Divendres, 29 de Març de 2024

Socorristes compromesos amb els refugiats

Un grup de socorristes catalans marxarà cap a Lesbos el pròxim 26 d'abril

07 d'Abril de 2016, per Sergi Jiménez
  • L'equip de salvament marítim que conforma el projecte 'From Reus to Hellas'

    Cedida

  • Cedida

Per la seva posició estratègica, ubicada entre Europa i Àsia, Turquia ha estat sempre un encreuament històric entre les civilitzacions orientals i occidentals. Actualment és el punt d’on surten milers de refugiats que esperen arribar a Lesbos per deixar enrere la guerra i la misèria. La distància que els separa d’Europa i de la vida en pau que desitgen és de 10 quilòmetres, que poden ser mortífers, i aquí és on entra en joc l’acció dels socorristes i de la resta de voluntaris.

La fotografia del petit Aylan Kurdi, sense vida a la costa, va despertar gran part de la consciència occidental, així com la indignació i la impotència de moltes persones. Perquè mentre la crisi dels refugiats continua hi ha qui no aconsegueix desviar la mirada. De fet, aquest dilluns, Reusdigital.cat publicava el testimoni d’Hugo Di Dio, voluntari en l’acollida dels nouvinguts a Lesbos, però existeix una altra iniciativa humanitària cuinada a Reus, i en aquest cas de salvament marítim.

‘Som socorristes i sentim la necessitat d’ajudar’

“Ho sabíem, com tothom, però les imatges d’aquell nen i de les 200 persones ofegades van ser una mena de crida”, explica la integrant del grup de socorristes que viatjarà el proper 26 d’abril cap a Lesbos, Marta Queralt. D’aquesta crida interior va néixer ‘From Reus to Hellas’, un programa d’ajuda als refugiats plantejat per estudiants del grau de Salvament i Socorrisme de l’institut Jaume I de Salou. La idea va sorgir a classe i va prendre força a poc a poc: els joves van comptar amb el suport dels seus professors, familiars i amics. Petites mostres solidàries que han acabat conformant una proposta que ja és realitat i que ha estat impulsada per la Jove Cambra Internacional de Reus, a més de comptar amb la cooperació de la Jove Cambra de Grècia.

“L’objectiu és treballar amb els guardacostes grecs en les tasques de salvament marítim, però també en aquelles que siguin necessàries”, comenta el portaveu del grup, Jordi Cervera, qui també apunta que “no és possible ignorar una situació similar a la que van viure els nostres avis quan van marxar a l’exili”. Aquesta voluntat solidària ha posat fil a l’agulla: al llarg d’aquests dos últims mesos, tant els socorristes com la Jove Cambra de Reus han cercat suport, tot organitzant activitats de recaptació fins que el projecte s’ha consolidat com a tal.

Dos mesos de treball intens

El grup de voluntaris, format per dotze socorristes, ha combinat la preparació física i psicològica amb diverses campanyes per aconseguir fons que financiïn el viatge i l’estada de dues setmanes a Lesbos. El pressupost se situa entre 10.000 i 12.000 euros i per aconseguir-los s’han dut a terme diverses activitats, com actes esportius, venda de mocadors i samarretes, rifes, etc. Precisament, el proper dissabte s’organitzen dos esdeveniments: dotze hores de natació al CN Reus Ploms i un vermut solidari que tindrà lloc a Castellvell, a les 11 del matí i a les 2 del migdia. Jordi Cervera destaca la importància d’aquestes propostes i calcula que un 70 per cent de les despeses es cobriran gràcies a les donacions de la societat civil.

Només queden dues setmanes per marxar i els voluntaris reconeixen que la seva missió, a més de necessària, serà crítica. L’equip ha entrenat dur, tant físicament com psicològicament. La preparació emocional, però, ha estat la fita més difícil: dos psicòlegs han aconsellat l’equip perquè el drama humà el sobrepassi, però la Marta considera que “mai s’està suficientment preparat en una situació així”. Tanmateix assegura que els companys s’ajudaran entre si sempre que ho necessitin. “Cada nit farem pluja de sensacions i sentiments per desfogar-nos i que no ens superin els fets”, puntualitza el Jordi, confiant en l’ambient amistós que gaudeix el grup.

Més enllà del salvament marítim

“No ens limitarem a treure’ls del mar pel fet de ser socorristes. La finalitat és ajudar la gent i, si no toquem l’aigua durant tres dies, no ens sabrà greu. Si em diuen que necessiten persones que reparteixin menjar, ho faré encantada”, assegura la Marta. El Jordi coincideix amb la jove socorrista i afegeix que aquest tipus de valors recuperen el lema de la Jove Cambra, ‘The peace is possible’, un somni idíl·lic que va germinar als Estats Units a les acaballes de la Segona Guerra Mundial.

A més, l’estada dels socorristes a Lesbos es complementarà amb un programa educatiu desenvolupat a diferents escoles del territori, tot per conscienciar els més petits a través de tres fases: explicar les accions del socorrisme i els seus valors, conscienciar els nens i les nenes de la situació dels refugiats i establir un feedback amb vídeos a internet que relataran l’experiència del grup a l’illa. “Els nens i nenes són el futur i volem explicar-los la nostra tasca per transmetre uns valors que sembla que s’han perdut”, lamenta Jordi Cervera.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat From Reus to Hellas

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics