals han donat el vistiplau a gairebé totes les propostes presentades. En aquest sentit, el popular Sebastià Domènech ha definit que les propostes són "més transparència, informació i planificació". La regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, ha reivindicat "més recursos" a l'escola pública i pensa que reduir les ràtios "no és la solució definitiva, tot i ser important". "Cal acabar amb les retallades i invertir en educació", ha dit.

Crítiques de M. Dolors Sardà

"Quina mania tenen alguns partits d'atribuir-se ells sols termes com justícia social o educació pública", ha dit la regidora d'Ensenyament, M. Dolors Sardà, en al·lusió a la CUP. Així mateix, Sardà ha defensat el seu discurs i treball "per a totes les escoles" i defensa que l'estudi ha servit "per aportar eines per treballar el desequilibri que existeix". A més, ha demanat que no es faci "un discurs" de l'estudi i que la resta de grups "siguin curosos i no facin un mal ús d'aquestes dades".

Reivindicació de l'escola pública

En el segon torn de paraula, Marta Llorens ha reivindicat el paper d'una escola pública "de qualitat" i s'ha reafirmat en què per trobar solució al problema "cal treballar tots junts i assumir-lo amb celeritat, eficàcia i eficiència per trobar una solució". A més, la portaveu cupaire ha convidat a tots els grups municipals a defensar "de forma unilateral l'educació pública, laica i en català". "Que centres privats rebin diners públics provoca que l'equitat educativa no sigui possible", ha conclòs.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics